bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Експерти вирішили, як ефективно використати 40 млн. грн., щоб підтримати український інтелект
01.07.2013

Про підтримку такого обсягу від українського бізнесу заявив Перший віце-прем’єр-міністр Сергій Арбузов на відкритті Міжнародної експертної сесії «Як зробити інтелект ресурсом розвитку України?». Впродовж двох днів понад 100 експертів, науковців та інтелектуалів визначали, як і кого необхідно підтримати, щоб український інтелектуальний ресурс залишався в Україні та розвивався.

За словами Володимира Нікітіна, одного з координаторів Сесії, Україна володіє величезним науковим потенціалом, який у повній мірі не використовується. Саме тому вітчизняні науковці, як інтелектуальний капітал країни, мігрують за кордон. «Україна виступає спонсором інтелекту для інших країн. Якщо в Україні немає місця використання інтелектуального капіталу, то зрозуміло, що він із країни йде», — зазначив Нікітін.

Директор Балтійського інституту стратегічних досліджень та інновацій Ігор Злотніков неодноразово підкреслював: «Якщо Україна зараз не створить свій проект, то потрапить під вплив Російської Федерації чи Європейського Союзу. Зараз є вирішальний момент і унікальна можливість визначити вектор».

Експерти вирішили, що фінансову підтримку найефективніше надавати через систему конкурсів. Найважливішими для України сферами, у яких буде оголошено конкурси є аналітична робота щодо української ситуації, формулювання української ідеї та цілей для України, український Think Tank (аналітичний центр), український розвиток, українське місто, українська освіта та українські інновації.

Експерти, також, сформулювали принципи фінансової підтримки майбутніх проектів: новизна змісту, комунікація та кооперація, творення нового ресурсу, реалістичність ідеї, переосмислення використання діючих, але призупинених проектів, врахування досвіду поколінь, можливість продовження проекту, після закінчення його фінансування.

Найбільшу дискусію викликав механізм роботи з проектними заявками та способи їх фінансування. Експертна робота над формулюванням моделі та схеми підтримки проектів продовжується після сесії. Всі бажаючі можуть взяти участь в обговоренні підсумкових документів за результатами сесії. Разом зі всіма матеріалами, що будуть викладені на сайті події: intellect4ukraine.wordpress.com
Оголошення першого конкурсу проектів заплановано на вересень 2013 року.

Перша міжнародна експертна сесія «Як зробити інтелект ресурсом розвитку України?» відбулась у Києві 27-28 червня. Захід був організований громадським проектом «Foundation for Future» за підтримки Кабінету Міністрів України та зібрав більше ста експертів і футурологів з країн Європи та Росії. Метою проекту стало обговорення та вироблення спільного бачення і моделі ефективного використання українського інтелектуального ресурсу.

Виступаючи на відкритті сесії, Перший віце-прем'єр-міністр України Сергій Арбузов зазначив, що питання ефективного використання інтелектуального потенціалу – одна з найбільш актуальних для України. «Уряд готовий до впровадження нових, нестандартних підходів і заходів. Крім того, я розраховую на серйозну участь бізнесу в цій програмі», — додав Сергій Арбузов.

Головний інформаційний партнер: Interfax-Україна.
Інформаційні партнери: Контракты ua, Эксперт, портал ГУРТ, Всеукраїнська ФРІ, Fast Management.

 

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.