bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

В Києві відкрилася фотовиставка «Homo Urbanus Europeanus» Жана-Марка Карассі
15.05.2013

14 травня в Музеї мистецтв імені Богдана та Варвари Ханенків відбулося офіційне відкриття фотовиставки «Homo Urbanus Europeanus». Її відкривали Голова представництва ЄС в Україні Ян Томбінський, Надзвичайний і повноважний посол Франції в Україні Ален Ремі, Надзвичайний і повноважний посол Хорватії в Україні Томіслав Відошевич.


На виставці представлені 12 робіт відомого французького фотографа Жана-Марка Карассі, які показують людину в міському просторі Європи. Тут немає звичних пам’яток, тож можна і не впізнати, Париж це, Афіни чи Лондон. Натомість проглядається подібність, «європейськість» зображених міст. Через урбаністику розкривається феномен Європи, її космополітичної суті.

Особливе значення має контраст світла і тіні (метафора середземноморського сонця?). А також на кожному фото є маленька людина, яка кудись іде. «Ми бачимо камінь і метал, камінь і сталь. А в той же час, і маленького персонажа – людину, яка гуманізує світ, який показано на фото,» – зазначив Посол Франції Ален Ремі. Ми бачимо діалог між людиною і простором. Бачимо стіну чи вежу чи будинок, міст. Контраст між конструктами і людиною показує що людина створена для того, щоб робити великі речі.

 Послові Хорватії Томіславу Відошевічу це нагадало про непростий шлях Хорватії до ЄС: «Відкритий характер Європи – цей елемент був особливо важливий для нас, фундаментальний момент. Цього разу лише Хорватія приєднується до ЄС, але ми хочемо допомогти сусідам Боснії та Герцеговині на їхньому шляху. Це стосується також і України. Загалом, усі ці поодинокі люди на фотографіях – а в сучасному світі дійсно можна бути самотнім навіть у натовпі – можуть бути пов’язані, не лише економічно, але й за рахунок інших цінностей, передусім, культурних».

 На відкритому характері ЄС наголосив і Ян Томбінський, Голова представництва ЄС в Україні. За його словами, цей рік буде для України політично важливим.

 Фотовиставка триватиме до 27 травня. Вона відкриває Європейський тиждень культури, кульмінацією якого стане святкування дня Європи у Києві 18 травня. Також в рамках Європейського тижня культури очікуються цікаві лекції, літературні читання, кінопокази, виставки художніх робіт. З програмою заходів ви можете ознайомитися тут.

Віра Бушанська та Вікторія Хренова

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.