bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Єврокомісія спонукає донорів робити програми допомоги більш ефективними
05.09.2008

Єврокомісія закликає донорів та країни, що розвиваються, використовувати допомогу в розвитку більш ефективно. Під час зустрічі міністрів на високому рівні в Акрі/Гана (2-4 вересня), Єврокомісія спонукала уряди долучитись до програми конкретних та перспективних дій. За три роки після Паризької декларації з ефективності допомоги відбувся певний прогрес. Проте ще більше треба зробити для досягнення Цілей розвитку тисячоліття ООН до 2015 року.

Луїс Мішель, Комісар ЄС з розвитку та гуманітарної допомоги, сказав: «Зараз або ніколи. Зустріч в Акрі повинна стати важливою подією як для донорів, так і для країн, що розвиваються. Наразі тільки найлегші частини програми Паризької декларації були втілені в життя. Але набагато більше роботи ще попереду. Сьогодні виклик полягає в тому, щоб зуміти перекласти цю риторику на практику у ширшому масштабі».

Мета зробити допомогу для розвитку більш ефективною має дві складові:

впевнитись, що допомога справді чинить вплив на життя мільярдів людей за межею бідності;

показати європейським платникам податків, що їх гроші було витрачено не дарма, і що вони дають очікуваний результат.

На міжнародній конференції з питань допомоги ЄС запропонував зосередити дії у чотирьох напрямках:

1. Розподіл праці: Донори мають працювати разом, координувати свої програми, узгоджувати спільний план дій та разом приймати рішення. Це допоможе уникнути ситуацій, коли багато донорів активні в одній галузі або країні, тоді як інші нехтуються. Так само, треба позбутися ситуацій, коли країни діляться на «сиріт», забутих донорами, та «улюбленців», де донори стоять в черзі.

2. Передбачуваність допомоги: Для того, щоб країни, що розвиваються, могли планувати свої стратегії розвитку, донори повинні також планувати потоки допомоги на щонайменше три роки наперед.

3. Національні системи країн: Замість того, щоб нав'язувати країнам, що розвиваються, власні проекти та стратегії розвитку, донори повинні допомагати урядам самостійно встановлювати свої пріоритети.

4. Досягнення результатів: Замість того, щоб ставити безліч умов для отримання допомоги, донори повинні більше уваги приділяти результатам, які мають узгоджуватися з країнами-парнтерами.

Зустріч в Акрі стала третім форумом високого рівня з часу затвердження Паризької декларації з ефективності допомоги у 2005 році. Єврокомісія є одним з 61 донора, що підписали цю ключову угоду. Сьогодні ЄС виступає найбільшим донором в світі, виділяючи 93 євро на громадянина (Японія виділяє 44 євро, а США – 53 євро).

Нагадаємо, що вісім Цілей розвитку тисячоліття ООН включають такі напрямки як боротьба з бідністю, зупинення розповсюдження ВІЛ/СНІДу, забезпечення загальної початкової освіти і мають бути досягнутими до 2015 року. Цілі були погоджені всіма країнами світу та найголовнішими світовими інституціями, що надають допомогу в розвитку.

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.