bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Звернення “Очисти Україну - утилізуй батарейки”
09.04.2013

Шановні представники організацій громадянського суспільства (ОГС) України!

На даний час в Україні, на жаль, відсутня централізована система збору відпрацьованих батарейок й акумуляторів для їх подальшої утилізації. Через це, жителі України після відпрацювання їх ресурсу, вимушені викидати їх в сміття, що призводить до значного забруднення довкілля їхніх населених пунктів зокрема та держави в цілому. 

Із сміттєвого відра вони попадають на звалища, де під впливом різних фізико-хімічних чинників і процесів починають забруднювати довкілля. Хоч частка батарейок й акумуляторів у побутовому смітті менша 0,5 % від абсолютної ваги сміттєвої маси в Україні, проте ці 0,5 % продукують близько 50 % всіх токсичних речовин, що присутні в даній сміттєвій масі. За даними Державного біологічного музею ім. Тімірязєва (м. Москва, РФ) всього лиш одна “пальчикова” батарейка може забруднити важкими металами біля 20 квадратних метрів землі або 400 літрів води, оскільки містить в собі значну кількість різних металів (літій, ртуть, кадмій, нікель, марганець, цинк, свинець та ін.). Далі з грунту ці важкі метали попадають в грунтові води, а також накопичуються в рослинах та живих організмах, що рано чи пізно призводить до їх попадання в організм людини, що наносить суттєву шкоду її здоров’ю.

В різних населених пунктах України є небайдужі люди та організації, які самотужки на власному ентузіазмі намагаються змінити дану ситуацію, але їх не так багато.

В зв’язку з цим, звертаємось до Вас як до найбільш активних та свідомих громадян нашої держави з 5 конкретними пропозиціями, здійснення хоча б частини яких зможе вже зараз покращити існуючу ситуацію:

  1. Якщо у Вас вдома чи на роботі є відпрацьовані батарейки й акумулятори різних видів, то, будь-ласка, ні за яких умов не викидайте їх у сміття, оскільки це буде призводити до забруднення довкілля Вашої місцевості. Натомість, віднесіть їх до найближчого до Вас пункту прийому відпрацьованих батарейок й акумуляторів (список пунктів прийому додається);
  2. Якщо у офісі Вашої ОГС ще не практикується збір відпрацьованих батарейок й акумуляторів, то це можна зробити за Вашої доброї волі та активної громадської позиції. Для цього можна використати пластикову пляшку, картонну коробку, пластикову ємність чи будь-який інший предмет, який на Ваш погляд може слугувати зручною ємністю для збору батарейок й акумуляторів. По мірі наповнення даної ємності співробітники Вашої ОГС зможуть відносити зібрані батарейки й акумулятори до найближчого до Вас пункту їх прийому;
  3. Максимально поширити через партнерські ЗМІ та медіа-ресурси Вашої ОГС (сайти, розсилки, акаунти в соцмережах і т.д.) серед мешканців Вашої громади інформацію про важливість і необхідність збору відпрацьованих батарейок й акумуляторів для їх подальшої утилізації;
  4. Максимально поширити серед Ваших рідних, близьких, родичів, друзів, знайомих, співробітників і т.д. інформацію про важливість і необхідність збору відпрацьованих батарейок й акумуляторів для їх подальшої утилізації;
  5. Якщо у Вашому населеному пункті, на жаль, немає пунктів прийому відпрацьованих батарейок й акумуляторів, то за Вашої доброї волі та активної громадської позиції Ви зможете їх організувати самостійно. Усі необхідні консультації з даного приводу Ви матимете нагоду отримати від ВЕІ “Очисти Україну - утилізуй батарейки”.

Якщо стосовно доданого списку пунктів прийому відпрацьованих батарейок й акумуляторів в Україні у Вас є якась нова чи коригуюча інформація, то, будь-ласка, надавайте її. Особливо велике прохання до представників ОГС Вінницької, Волинської, Житомирської, Тернопільської та Хмельницької областей, оскільки на даний час інформація щодо цих регіонів повністю відсутня.

Очистимо Україну спільними зусиллями!!!

З щирою повагою та сподіванням на активну та свідому громадську позицію,

Андрій Круп’як, координатор Всеукраїнської екологічної ініціативи (ВЕІ)

Очисти Україну - утилізуй батарейки”

Контакти

  • Андрій Круп’як
  • Всеукраїнська екологічна ініціатива (ВЕІ) “Очисти Україну - утилізуй батарейки”
  • [email protected]
  • +38 (067) 25-34-226 або +38 (095) 55-12-606

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.