bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

На Хмельниччині лише одна міська рада забезпечила відкритий доступ до генплану
18.04.2013

Про це 17 квітня 2013 року на презентації результатів моніторингу доступності генеральних планів розповіли представники Хмельницької обласної громадської організації «Центр правового захисту». Дослідження проводилось з липня по грудень 2012 року.

За словами координатора моніторингу у Хмельницькій області Андрія Мазура: «Генеральний план - це найважливіший документ, який відображає процес розвитку, планування, забудови та іншого використання території населеного пункту. Цей документ описує як поточний стан розвитку міста, так і план на найближчі 15-20 років. Громадяни мають право знати у якому місті вони будуть жити у майбутньому. Саме тому цей документ бути доступним для широкого загалу».

Згідно Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності», загальна доступність матеріалів генерального плану населеного пункту забезпечується шляхом його розміщення на веб-сайті органу місцевого самоврядування та у місцевих періодичних друкованих ЗМІ, а також у загальнодоступному місці у приміщенні такого органу.

Але, в той же час, за словами Сергія Семенова, голови правління Хмельницької обласної громадської організації «Центр правового захисту» на сьогодні лише в м. Славута Генеральний план знаходиться у відкритому доступі.

Шепетівка, Городок, Ізяслав, Деражня повідомили про те, що в них генеральні плани міст відсутні взагалі, а в Полонному він морально застарілий. Міські ради цих міст запевнили в тому, що їх генеральні плани будуть затверджені до кінця 2013 року.

В Нетішині, Красиліві, Стакостянтинові, Дунаївцях всі частини генеральних планів знаходяться під грифом «Для службового користування».

У Волочиську після інформаційних запитів в листопаді 2012 року на офіційному сайті міськради з’явилась інформація про перегляд грифу секретності на проектних матеріалах із «таємно» на «для службового користування». У відкритому доступі з’явився ескіз об’ємно – просторової композиції центра міста та схематичне креслення генплану. Доступ до інших частин документу залишився закритим.

У Хмельницькому та Кам’янці-Подільському для громадян відкритий лише розділ «Основні положення», який містить основні проектні рішення генерального плану, техніко-економічні показники, схему основного креслення. Інші розділи генпланів, зокрема графічні матеріали все ще відносяться до інформації для службового користування.

Генеральний план м. Славута єдиний в області, з якого був знятий гриф обмеженого користування внаслідок чого весь документ знаходиться у відкритому доступі. З його текстовою та графічною частинами можна ознайомитись у приміщенні управління архітектури міської ради.

«Позитивну практику Славутської міської ради, щодо відкриття доступу до містобудівної документації, варто перейняти усім міським радам нашої області», – зазначив координатор моніторингу по Хмельницькій області Андрій Мазур.

Дана діяльність проводиться у рамках проекту «Через доступ до генпланів – до містобудування без корупції: мережа громадянської дії» за підтримки Програми «Верховенство права»Міжнародного Фонду Відродження, який реалізується Східноукраїнським центром громадських ініціатив разом із регіональними партнерами. З відповідями міських рад усіх областей України можна ознайомитися на сайті «Генплан – ключ до твого міста».

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.