bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Київські студенти створили програму, яка дозволяє оцінити шанси на вступ до вишу
13.01.2012

Українські студенти завжди відзначалися цікавими ініціативами, креативним ідеями та проактивністю. На цей раз «засвітилися» студенти 3-курсники радіофізичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка – Сергій Вайсер і Олександр Сабов.

Хлопці розробили спеціальну комп’ютерну програму «Прогноз вступу», яка дозволяє абітурієнту в відсотковому співвідношенні оцінити свої шанси на вступ за державним замовленням до певного вищого навчального закладу за обраною спеціальністю.Як зазначають автори сайту, проект є некомерційним та має на меті допомогти абітурієнту зробити вибір майбутньої професії та оцінити шанси на вступ до обраного вишу.

«Ми створили спеціальну програму, де кожен абітурієнт може ввести бали сертифікатів ЗНО, середній бал атестату та отримати відсоток імовірності свого вступу на бюджет до обраного ВНЗ», - кажуть розробники.

За їхніми словами, комп’ютерна система аналізує результати попередніх вступних кампаній та динаміку подання заяв і обраховує імовірність вступу. Крім того, у разі невисоких шансів абітурієнта, система пропонує більш імовірні варіанти за обраним напрямком навчання. 
«Разом із прогнозом абітурієнт отримує інформацію про те, ким працює більшість випускників даної спеціальності, яка їх середня заробітна плата. Уся ця інформація дозволяє побудувати рейтинг спеціальностей, що відповідає запитам ринку праці, що дасть можливість кожному абітурієнту більш усвідомлено ставитися до вибору майбутньої професії», - підкреслили розробники проекту.

ГУРТ особисто поспілкувався з Сергієм Вайсером та поставив декілька запитань.

Сергій Вайсер, Прогноз вступу  Сергій Вайсер, один із розробників сайту "Прогноз вступу"

ГУРТ: Сергію, як зародилася ідея проекту?

Сергій: Ідея проекту назрівала давно, так як ми з Олександром працювали в приймальній комісії нашого університету і безпосередньо відчували всі недоліки вступного процесу, та й самі не так давно були абітурієнтами. Нерви, невизначеність із прохідними балами ... Наша спеціальність і сфера діяльності підштовхнули нас до реалізації цього проекту. Також виникла ідея взяти участь із проектом у Всеукраїнському чемпіонаті комп’ютерних талантів – це й стало вирішальним поштовхом.

ГУРТ: Скільки часу витратили на розробку сайту?

Сергій: Сама ідея народилася ще влітку, безпосередньо під час вступної компанії 2011 року, але до реалізації приступили 2,5 місяці тому. Півмісяця – на обговорення самого проекту і ось вже два місяці активно пишемо програмний код, складаємо алгоритми прогнозування прохідного бала і багато іншого. Те, що зараз є на сайті, це прототип, не повнофункціональний сервіс. Ми сподіваємося, що повнофункціональним він буде до березня. Процес розробки ускладнює сесія, на яку ми витрачаємо чимало часу. До того ж проект дуже об'ємний, а працюють над ним лише два студенти.

ГУРТ: А не має бажаючих долучитися до проекту? Чи Ви хочете лише в двох працювати над ним?

Сергій: Бажаючі, можливо, і є, але жодних пропозицій співпрацювати не надходило. Поки що ми відмінно справляємося вдвох. Потреба, напевно, лише є в здоровій конструктивній критиці. Якщо проект буде активно розвиватися, на що ми сподіваємося, ми залучимо в нього ще кілька людей з нашої команди, в ній достатньо хороших програмістів, які нині займаються своїми справами, але в разі необхідності готові прийти на допомогу.

Наразі сайт «Прогноз вступу» працює у демонстраційному режимі за посиланням http://abit.org.ua. Повноцінний запуск ресурсу запланований на березень 2012 року. Хлопці впевнені від їхнього сайту буде чимало користі, хоча є й недоліки, які тяжко усунути, – прогноз будується на основі теорії ймовірності та за час поки абітурієнт отримає диплом, стан ринку праці в країні може змінитися.

 

Від ГУРТа: Якщо Вам відомі корисні ініціативи та соціальні інновації та ті, хто їх впроваджує, пишіть нам на електронну скриньку [email protected] з темою листа "Ініціатива".

 

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.