bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Від правопросвітництва до арттерапії: як ГО «Комітет виборців» на Чернівеччині допомагає людям
27.03.2024

Крім надання правової допомоги ГО «Комітет виборців» (м.Вижниця) почала активно включатися у гуманітарну допомогу та психосоціальну підтримку. Ініціативи організації з лютого 2023 року підтримала Мережа правового розвитку (далі МПР) в межах програми посилення спроможності локальних організацій реагувати на виклики війни. Які ідеї вдалося втілити протягом останнього часу — розглянемо далі.

Зміна запитів на юридичну допомогу під час війни

Із початком повномасштабної агресії росії в Україні спостерігається зміна теми запитів на правову допомогу. За 2023 рік юристи організації надали 779 правових консультацій громадянам. 

Юристка Чернівецької обласної громадської організації «Комітет виборців» у м. Вижниця Валентина Ткач. Фото з особистого архіву

«На тематику запитів вплинуло те, що у громаді значно зросла кількість внутрішніх переселенців. Наразі їх залишилося близько 3000 осіб, — розповідає юристка організації  Валентина Ткач.  —  Також місцеві мешканці багато почали цікавитися питаннями, пов’язаними зі службою в Збройних силах України».    

Загалом збільшилась кількість звернень щодо прав та обов’язків мобілізованих осіб, юридичної допомоги сім’ям військовослужбовців, оформлення документів для виїзду за кордон чоловіків. Актуальними також залишаються консультування з питань перетину кордону для українців та іноземців, оформлення документів для виїзду дітей за кордон, правовий супровід біженців та шукачів притулку. Спостерігається зростання запитів на розірвання шлюбу, щодо аліментів, змін виплат для внутрішньо переміщених осіб (ВПО).

Організація надає не лише індивідуальні консультації, а й проводить правопросвітницькі заходи для ВПО та місцевих мешканців. Серед тем, які розглядаються, — мобілізація військовозобов’язаних, підстави для звільнення зі Збройних сил, аспекти спадкування за заповітом та відповідно до закону, а також вплив воєнного стану на сімейні та шлюбні відносини.

Правопросвітництво для ВПО

Під час заходу у Вижниці розглянули питання сплати податків та релокації для малого і середнього бізнесу в умовах повномасштабної війни. Фото з архіву ЧОГО «Комітет виборців» (м. Вижниця)

Організація продовжує активно займатись правовою освітою, надаючи необхідну інформацію для адаптації та захисту прав внутрішньо переміщених осіб у новій громаді. Наприклад, у лютому 2024 р. в с. Мілієве (Вижницька міська громада) на зустрічі було роз’яснено, як податися на компенсацію чи відновлення житла, зруйнованого або пошкодженого внаслідок воєнних дій, а у квітні 2023 р. для мешканців шелтера у с. Лукавці (Берегометська селищна громада, Вижницький район), — про особливості прав ВПО в умовах воєнного часу.

Одним із важливих кроків у правопросвітницькій роботі стало започаткування зустрічей зі старшокласниками в сільських школах. Це дозволяє їм вже зараз зрозуміти  правові норми та процеси.

Правопросвітницький захід для дітей провела Валентина Ткач у Вижницькому ліцеї в січні 2024 року. Дев’ятикласники цікавилися, що означає бути юристом. Фото з архіву ЧОГО «Комітет виборців» (м. Вижниця)

«Продовження зустрічей з юристом для старшокласників у віддалених сільських школах може стати дієвим інструментом правової освіти, — вважає Валентина Ткач. —  Такий формат уроків сприятиме відкритій дискусії та можливості отримати практичні навички, які знадобляться в майбутньому, наприклад, у написанні різних заяв, петицій».

Арттерапія у поєднанні з правовим консультуванням

У організації успішно поєднують майстер-класи арттерапії з правовим консультуванням.

Під час зустрічі у Вижниці учасниці малювали на дощечках картини та отримували відповіді на юридичні питання. Фото з архіву організації

У Іспаській сільській бібліотеці (Вижницька міська громада) майстрині провели майстер-клас з формування квіткових композицій, що супроводжувався обговоренням правових питань. 

Перед заняттям із флористики у селі Іспас Чернівецької області Валентина Ткач надавала юридичні консультації учасницям та розповіла про правила перетину кордону під час воєнного часу. Цей захід відкрив можливість комбінування творчого процесу із корисною інформацією, створюючи позитивне та освітнє середовище для учасників. Фото з архіву ЧОГО «Комітет виборців» (м. Вижниця)

Виїзне консультування у селі Іспас (Вижницька міська громада). Фото з архіву ЧОГО «Комітет виборців» (м. Вижниця)

«Квіткова майстерня стала особливою подією для переселенок. Поєднання психологічного розвантаження та обговорення правових питань створює надзвичайно корисну та стимулюючу атмосферу, — відзначає Валентина Ткач. — Після події отримали чимало дзвінків від людей, які висловлювали бажання брати участь у подібних майстернях. Така ідея допомагатиме і надалі залучати ВПО». 

На майбутні Великодні свята заплановано проведення майстер-класу із писанкарства. Учасники та учасниці зможуть познайомитись із культурними традиціями регіону та отримати  індивідуальне правове консультування.  

У 2024 році організація планує розпочати напрям психологічної підтримки. 

«Буває так, що до нас звертаються військові, які звільнилися, з юридичними питаннями, і водночас просять порадити їм психолога для особистої підтримки. Я бачу необхідність у постійній роботі психолога. Таку підтримку потребують не лише військові, так і їх рідні, а й внутрішньо переміщені особи», — вважає Валентина Ткач.

Матеріал створено за підтримки міжнародної благодійної платформи GlobalGiving, Фонду Чарльза Стюарта Мотта. Зміст публікації є виключно відповідальністю громадської спілки «Мережа правового розвитку».

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.