bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Як зробити різноманіття важливим ресурсом для розвитку громад: 5 кроків
22.10.2013

17 жовтня 2013р. Ресурсний центр ГУРТ провів круглий стіл "Різноманіття як ресурс для розвитку громади". Представники етнічних, культурних та релігійних громад обговорювали питання "Як зробити різноманіття важливим ресурсом для успішного розвитку громади?".  У ході обговорення учасники круглого столу визначили кроки та дії, які допоможуть лідерам громад зробити різноманіття важливим ресурсом для місцевого розвитку.

КРОК 1. Забезпечити реальне включення різних представників громади до процесу прийняття рішень.

«Кожна людина зокрема збагачує громаду своїми думками і всі разом відповідно утворюють ще міцніший цемент громади, що стає основою для подальшої роботи. Різноманітність у громаді – це чудовий спосіб мобілізувати представників різних етносів і груп до відповідального і осмисленого прийняття рішень,  а отже роботи заради спільної мети», - про дієві інструменти врядування за допомогою різноманіття в громаді розповідає Мар'яна Завійська, керівник напрямку «Суспільна експертиза» Ресурсного центру ГУРТ.

КРОК 2. Проводити активну інформаційну та просвітницьку діяльність з боку національних та культурних меншин: про себе та свою діяльність.

Ачьюта Прійя прабху, духовний лідер товариства Свідомості Крішни в Україні та Молдові розповів про досвід конкретних справ громади: «Ми проводимо благодійність за списками адміністрацій і нам байдуже, хто ці люди - кришнаїти, християни, мусульмани, атеїсти. Адже, багатоманіття в межах нашої громади і релігії також присутнє: до нас приходять люди різного віку, національностей. Ми акцентуємо на тому, що об`єднує, не проводимо ніяких відмінностей. Ми працюємо з людьми як з душею».

Учасники заходу також поділилися прикладами справ, які слугують, насамперед, не тільки інтересам своєї громади, але й "цементують" суспільство на основі спільних цінностей, актуальних для різних громад.

КРОК 3Спільно вирішувати актуальні суспільні проблеми (забруднення довкілля, наркоманія, алкоголізм тощо)

«Мусульмани завжди відкриті до діалогу,  готові брати участь у ініціативах і акціях для спільної користі всього населення України. Духовне управління мусульман України працює в складі Всеукраїнської ради церков та релігійних організацій і робить свій внесок у  ті починання, які можна робити спільно для людей і суспільства загалом, зокрема, протистояння розповсюдженню порнографії, СНІДу, алкоголізму, наркоманії», - розповідає шейх Рустам Гафурі, заступник Муфтія, Духовне управління мусульман України. 

КРОК 4. Для роботи у громаді використовувати інтерактивні та партисипативні формати, які дають можливість обмінюватись досвідом.

Маргаріт Піліпосян, президент Центру розвитку НУО (Вірменія) розповідає:  «У рамках проекту  «Рівні можливості для національних меншин та вразливих груп в реалізації культурних прав: багатство через різноманіття», що проводить  ГУРТ і Центр Розвитку НУО, завдяки технології відкритого простору, успішно вдалось  встановити діалог з громадами України і Вірменії. Попри те, що в них проживають різні люди, зокрема з обмеженими можливостями.  Цей проект дав можливість вивести на одну арену всіх гравців».

Відкритий простір - один з найбільш ефективних інструментів залучення різноманітних представників громади до процесу прийняття рішень.

КРОК 5. Підтримувати та культивувати самобутність та ідентичність громад, збагачуючи цим українську культуру.

Діалло Ісса Садіо, віце-президент Африканської Ради в Україні вважає: "Африканське населення має інтегруватися і жити разом з українцями та іншими національностями, які живуть тут. Ми намагаємося організувати, пояснити своїм землякам, як поводити себе тут". Пан Діалло також додає: "Є люди чорні, білі, жовті, мулати. Люди повинні об'єднатися і отримувати від цього користь. Людина не може жити тільки для своєї сім`ї. Вона повинна жити, маючи ціль бути корисною для всього народу".

Тетяна Горбач,  головний спеціаліст відділу у справах національних меншин та української діаспори департаменту у справах релігій та національностей Міністерства культури України підсумувала: «ГУРТ є яскравим прикладом ефективного застосування багатства у різноманітті, адже об'єднує різні категорії соціальних і вразливих груп для обговорення суспільно важливих питань». 

Учасники обмінялися кращими практиками співпраці своїх громад та переконалися, що різноманіття - це нові можливості для плідної співпраці, взаємного культурного збагачення, інтегрування в життя суспільства, але при цьому – зберігання власних неповторних рис і індивідуальних характеристик.

Довідково: Захід відбувся у межах проекту «Рівні можливості для національних меншин та вразливих груп в реалізації культурних прав: багатство через різноманіття», який впроваджується Ресурсним центром ГУРТ (Україна) у партнерстві з Фондом громадянського суспільства та партнерства (Вірменія) і Центром розвитку НУО (Вірменія) за фінансової підтримки Європейського Союзу в межах програми «Культура».

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.