bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Путін «зрікся престолу»: в телемарафоні провели експеримент зі створення дипфейку
29.03.2024

Програмний директор ГО «Детектор медіа» Вадим Міський в ефірі марафону «Єдині новини» показав, чи складно створити дипфейк із російським диктатором Володимиром Путіним. Такий експеримент в ефірі телемарафону організували журналісти каналу «Ми — Україна» у відповідь на російський дипфейк із зображенням секретаря РНБО України Олексія Данілова, який пропагандисти створили після теракту в підмосковному ТРЦ «Крокус Сіті Хол». 

Фейкове відеозвернення Путіна вдалося створити за п’ять хвилин. Для цього необхідно було надати нейромережі зразок голосу та потрібний текст, а також накласти згенерований звук на відеоряд, щоб міміка повторювала звучання.

У результаті експерту з протидії дезінформації вдалось створити дипфейк, де диктатор Путін нібито заявляє: «Уважаемые соотечественники! Сегодня я обращаюсь к вам с важным и трудным заявлением. Я отдаю приказ о выводе войск с Украины. А также принимаю ответственность за эти действия и объявляю о сложении с себя полномочий Президента Российской Федерации». 

«Ми вже ввійшли в таку епоху, коли ми не зможемо більше довіряти нічому, що ми бачимо. Все це можна згенерувати: будь-яке обличчя можна замінити, будь-який голос можна згенерувати і накласти. І в цьому немає нічого складного», — резюмував Вадим Міський.

Експерт пояснив, що потрібно насамперед звертати увагу на деталі зображення, щоб відрізнити справжнє відео від підробки. За його словами, зазвичай дипфейки відрізняються певною недосконалістю, як-от дивний колір або текстура шкіри, неприродна перспектива, невідповідність тіней чи нечіткі риси обличчя, особливо в ділянці губ.

Щоби перевірити чиюсь сумнівну заяву, програмний директор ГО «Детектор медіа» радить звертатися до першоджерела: сторінки цієї людини, організації в соцмережах або ж до ресурсів медіа, яке поширило заяву. Окрім цього, важливо налаштувати свій інформаційний фільтр і читати медіа, які мають репутацію та редакційну спроможність перевірити, що вони поширюють.

«Саме тому закликаю відписатися від усіляких анонімних каналів, з опису яких неможливо встановити власника чи медіа, яке його наповнює, і перевірити їхню репутацію», — додав Вадим Міський.

Нагадаємо, уночі з 22 на 23 березня російський пропагандистський телеканал НТВ у спеціальному випуску новин, присвяченому теракту, показав фейковий відеоролик, де секретар РНБО нібито підтверджує причетність України до інциденту. «Детектор медіа» проаналізував відео НТВ і виявив ознаки того, що це дипфейк, оскільки в ньому не збігалися міміка та мовлення Олексія Данілова. 

Представник ГУР МО Андрій Юсов у розмові з «ДМ» висловив думку, що російський дипфейк міг готуватися заздалегідь. Про це свідчить використання старого ефіру, а також достатньо якісне графічне виконання. Він наголосив, що Україна достатньо оперативно та чітко скомунікувала злочин, який відбувся на території РФ, і «вжила всіх необхідних заходів, зокрема щодо комунікації з іноземними партнерами». 

Контакти

  • Тимофійчук Христина
  • комунікаційниця “Детектора медіа”

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.