bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Міські ради Прикарпаття розшукують власні містобудівні документи
18.03.2013

Міські ради Снятина та Тлумачі Івано-Франківської області втратили власні генплани і тепер не можуть домогтися надання їх копій райдержадміністраціями. Про це 14 березня в Івано-Франківську у прес-центрі «Вектор» на презентації результатів моніторингу доступності генеральних планів області повідомили експерти місцевого представництва Інституту політичної освіти. Моніторингове дослідження проводилось спільно Східноукраїнський центром громадських ініціатив з липня по грудень 2012 року у рамках проекту «Через доступ до генпланів – до містобудування без корупції: мережа громадянської дії».

Експерти ІПО зазначили, що жодне з 15 міст області не надало інформацію про генплан у повному об’ємі, як це передбачено ЗУ «Про регулювання містобудівної діяльності».

Аналіз відмов міських раду у доступі до генпланів дозволив виявити три основні порушення Закону, за якими чиновники приховують генплани:

  1. Ігнорування запитів на інформацію;
  2. Накладання грифу «Для службового користування» на генплан;
  3. Формальні відписки та відсутність генерального плану в міській раді.

Громадські експерти також проаналізувати доступність генпланів за шістьма показниками:

  1. Стан доступу до генплану за запитом  на інформацію.
  2. Наявність генплану на офіційному веб-сайті.
  3. Доступність в ЗМІ.
  4. Доступність генплану в міській раді.
  5. Наявність грифу обмеження доступу.
  6. Наявність розмежування генпланів на частини із відкритим та обмеженим доступом.

За цими показниками громадські активісти  представили рейтинг доступності для громадян генпланів міст Івано-Франківської області. Виявилось, що найбільше необхідної інформації надали виконкоми міськрад Івано-Франківська та Болехова, не зважаючи на те, що доступ до генпланів цих міст обмежено грифом «Для службового користування». Лише ці міські ради розмістили окремі матеріали власних генпланів  на сайтах міськрад. Міська рада Івано-Франківська надала коротку інформацію з Генплану на 24 аркушах та  надіслала головне креслення містобудівного документу.

Рогатин, Коломия, Долина, Калуш та Яремче теж мають на своїх генпланах гриф «ДСК». При цьому посадовці трьох останніх міст заявляють, що із цими документами можна ознайомитися в приміщеннях органів місцевого самоврядування.

Надвірнянській міській раді для відповіді на інформаційний запит знадобилося додаткових  20 робочих днів, але навіть після цього відповіді  чиновники не надали.

У Бурштині Генплан коригується. Галицька міська рада містобудівний документ взагалі не затверджувала.

В Косові наявний Генеральний план вже застарів, а на розробку нового немає коштів.  

З міської ради Тисьмениці відписали, що на аналогічний запит вони вже відповідали іншій організації рік тому, а тому не стали ускладнювати собі життя і давати пояснення ще раз.

Відповідь з міської ради Городенка не надійшла взагалі.

«Генеральні плани забудови міст, які ще називають «міськими Бібліями» після вступу в дію Закону України «Про доступ до публічної інформації» вже два роки як повинні бути відкриті для громади. Але, як бачимо, поки що норми закону не виконуються, а обгрунтування міськими радами ненадання запитуваної інформації виглядає смішно та безглуздо», - зазначив координатор моніторингу в Івано-Франківській області Тарас Случик.

Дана діяльність проводиться у рамках проекту «Через доступ до генпланів – до містобудування без корупції: мережа громадянської дії» за підтримки Програми «Верховенство права» Міжнародного Фонду Відродження, який реалізується Східноукраїнським центром громадських ініціатив разом із регіональними партнерами. З відповідями міських рад усіх областей України можна ознайомитися на сайті http://cityplan.in.ua.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.