bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Новобілоуська громада на Чернігівщині щоденно працює над своїм відновленням та безпекою
27.03.2024

Ця громада на Чернігівщині мужньо витримала навалу ворога в перші дні повномасштабного вторгнення, все таки зазнавши великої руйнації, але зараз більшість жителів та влада максимально займаються відновленням громади як своїми силами, так і за допомогою залучених фондів.

Сьогодні ми поспілкувалися із головою Новобілоуської громади Дмитром Федоровим, який нам розповів те, чим живе зараз ця громада. 

На жаль, відчути всі реалії війни нам довелось на власному прикладі, адже ворог підійшов дуже близько до наших сіл і наробив нам великої біди. У нас було багато руйнувань приватних будинків, пошкоджені об’єкти критичної інфраструктури, будівлі соціальної сфери. Але коли відбулося звільнення Чернігівщини, ми одразу почали думати про те, як і з чого починати відновлення, як повернутися або хоча б наблизитися частково до того рівня життя, який був до вторгнення”,- говорить Дмитро Федоров. 

 

Зараз у нас відновлення відбувається в трьох напрямках:

відновлення економіки громади;

будівель соціальної сфери;

відновлення пошкодженого житла.

 

Відновленням житла із самого початку, переважно, займалися фонди, які зайшли в область із таким завданням. Жителі громади також не сиділи, склавши руки в очікуванні, а самотужки щось робили біля своїх господарств, допомагали одне одному розбирати завали, вивозити сміття.

 

Також люди з часом почали залишати заявки через застосунок “Дія” на повне відновлення втраченого житла. 

Найближчим часом держава планує розпочати відшкодування коштів тим людям, які своїми силами почали відбудовувати свої оселі і змогли вже витратити на це власні гроші. За державною допомогою всі зверталися тоді і продовжують звертатися зараз.

 

У громаді значною мірою відбулося відновлення освітньої галузі, адже ворог не обирав куди стріляти, а знищення майбутнього починається із знищення освіти. У відновленні шкіл та садочків нам допомагали:

Міжнародна організація з міграції;

Представництво в Україні (МОМ).

ВПІНО “Філія АКТЕД (ACTED);

Благодійний фонд “Восток SOS”;

БО “Благодійний фонд Нью Вей”;

ГО “Міжнародний супровід реформ”;

БФ “Відродження нації”;

Міжнародний комітет Червоного хреста;

UNICEF Україна;

SAVED.

Завдяки цим організаціям ми змогли відремонтувати в ліцеях, школах та садочках нашої громади укриття, наповнити їх всім необхідним, зробити поточні ремонти внутрішніх приміщень, обладнати внутрішні туалети, каналізаційну систему, відремонтувати опалення, прибрати сліди влучання в приміщення. Тепер класи, де наші діти здобувають освіту світлі, чисті, оснащені сучасним обладнанням, меблями, новими вікнами, дверима. 

У нас в громаді, завдяки польським благодійним фондам, є два модульні містечка, де мешкають люди, в яких ворог забрав все. Ці тимчасові будиночки дуже добре всім обладнані і мають гарні умови для життя.

Потужно працюємо над створенням та ремонтом укриттів, намагаємось зробити там все так, щоб людям було більш-менш комфортно там перебувати в разі оголошення тривоги та інших небезпек. 

Вже тривалий період ми працюємо над відновленням інженерних споруд, над покращенням водопостачання в громаді (будуємо нові водопроводи, ремонтуємо старі та пошкоджені).

Взагалі, ми намагаємося максимально відновити нашу громаду зараз, не зважаючи на те, що ми прикордонна область і до ворога рукою подати. Люди мають жити тут і зараз, за можливості відбудовувати зруйноване та обов’язково допомагати військовим наближати перемогу всіма способами.”

– – 

Матеріал підготовлено в рамках проєкту «Забезпечення участі громадян для ефективного відновлення Новобілоуської громади Чернігівської області», який реалізує ГО “Центр Доброчин” за підтримки Міжнародного Фонду «Відродження». Матеріал представляє позицію авторів і не обов’язково відображає позицію Міжнародного фонду «Відродження».

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.