bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Органи самоорганізації населення в селах без сільради
04.07.2011

30 червня закінчилась реалізація проекту Західноукраїнського ресурсного центру «Органи самоорганізації населення як органи місцевого самоврядування», який був профінансований Національним фондом в підтримку демократії (США).

В рамках цього проекту було створено три Органи самоорганізації населення у Львівській області: ОСН «Бабаичі» в с. Бабичі Радехівського району, ОСН «Перспектива» в с. Бусовисько Старосамбірського району та ОСН «Рух громади» в с. Рогізно Жидачівського району.

Ідея ОСН для України не є новою, однак дані ОСН мають свою особливість. Вони створені у селах, які не мають власної сільської ради.

Громади, в яких створені ОСН були відібрані на конкурсній основі, для цього вони спільно з сільською радою та місцевими активістами подавали спільну заявку на участь у проекті. З 11 заявок було відібрано 3 громади, які найкраще продемонстрували свою спроможність та зацікавлення у самоорганізації та описали бачення майбутнє розвитку власних громад.

Основними критеріями для відбору громад були:

  • наявність ініціативної групи, яка бажає створити ОСН;
  • наявність підтримки з боку відповідної сільської ради та відсутність конфліктів між членами ініціативної групи та сільською радою;
  • наявність приміщення для розміщення ОСН;
  • можливість фінансової підтримки діяльності ОСН з боку відповідної сільської ради та місцевого населення після завершення проекту.

Для учасників проекту було проведено навчання персоналу та ініціативної групи щодо створення та роботи ОСН, юридична підтримка під час створення та роботи ОСН, закуплено офісне обладнання, меблі та інші матеріали, необхідні для роботи персоналу, проведено ремонт приміщень ОСН.

Також було розроблено методичний посібник «Створення органів самоорганізації населення у сільській місцевості» з яким кожен бажаючий може ознайомитися на сайті ЗУРЦ.

Ще однією особливістю новостворених ОСН було те, що крім власних повноважень, якими ОСН наділяються автоматично після їх створення в рамках закону «Про органи самоорганізації населення», місцеві сільські ради наділили ОСН ще й певними делегованими повноваженнями. У кожному випадку ці повноваження були різними та узгоджувалися відповідно місцевими радами та представниками ОСН.

Діяльність Органу самоорганізації населення у селі без сільради відкриває для громад більше можливостей для захисту власних інтересів, дозволяє впливати на прийняття важливих рішень, також дає більше можливостей для реалізації ініціатив спрямованих на покращення добробуту та якості життя місцевих мешканців, не чекаючи допомоги ззовні.

Коментар

На даний момент в Україні є 27155 сіл, тільки в 10 278 з них є сільські ради, а решту 16 877 не мають власного самоврядуання та адміністративно відносяться до інших сільських рад. Львівська область є найбільшою в Україні за кількістю сільських населених пунктів – 1850, тільки 632 з них мають самоврядування, а 1218 не мають власної сільської ради. В деяких випадках, до складу сільської ради може входити більше ніж 10 населених пунктів, багато з таких сіл розташовані на відстані 7 – 10 і більше кілометрів від адміністративного центру, а транспортне сполучення (громадським транспортом) між ними або відсутнє або не задовольняє реальні потреби місцевих мешканців.

Села без сільради переважно залишаються на другому плані у питаннях фінансування, надання медичних та соціальних послуг, вони не мають достатньо можливостей для реалізації своїх прав, участі у прийнятті рішень та лобіювання інтересів у порівнянні зі становищем „центральної садиби” в силу природних та територіальних умов розташування, а органи місцевого самоврядування не мають можливості та й, інколи, не бажають приділяти достатньо уваги проблемам таких сіл. Крім цього, мешканці даних населених пунктів мають суттєві труднощі у таких сферах як: отримання довідок та іншої соціально – побутової документації, сплата за комунальні послуги, надсилання та отримання пошти, вирішення земельних, майнових та інших бюрократичних питань. Особливо гостро ці проблеми стоять на порядку денному у людей похилого віку, багатодітних сімей, одиноких матерів та людей з особливими потребами.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.