bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Міжнародний молодіжний форум «Поглиблення відносин Україна – ЄС: молодіжні перспективи»
27.11.2013

Захід зібрав близько 80 лідерів\ок та активістів\ток молодіжних організацій, представників\ць обласних молодіжних громадських рад, а також студентських органів самоврядування з майже всіх регіонів України.

 В перший день молодь мала нагоду зустрітися з представниками Координаційної Ради “Інституту демократії та соціального прогресу”, Міністерства освіти і науки України, експертної групи з питань модернізації системи освіти при МОН, ГО «Фонд місцевого розвитку», Національної кінематики України  та обговорити питання:’

  • вплив євроінтеграційних процесів на перспективи молоді в Україні;
  • важливість ролі молоді у зміцненні та поширенні демократичних цінностей;
  • § перебіг модернізаційних процесів в системі освіти задля підвищення  
  • конкурентоспроможності молоді на ринках праці та рівня молодіжної зайнятості; 
  • механізми ефективної розробки і реалізації молодіжних ініціатив та ін.

Крім того, кращі практики впровадження проектів німецькими молодіжними організаціями презентували Крістін Айхорн, стипендіат ФФЕ, представниця проекту treff/tochka, та Надя Штамер, представниця організації “Falkens” («Соколи»). Учасники Форуму відмітили інноваційність підходів, продемонстрованих колегами з Німеччини проектів, їх зорієнтованість на конкретний результат і яскраве поєднання творчих прийомів з глибоким змістом ініціатив. 

 Після виступів експертів почалася робота в трьох секціях:

 1) «Роль молоді у підвищенні громадянської активності»

2) «Роль молоді в процесі модернізації системи освіти в Україні»  

3) «Роль молоді у формуванні політики щодо молодіжного працевлаштування».

 За результатами роботи у секціях молодь сформувала власне стратегічне бачення своєї ролі у трансформаційних процесах за визначеними напрямками. 

Актуальним для громадянської активності молодь визначила необхідність формування системи особистісних цінностей, що спираються на загальнолюдські; підвищення рівня престижності знань, перетворення їх на знаряддя впливу на суспільні процеси; перейняття найкращого досвіду іноземних держав з відповідною адаптацією до українського контексту; підвищення мобільності молоді; важливість нарощення співпраці із стейкхолдерами заради вироблення спільних позицій та налагодження конструктивного діалогу.

 Секційна робота над реформуванням освіти довела, що молодь вважає за необхідне приділити більше уваги під час навчання розвитку систем мислення, на відміну від «лінійного» запам’ятовування; підвищити якість освіти; підсилити компоненту профорієнтації в педагогічному процесі; використовувати інтерактивні форми навчання, а також розширити програми обміну для студентів та викладачів ВУЗів.

 Найбільшу кількість питань викликало обговорення політики працевлаштування молоді, проте, учасники змогли сформулювати спільне бачення: потреба в більш якісному узгодженні роботи ВНЗ, роботодавців і держструктур, які впливають на ринок праці; нівелювання стереотипів щодо «популярних» та «непопулярних» професій. 

В рамках визначених пріоритетів протягом другого дня роботи молодь підготувала власні проекти:

  • «Сприяння поінформованості школярів при виборі майбутньої професії»;
  • «Покращення якості освіти через оновлення форм подачі інформації та підвищення вмотивованості викладачів»;
  • «Розбудова програм профорієнтації для дітей»;
  • «Створення умов для працевлаштування студентів шляхом налагодження комунікації з роботодавцями»;
  • «Підвищення рівня громадянської активності серед дітей та молоді у сільській місцевості»;
  • «Створення умов для свідомого вибору професії через забезпечення обміну досвідом між молоддю та успішними фахівцями».    

 На третій день Форуму учасники за методичної підтримки представників Національної кінематики України зняли відео-презентації власних проектів.

 У своїх відгуках учасники\ці наголосили на актуальності заходу, акцентуючи увагу на тому, що саме готовність молоді брати відповідальність на себе за своє майбутнє і здатність солідарно працювати можуть призвести до якісних змін в державі та покращення молодіжної політики відповідно до європейських стандартів

 

Контакти

  • http://hreuc.com/

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.