bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

В Шепетівці відкрито спортзал для людей з обмеженими можливостями
31.05.2011

В Шепетівці Хмельницької області з населенням у 44 тисячі чоловік проживає близько 300 людей з обмеженими фізичними можливостями. Ці люди, зазвичай замкненні в собі, залишаються вдома наодинці зі своїми проблемами.

Місто у своєму активі має 2 центри соціальної реабілітації людей з обмеженими можливостями, але вони, попри напружену роботу, не взмозі охопити своєю діяльністю всіх бажаючих. З’являються черги, сумніви, зневіра, які посилюються самим психологічним та фізичним станом людей. 

Міська влада м. Шепетівки та особисто міський голова Антонюк С.А. активно долучилися до пошуку ресурсів та незадіяних досі резервів.

Найперший ресурс – кадровий. А він у Шепетівці значний! Серед жителів міста - майстер спорту міжнародного класу з пауерліфтингу серед людей з особливими потребами, багаторазовий чемпіон та рекордсмен України Олег Лаврук. Будучи за фахом тренером з фізичної культури та спорту, Олег як ніхто краще знає специфіку як спортивної роботи, так і реабілітації та роботи з інвалідами, адже сам уже 15 років внаслідок автокатастрофи знаходиться в інвалідному візку.

Вміючи мобілізуватися, викладатися на повну, цей чоловік зумів досягти визначних успіхів у спорті. Окрім маси медалей, нагород різних рівнів, цьогоріч його обрано номінантом Всеукраїнської премії «Гордість країни», яка саме й відзначає приклади людської мужності та сили духу. На жаль, до сьогодні знання та вміння О. Лаврука лишалися нереалізованими на теренах міста.Тому міський голова, запропонував Лавруку створити спортивний клуб для людей з обмеженими можливостями та взятися за тренерську роботу.

Другий необхідний ресурс – приміщення. З цим питання стоїть гостріше. Але бажання породжує можливості. За дорученням міського голови було підготовано для роботи спортивний зал та тренерську, а для цього розроблено спеціалізовану міську програму про розвиток спорту серед інвалідів, закладено 25 тисяч гривень в міському бюджеті на ремонт, які наразі успішно освоєні, підписано угоду з О.Лавруком про роботу за програмою.

Третій ресурс – створення матеріальної бази спеціалізованого спортзалу. Міський бюджет і так перевантажений масою нагальних потреб. Тому тут має бути розумне менеджерське рішення, вважає Сергій Андрійович, яке дозволить об’єднати зусилля всієї територіальної громади, організувати так звану толоку.

Задля цього було прийнято рішення про підписання Меморандуму про співпрацю між Шепетівською міською радою, молодіжною громадською організацією «КЕДР», Хмельницьким регіональним фондом «Зміцнення громад», корпорацією «Сварог Вест Груп» та групою приватних підприємців, які взаємодіятимуть задля чудового результату – створення можливостей для фізичної та соціальної реабілітації інвалідів.

Наслідки толоки не забарилися. Молоді волонтери з «КЕДРу» не тільки організували серію суботників по облаштуванню спортзалу, але й розробили проект «Рух до життя», який отримав фінансову підтримку від National Endowment for Democracy (США) за посередництвом мережі громадських організацій Вінниччини. Завдяки цьому закуплено частину спортінвентарю для занять.

ХРБФ «Зміцнення громад», що одним з пріоритетів роботи ставить підтримку людей з обмеженими можливостями, також активно долучився до толоки:

  • виділено кошти на вмеблювання приміщення,
  • створено кімнати соціально-психологічної реабілітації інвалідів.

Це вже 11-й заклад для даної категорій людей, яким опікуватиметься фонд. Знаний у регіоні благодійник корпорація «Сварог Вест Груп» на чолі з депутатом Хмельницької обласної ради А.А.Гордійчуком 4 роки поспіль підтримує Олега Лаврука і фінансово, і дружньо. Тому й ініціативу по створенню спортзалу підтримала. Адже кожен повинен мати шанс жити повноцінним насиченим життям.

Спеціалізована спортивна лавка, гумове покриття для підлоги – ось перелік добрих справ, який планується найближчим часом розширити.

Міський голова С.А.Антонюк під час чергової робочої зустрічі: "Ну що, Олеже, все рухається? А й справді, бажання творити добро, помножене на професіоналізм та об’єднання зусиль, завжди дає відмінний результат." А цей результат - відродження віри у власні сили та здоров’я людей, які потребують того чи не найбільше!

Контакти

  • Тихонюк Руслан
  • Молодіжна громадська організація ”КЕДР”
  • [email protected]
  • 0961846265

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.