bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Дніпропетровська ОДА провела власний моніторинг доступності генпланів
27.09.2013

Приводом для звернення громадських активістів до обласної влади став той факт, що жителі Дніпропетровщини протиправно позбавлені доступу до генпланів своїх міст.

У адміністрації вирішили перевірити інформацію громадських активістів і дослідили стан доступу до містобудівної документації власними силами. Як стверджує заступник голови облдержадміністрації Олексій Бурік, генплани 10 міст Дніпропетровщини розміщені у Інтернет, а доступ до містобудівних документів інших міст забезпечено у приміщеннях владних установ.

«Ми перевірили доступність генпланів на сайтах всіх міст Дніпропетровщини і знайшли генплани лише на восьмиіз двадцяти міськрад. Це сорок відсотків від загальної чисельності. Досить непоганий показник у порівнянні із іншими областями України, але є ще значний простір для вдосконалення», - говорить аналітик Східноукраїнського центру громадських ініціатив Аліна Бондар. «Ми змогли відшукати генплани  на сайтах м. Дніпродзержинськ, м. Кривий Ріг, м. Нікополь, м. Павлоград, м. Синельникове, м. Тернівка, м. Першотравенськ та м. Вільногірськ. Як не дивно, попри запевнення облдержадміністрації, Генплан на сайті мільйонного Дніпропетровська нам знайти так і не вдалося», - продовжує громадська активістка.

«Інший аспект проблеми – це якість розміщених у Інтернеті зображень. На багатьох сайтах розміщені карти генпланів такої якості, що зрозуміти на них нічого не можна. Кривий Ріг – яскравий приклад міста із жахливим зображенням графічної складової Генплану», - коментує ситуацію голова Дніпропетровської обласної спілки громадських об’єднань «Асоціація”ХІД”» Світлана Шульга. «На жаль, такий випадок не поодинокий. Жодна міська рада області не забезпечила адекватного доступу до генплану у мережі Інтернеті. Складається враження, що в обласній адміністрації не подивилися на жалюгідні зображення генпланів на сайтах перед тим, як писати нам відповідь.», - продовжує Світлана Шульга. 

Нагадаємо, що з липня 2012 по березень 2013 рр. Дніпропетровська обласна спілка громадських об’єднань «Асоціація”ХІД”» спільно із Східноукраїнським центром громадських ініціатив вивчала доступність містобудівної документації для громадян. На Дніпропетровщині дослідження охопило всі 20 міст області. З результатами моніторингу можна ознайомитися на сайті http://cityplan.in.ua/cities. 16 вересня 2013 року Міністерство регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ скасувало гриф «Для службового користування» на великомасштабних картах та планах міст.

 

Ксенія Лешукова

Східноукраїнський центр громадських ініціатив

http://totalaction.org.ua/                                                                                                                    

https://www.facebook.com/totalaction.org.ua

e-mail: [email protected]

Тел. +38 0642 491374

* * *

Моніторинг доступності генпланів міст Дніпропетровської області проводився у рамках проекту «Через доступ до генпланів – до містобудування без корупції: мережа громадянської дії» за підтримки Програми «Верховенство права» Міжнародного Фонду Відродження, який реалізується Східноукраїнським центром громадських ініціатив разом із регіональними партнерами.

Контакти

  • Східноукраїнський центр громадських ініціатив http://totalaction.org.ua/
  •  https://www.facebook.com/totalaction.org.ua
  • e-mail: [email protected]
  • Тел. +38 0642 491374

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.