bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Правова культура волинян: реалії сьогодення
06.07.2011

У серпні 2010 р. – червні 2011 р. Волинським прес-клубом у співпраці з Асоціацією захисту прав молоді Волині, Гендерним центром, Луцьким дебатним клубом і управлінням освіти Луцької міської ради було здійснено ряд заходів, спрямованих на підвищення правової культури мешканців Волинської області.

Зокрема, було проведено соціологічне опитування учнів старших класів ЗОШ міста Луцька та студентів І-ІІІ курсів вищих навчальних закладів з метою виявлення рівня їх знань про права людини.

Як з’ясувалося, більше 90% респондентів зазначили, що знають, що це таке. Однак, коли питання стосувались конкретних фактів порушень прав людини і чи траплялись із респондентами такі випадки, то тут ситуація була дещо невтішною. Права людини часто плутались із правами споживача, правами дитини тощо.

На основі отриманих даних була розроблена методика та проведені тематичні зустрічі зі школярами старших класів луцьких шкіл, які ґрунтувалися на невимушеній бесіді та форум-театральному підході вирішення проблеми правового характеру. Зі студентською аудиторією було проведено цикл дебатів на тему дотримання прав людини.

Із відсутністю правової обізнаності громадян стикалася й Ірина Пилипчук, юрист Інформаційно-консультаційного центру первинної правової допомоги, створеного у рамках проекту «Підвищення правової свідомості та правової культури населення Волинської області».

За вказаний період надійшло більше 100 звернень громадян, найвиразнішими з яких були справи, що стосувалися невиплата страхової суми при настанні страхового випадку, оскарження дій департаменту соцполітики Луцької міської ради; скарги на бездіяльність працівників жкп та М.Ж.К., незаконний розподіл земель, незаконний продаж комунального майна, питання спадщини та сімейного права.

На превеликий жаль, правова культура волинян (як і загалом українців) надзвичайно низька. Саме тому просвітницьку роботу варто проводити, вже починаючи з дитячого садочка, продовжувати її зі школярами і студентами, адже від рівня правової обізнаності залежить безпека кожного.

Деякі дані:

  1. Практично кожен другий респондент повідомив про випадки порушення прав людини на Волині, кожен п’ятий визнав факти порушень прав щодо власної особи.
  2. Серед прикладів правопорушень домінують: злочини (43.0%), неповага до людської гідності (10.9%), корупція (10.0%), відсутність безкоштовної медицини й освіти (8.2%), перевищення повноважень правоохоронними органами (6.2%) та надання неякісних послуг (3.4%). На думку опитаних школярів та студентів, найбільше правопорушень вчиняється самими громадянами, органами влади та силовими правоохоронними структурами.
  3. Найбільш проблематичним у колі правопорушень, які вчинялися супроти респондентів, є недотримання права на повагу до гідності людини (47.3% із загальної суми). Заборона висловлювати власну думку, глузування однолітків і старших, фізичне знущання турбують 57.8% школярів та 43.4% студентів.
  4. У випадку порушення їхніх прав 36.2% студіюючих лучан готові захищати свої права з допомогою силових правоохоронних органів, 18.1% звертатимуться до суду, а 12.7% – до правозахисних організацій. Також в коло суб’єктів захисту їхніх прав старшокласники і студенти віднесли органи прокуратури (6.9) та влади (4.7%), юристів (3%), представництво територіального комітету у справах захисту прав споживачів (2.4%) і батьків (2.3%).
  5. У відсотковому співвідношенні з усієї кількості звернень громадян сфера права власності становить 45 % звернень, оскарження діянь органів державної влади і місцевого самоврядування – 25 % звернень, сімейні правовідносини – 15%, повернення коштів із кредитних спілок – 10% звернень, у галузі кримінального права – 2%; різне – 3%.

Проект «Підвищення правової свідомості та правової культури населення Волинської області» реалізовувався за підтримки Міжнародного фонду «Відродження»

Контакти

  • Богдана Стельмах
  • Волинський прес-клуб
  • [email protected]

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.