bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

В Україні почали розсекречувати текстову складову генпланів міст
11.09.2013

Про це йдеться у відповіді проектного інституту «Діпромісто» на прохання Краснолуцької міської ради Луганської області про зняття грифу «Для службового користування» з Генерального плану цього міста. У листі до міської ради директор провідного українського державного НДІ проектування міст Іван Шпилевський пише, що «текстові матеріали Генплану (пояснювальна записка) за виключенням розділу водопостачання… можуть бути використані як відкрита інформація».

Слід зазначити, що ще до літа цього року з проектного інституту «Діпромісто» у відповіді на аналогічні запити міських рад писали, що доступ як до текстових, так і графічних складових генпланів має бути обмеженим повністю.

Нагадаємо, що саме проектні інститути є тими організаціями, які на замовлення міських рад розробляють генеральні плани, та накладають на них гриф «Для службового користування».

«Приємно, що спеціалісти «Діпроміста» нарешті познайомилися із Законом України «Про доступ до публічної інформації» і навіть почали використовувати у своїй роботі норму-принцип «обмежується доступ до інформації, а не до документа»,- коментує ситуацію голова Східноукраїнського центру громадських ініціатив, керівник моніторингового дослідження доступності генеральних планів міст України Володимир Щербаченко. «На жаль, доступ до графічної складової генпланів до сьогодні лишається обмеженим. Зняття грифу «ДСК» із графічної складової генпланів залежить виключно від рішення Міністерства регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ. Ми чекаємо, що Міністерство ухвалить рішення необхідні для відкриття графічної складової генпланів вже на найближчий колегії Міністерства 17 вересня», - продовжує правозахисник.

Контакти:

Бондар Аліна

Східноукраїнський центр громадських ініціатив

http://totalaction.org.ua/

https://www.facebook.com/totalaction.org.ua

тел. 099 932 36 73

e-mail: [email protected]

Східноукраїнський центр громадських ініціатив здійснює діяльність спрямовану на забезпечення доступності генпланів для громадян в рамках проекту «Через доступ до генпланів – до містобудування без корупції: мережа громадянської дії» за підтримки Програми «Верховенство права» Міжнародного Фонду Відродження.

Контакти

  • http://www.cityplan.in.ua/

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.