bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Особливості використання інструментів місцевої демократії у громадах Донеччини й Луганщини
07.03.2024

Наприкінці лютого 2024 року в м. Київ відбувся наступний круглий стіл – експертне обговорення результатів четвертого напрямку дослідження можливостей використання інструментів локальної демократії в умовах урядування перехідного періоду. В заході  взяли участь представники органів публічної влади, наукової спільноти, громадськості Луганської та Донецької областей.

Перехідна модель публічної адміністрації, яка повинна діяти в Донецькій та Луганській областях упродовж певного часу після звільнення їхніх територій, обов’язково має передбачати залучення місцевого населення (як переміщеного, так і безпосередніх жителів) до процесів відновлення на цих територіях та розробки і прийняття владних рішень через механізми місцевої демократії.

Учасники розглянули дослідження та аналіз правового регулювання використання інструментів місцевої демократії у мирний час, особливості їх використання під час дії воєнного стану в Україні та можливості й обмеження в застосуванні після звільнення окупованих територій – в умовах перехідного періоду, зокрема загальні збори, місцеві ініціативи, громадські слухання, роботу органів самоорганізації населення, консультативно-дорадчих органів, бюджету участі, консультації з громадськістю, електроні петиції тощо.

Крім того, учасникам представили проміжні підсумки моніторингу публікацій на фейсбук-сторінках Донецької та Луганської обласних державних/військових адміністрацій, районних державних адміністрацій Луганської області та військових адміністрацій населених пунктів Донецької і Луганської областей на предмет застосування інструментів місцевої демократії починаючи з липня 2023 року по січень 2024 року (експерти ГО «Громадська ініціатива Луганщини» в межах проєкту «Залучення громадськості Cходу України до відновлення своїх громад» та ГО «Асоціація «Відродження та Розвиток» в межах проєкту «Формування громадської платформи для консолідації та активного залучення дiєздатного громадянського суспільства Донецької та Луганської областей»).

Загалом за результатами обговорення пропозицій та рекомендацій було відзначено, що вже необхідно передбачити розв’язання важливих питань, що будуть мати вплив на функціонування системи місцевих органів влади, а для забезпечення залучення жителів Донецької й Луганської областей до процесів повоєнного відновлення та розробки і прийняття владних рішень протягом перехідного періоду необхідно внести зміни в національне законодавство, що регулює використання цих інструментів.

#IRF

 

Захід організований ГО «Громадська ініціатива Луганщини» в рамках проєкту «Залучення громадськості Cходу України до відновлення своїх громад», який підтримується МФ «Відродження». Проєкт реалізується ГО «Громадська ініціатива Луганщини» у співпраці з ВГО «Асоціація сприяння самоорганізації населення», ГО «Центр політико-правових реформ» та ГО «Асоціація «Відродження та Розвиток».

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.