bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Бахмацька громада на Чернігівщині фіналізує роботу над Статутом
18.03.2024

Пропозиції до проєкту Статут Бахмацької територіальної громади обговорили на круглому столі, який пройшов 15 березня 2024 року в місті Бахмач.

Розпочала зустріч керівниця ГО «Центр Доброчин» Наталія Дрозд, яка звернула увагу на актуальність і важливість врегулювання у Статуті громади інструментів безпосередньої участі жителів територіальної громади у вирішенні питань місцевого значення. Адже Статут громади – це документ для громадян, в ньому регламентуються процедури громадської участі та підзвітності влади.

Механізми залучення жителів громади мають бути доступними та прозорими для громадян. Не потрібно ускладнювати процедури (надмірна кількість осіб, необхідних для ініціювання громадських слухань чи внесення місцевих ініціатив).

Експерт проєкту Олександр Підгорний розповів про особливості залучення жителів до участі в житті громади через різні інструменти участі під час воєнного стану. Окремо наголосив на важливості постійної роботи у напрямку формування активного громадянського  суспільства. Будувати взаємовідносини з громадськістю потрібно на засадах принципів відкритості та прозорості.

Учасники активно долучились до обговорення і підкреслили, що жителі територіальної громади повинні мати якнайширші права, і Статут має це врегульовувати, але не можна виходити за рамки чинного законодавства та Конституції.

Голова Бахмацької громади Павло Шимко підкреслив, що цей документ також сприятиме процесу становлення спільноти, а не просто сукупності людей, які поживають на території громади. Люди повинні бути залученими до життя громади, чітко розуміти, як і на що можуть впливати, чим можуть допомогти і з кого спитати. Також, Статут громади стане показником демократичності Бахмацької громади.

Діяльність проходить за підтримки Європейського союзу та Міжнародного Фонду «Відродження» в рамках спільної ініціативи «Європейське Відродження України».

Матеріал представляє позицію авторів і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу чи Міжнародного фонду «Відродження».

Контакти

  • ГО “Центр Доброчин”
  • тел. 0462 67 7181
  • [email protected]; www.dobrochyn.org.ua

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.