bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

На робочому засіданні Ради ВПО (Берислав) прийняли нові рішення
01.05.2024

23 квітня 2024 року  відбулося чергове робоче засідання Ради з питань внутрішньо переміщених осіб (ВПО) при виконавчому комітеті Бериславської міської ради. На порядку денному заходу було обговорено ряд важливих питань стосовно виплат для внутрішньо переміщених осіб.

 

Засідання розпочала Дебріна Леся Георгіївна,  головуюча на  засіданні ради ВПО, ознайомивши всіх присутніх з Порядком денним:
•Про виплати внутрішньо переміщеним особам з 1 березня 2024 року;
•Про актуалізацію анкети «Актуальні питання ВПО».


Про відкритість в роботі ради ВПО Бериславської громади та зміни державної допомоги

Володимир Молчанов, експерт ПЦПСД, доповів, що експерти ПЦПСД розробили звернення за  дорученням Ради ВПО, яке стосувалось необхідності зберегти  ті мінімальні дотації ВПО, які існували з початку війни.  Це звернення  було направлене до Кабміну, наряду ще з багатьма іншими подібними зверненнями рад ВПО приблизно з 20-ти громад, і тому Постанова про скорочення виплат ІВПО вийшла не настільки важка, як  планувалось.  в своєму виступі підкреслив наявні  під час війни можливості  місцевої демократії, а саме реалізацію  місцевого самоврядування через  роботу  старост на старостинських округах та ОСН (органів самоорганізації населення), які працюють незалежно та є непідлеглою гілкою самоврядування у відношенні  до військових адміністрацій.  
 
 
Тетяна Борисенко, перший заступник міського голови з соціальних питань,  голова Ради ВПО, підкреслила важливість роботи старост в кожному селі,  які збирають звернення  щодо  громадян щодо їхніх проблем,   комісія з міськох ради  робить виїзди та обстеження  за кожним таким  зверненням, на місті проводить обстеження ситуації. Єдиною проблемою для цієї роботи залишається поки саме місто Берислав. 
 
 
Маргарита Гришко,  в.о. начальника відділу соціального розвитку та захисту населення, секретар ради ВПО,  розкрила всі законодавчі нововведення стосовно соціальної допомоги для ВПО,  а також повідомила,  що на  сайті ВА  опубліковані  інформаційні довідки,  як  люди  можуть  звернутися за допомогою до Ради ВПО. Вона запропонувала  систематично,  детально та  зрозуміло прописувати всі процедури отримання різних довідок та виплат на проживання. Рада ВПО, в свою чергу, надає  і  консультації, і  необхідний супровід в отримання будь-якої допомоги або державних послуг. На засіданні Маргарита Анатоліївна Гришко –. Доповідачка 

Після обговорення  першого питання на засідання Ради ВПО були прийняті наступні рішення: 

1)Висвітлювати   на сайті міської ради МР  оновлену інформацію щодо допомоги,  виплат та процедур оформлення документів ВПО.  
2)Спеціалістам  Управління соціального захисту населення Районної ВА  надавати вчасно  нову інформацію відповідальним особам  міської ради.  
3)Опублікувати  доповідь  голови Ради ВПО Маргарити Гришко  на сайті міської ради.  

Про актуалізацію анкети Актуальні питання ВПО 

Олег Дядюн, голова ПЦПСД, доповів, що основне питання для Ради ВПО – це дослідження проблем, потреб, труднощів та побажань ВПО.  Півроку тому експерти ПЦПСД та Рада ВПО спільними зусиллями  вже проводили дослідження  на основі анкетування, але життя міняється, і необхідно заново провести  анкетування та  зрозуміти нові проблеми або нові досягнення в інтеграції та соціалізації ВПО  в інших громадах.  На виконання цільової програми сприяння, захисту та інтеграції ВПО, де передбачена регулярна комунікація, а саме - раз на півроку  опитування ВПО щодо їхніх проблем та потреб, пропонуємо  провести друге анкетування. 

Для цього Рада ВПО звернулась до експертів ПЦПСД підготувати оновлений варіант анкети  з питання про потреби ВПО щодо відновлення їхніх громад з метою подолати  ту лакуну, яка була допущена  при минулому збору пропозицій до Плану відновлення, тому що опитування майже не торкнулося  ВПО, які евакуювалися з Бериславської громади, а це  87 відсотків  довоєнного населення. Але  є і ВПО, які евакуювалися в  Бериславську громаду з більш небезпечних зон, передусім з окупованого лівого берега, і таких наразі зареєстровані 703 особи.  При анкетуванні необхідно врахувати думку  людей саме з цих обох груп ВПО. 

Дементій Білий,   експерт ПЦПСД,  провів як передумову для корегування анкети, мозковий штурм серед членів ради ВПО щодо основних потреб та проблем ВПО для використання цього списку в оновленій анкеті. Ці напрацьовані пропозиції  включали наступні потреби: тимчасове житло, безкоштовні  ліки, догляд за  інвалідами, медичні аптечки для соціально незахищених, опалення тощо. 

Прийняте   рішення щодо чергового анкетування 
 про  потреби ВПО протягом двох місяців,  прохання до ПЦПСД  підготувати  оновлену Анкету, а потім зробити аналітичний звіт.  Результати анкетування – презентувати   на наступному засідання ради ВПО, які відбуваються раз на квартал. 
 
 
Коментар Володимира Молчанова, експерта  ПЦПСД 

Сам факт продуктивної роботи Ради ВПО
, створеної свого часу за проєктної участі нашої організації та за підтримки Міжнародного фонду «Відродження», є позитивним прикладом сталості проєкту і ефективності Рад ВПО як дорадчо-консультативних органів в умовах воєнного стану та викликаних ним обмежень громадської участі в процесах управління. А наше ноу-хау у вигляді залучення до участі і комунікації ВПО, які виїхали з громади, до пошуку шляхів вирішення проблем не лише цієї соціальної групи, а цілої громади, є необхідною умовою збереження громадою перспектив до виживання попри те, що майже вся вона зараз знелюднена, лежить в руїнах і продовжує добиватися агресором. 

Також не можна не відзначити ще дві позитивних місцевих особливості:
-високий рівень взаєморозуміння між Радою ВПО та Бериславською міською військовою адміністрацією, якому можуть по доброму позаздрити жителі більшості громад України, тому що в Бериславі збереглися обрані органи місцевого самоврядування, за визначенням чутливіші до комунікації з громадськістю, яка складається з виборців.    
-Тісну співпрацю Ради  ВПО з іншим, створеним пізніше дорадчо-консультативним органом в громаді,  а саме Діалоговою групою з відновлення, зокрема через членство одних осіб в обох органах; ця співпраця дозволяє  враховувати інтереси і потреби ВПО при плануванні відновлення та  залучати знання, досвід та бачення активістів/спеціалістів з числа ВПО до такого планування.

Прес-служба ПЦПСД 

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.