bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Громадські організації готові здійснювати контроль за державними закупівлями
20.07.2011

На жаль, експерти констатують, що закон №7532 увімкнув «зелене світло» для корупції у згаданій сфері. І нині, як ніколи, важливу роль відіграватиме громадський контроль за проведенням закупівель в Україні.

З 12 по 13 липня 2011 року в приміщенні МФВ переможці конкурсу «Громадський контроль за дотриманням тендерних закупівель» презентували проекти з моніторингу закупівель та взяли участь у тренінгу «Практичні питання громадського контролю державних закупівель України».

Громадські організації «Центр політичних студій та аналітики», «Крона», «Незалежна асоціація журналістів», «Західноукраїнський медіа центр», РГБФ «Право і демократія» представили проекти, які спрямовані на моніторинг діяльності тендерних комітетів, що закуповують ліки, на реконструкцію пам’яток архітектури у Тернополі, Луцьку і Львові, контроль за прозорістю проведення тендерів у місті Павлограді, моніторинг закупівлі товарів та послуг органів влади та місцевого самоврядування у Дніпропетровській та Запорізькій областях, порівняльний аналіз держзакупівель у Львові та Харкові. Під час заходу відбулось оголошення результатів конкурсу, підтриманих МВФ, його переможці презентували свої проекти, представники громадських організацій поділилися досвідом та налагодили контакти. Завершився захід підписанням договорів на реалізацію вищезгаданих проектів.

13 липня переможці конкурсу «Громадський контроль за дотриманням тендерних закупівель» взяли участь у спеціалізованому тренінгу «Практичні питання громадського контролю держзакупівель», який відбувся у рамках реалізації проектів, підтриманих МФВ. Експертами заходу виступили Олексій Хмара (Творче об’єднання «ТОРО» - Контактна група в Україні Transparency International) та Іван Ільїн (Всеукраїнська мережа ЛЖВ).

Олексій Хмара ознайомив учасників тренінгу із законодавством України у сфері державних закупівель, практику його застосування, навів типові приклади зловживань та способи протидії. Зокрема, мова йшла про види закупівель та етапи їх здійснення: процес планування, тендерну документацію, процес оприлюднення тендерів, особливості збору пропозицій, процес оскарження, підписання договору про здійснення держзакупівель, завдання і роль контролюючих органів та громадських організацій.

Президент Творчого об’єднання «ТОРО» проаналізував найтиповіші зловживання в процесі здійснення держзакупівель: завищення (заниження) ціни, зміну часу проведення тендерів, підробку печатки, патентів, неясні технічні завдання, об’єднання (подрібнення) лотів, порушення процедури.

Зацікавленість у учасників тренінгу викликала інформація про законодавчу базу у вищезгаданій сфері. Олексій Хмара охарактеризував процес зміни законодавства з 2000 року, коли вперше був прийнятий Закон «Про державні закупівлі», по 2010 рік, коли був прийнятий новий Закон «Про здійснення державних закупівель», а також розповів про можливі зміни в разі набуття чинності Закону “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань державних закупівель” (законопроект №7532). Президент Творчого об’єднання «ТОРО» наголосив на тому, що Україна посідає перше місце серед пострадянських країн за корупцією в процесі здійснення тендерних закупівель (на другому місці Росія та Казахстан).

Іван Ільїн (Всеукраїнська мережа ЛЖВ) презентував кампанії адвокасі, які були проведені членами ЛЖВ з метою зупинення зловживань у сфері тендерних закупівель лікарських препаратів. Розповів про випадки купівлі Міністерством охорони здоров’я України неякісних препаратів, закупівлі препаратів за високою ціною та проведення флешмобу «Корупція в МОЗі». Завдяки цьому громадські активісти домоглися відміни закупівлі неякісних лікарських препаратів, проведення тендерів на закупівлю лікарських препаратів за ціною меншою в 4 рази в порівнянні з тією, яка передбачалась, продемонстрували громадськості корупційність МОЗу через організований флешмоб.

Під час практичних занять учасники тренінгу вчилися виявляти найтиповіші порушення під час проведення державних закупівель, визначали правові, інформативно-просвітницькі та мобілізаційні напрямки їхнього подолання.

Слід зазначити, що робоча зустріч та тренінг були інформативними, плідними та ефективними для реалізації проектів з моніторингу процесу здійснення тендерів у різних сферах, його учасники та експерти обмінялися досвідом, домовилися про подальшу співпрацю.

За матеріалами учасниці семінару Альони Процюк

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.