bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Тепер “ВНЗ - для студентів, а не студенти для ВНЗ”
19.06.2013

У вівторок 18 червня у Сумському прес-клубі говорили про проблеми пересічного студента, функції та завдання органів студентського самоврядування, якість та правомірність студентських виборів. Громадськості презентували новий проект «ВНЗ – для студентів, а не студенти для ВНЗ», покликаний підвищити рівень впливу студентів на прийняття рішень в університетах. Нову ініціативу представили керівник проекту Дмитро Тіщенко та PR-менеджер проекту Валерія Біленко.

Статус студентських організацій України та їх участь в управлінні університетом це - питання, яке постійно дискутується на всіх студентських форумах, конференціях та інших зустрічах. Чи можна довіряти студентам фінансові питання? Чи компетентні вони приймати важливі рішення, зокрема питання про відрахування студентів, поселення в гуртожиток, узгодження навчальної програми тощо?

Керівник проекту Дмитро Тіщенко переконаний, що відповідь на усі перелічені вище питання ствердна. Прес-конференцію він почав лаконічним поясненням: «Закон України «Про вищу освіту» декларує, що адміністрація навчального закладу повинна узгоджувати з ОСС такі питання як відрахування осіб, які навчаються у вищому навчальному закладі, та їх поновлення на навчання, призначення заступника декана, проректора, які відповідають за роботу із студентами. Також без участі ОСС не вирішуються питання поселення осіб, які навчаються у вищому навчальному закладі, в гуртожиток і їх виселення». Саме тому, на його думку, «ОСС повинно бути містком між студентами та адміністрацією».

 Результати соціологічного опитування, проведеного Сумською обласною молодіжною організацією «Студентське братство Сумщини», яка й стала ініціатором проекту «ВНЗ - для студентів…», в лютому 2013 року  виявили, що рівень довіри до органів студентського самоврядування і студентських профспілок в університетах нижче, ніж до представників адміністрації (зокрема деканатів). Хоча досить часто саме другі є порушниками прав студентів. Окрім того 20,5% студентів проаналізованих областей нікуди не будуть звертатись у випадку порушення їх прав. Тобто це потенційно відсоток студентів, що є користувачами або жертвами корупційних  схем. Головною причиною цього є зневіра у спроможність студентських організацій захистити та підтримати пересічного студента.

Завданням проекту є створення сприятливих умов для збільшення ролі студентів у житті ВНЗ. Маючи необхідні знання та практичні навички, студенти з активною життєвою позицією зможуть брати більшу участь у діяльності органів студентського самоврядування, впливати на якість студентських виборів тощо.   

PR-менеджер Валерія Біленко розповіла про основні заходи, які включить у себе проект «ВНЗ – для студентів…». Протягом червня 2013 - квітня 2014 років студенти-активісти пройдуть навчання в літній Школі лідерів студентського самоврядування у форматі наметового табору, візьмуть участь у тренінгових програмах, соціологічних опитуваннях, створюватимуть та поширюватимуть креативну рекламу. «Наприкінці липня ми плануємо провести 7-денну літню школу для студентських лідерів та активістів. Досвідчені тренери, корисні тренінги, Набір учасників відбуватиметься на конкурсній основі. Студентам буде запропонована анкета, в якій вони зможуть продемонструвати свою творчість та зацікавленість» – розповіла Валерія. А в кінці квітня 2014 року відбудеться фінальна прес-конференція з підведенням підсумків проекту. 

На останок Дмитро та Валерія зазначили, що «команда проекту націлена на те, щоб до них долучилися якомога більше однодумців, адже вони відкриті для співпраці». Першим етапом стало створення групи в соціальній мережі «Вконтакті» «Студентський просторі», яка в майбутньому стане своєрідною комунікаційною платформою для однодумців з різних міст та областей.


Команда проекту запрошує всіх бажаючих долучитись до співпраці! Творімо «ВНЗ - для студентів» разом!

Контакти

  • Для детальної інформації: Керівник проекту Дмитро Тіщенко +38(066)273-23-83. PR-менеджер проекту Валерія Біленко +38(066)888-77-10. http://vk.com/student_space

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.