bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Скільки годин на тиждень ви приділяєте волонтерській діяльності?
26.12.2013

У рамках місяця волонтерстваГУРТ у соціальних мережах провів опитування серед своїх прихильників: "Скільки годин на тиждень Ви волонтеруєте?".

Ми одержали 122 відповіді, із яких - 40% - не волонтерують взагалі (найбільша кількість відповідей); 22% - волонтерують 1- 2 години; більше 10 годин - волонтерують 17,2%. Майже 14% людей волонтерують від 2 до 5 годин на тиждень. А також 6,6 % опитаних волонтерують протягом 5 - 10 годин.

Ми розпитали у різних людей, скільки саме вони волонтерують і чому, а також поцікавилися у тих, хто не займається волонтерською діяльністю: які саме за цим стоять причини?

КОМЕНТАРІ:

Євген Гердик, студент:

- Я не можу сказати точно, чому я поки не волонтерую. Можливо, не приділяв цьому уваги раніше, тому що вважав, що це не престижно і не цікаво.

Волонтерство - це добровільна справа та вибір кожної людини, тому змушувати когось займатись цією справою - неправильно. Якщо людині це подобається, вона буде займатися цією справою. Але, я думаю,  для того, щоб це сподобалося потрібно спробувати цим зайнятись. Та більшість людей так і не пробували волонтерувати, тому і не можуть дати відповідь чи подобається їм такий вид суспільно-громадської діяльності.

Волонтерство - це звична справа в Європі та США, там навіть важко знайти людину, яка б ніколи не займалась цим. Роботодавці звертають увагу на тих людей, які займались волонтерством та дають таким людям перевагу під час співбесіди.

У нашій країні питанням волонтерства поки не дуже цікавиться держава та й кожна людина зокрема. Але я думаю, з часом ситуація зміниться на краще.

Василь Шиманський, студент географічного факультету:

- Я волонтерую уже довгий час, дописуючи до Вікіпедії, і на це є  кілька причин. У старших класах і в університеті мені доводилось часто шукати інформацію в мережі. І тут виникла проблема: нема по всім потрібним темам інформації. Особливо українською мовою. Я - україномовний і, попри достатні  знання російської, мені комфортніше використовувати україномовні джерела. Тим паче, як на мене, безглуздо шукати інформацію іншими мовами, коли ці теми  у нашій науці висвітлені мають бути на високому рівні.

Найбільш доступним ресурсом була Вікіпедія, якої певний час мені абсолютно було достатньо, але, оскільки це волонтерський проект, то часто я помічав помилки, неточності, застарілу інформацією  у матеріалах.

Так я взявся волонтерувати. Першим етапом моєї роботи були незначні виправлення, пізніше я перекладав статті з російської, англійської, білоруської, польської Вікіпедії. Та, з часом, прийшло усвідомлення, що я маю змогу написати самодостатню статтю, використовуючи кілька джерел, і ця інформація насправді комусь може знадобитися (адже є  інструмент визначення відвідуваності статей).

Тим паче, з Вікіпедії легко починати свій науковий пошук. Займався цією справою я повсякчас, бо крім того, що писав -  я  багато читав, отримував інформацію з різних галузей знань. Я міг цілий день просидіти, пишучи, доповнюючи, виправляючи.

Зараз у мене не так багато вільного часу, але я все ще витрачаю 2-3 години на день, аби щось доповнити або виправити. Найчастіше це теми, які пов'язані з краєзнавством, кінематографом, історією та спортом. Інколи це теми політики.

Мені приємно ділитися своїми пошуками з іншими.

Наталя Михайлюк, студентка:
 
 
- Останній місяць я була волонтеркою на львівському Євромайдані: працювала в прес-службі. Насамперед, мною керувало  відчуття обов'язку.  Я відчувала те, що повинна це робити і розуміла, що я, як волонтер долучаюсь до історичної події.
 
Бувало по-різному: інколи волонтерувала там цілими днями  і потім приходила на наступний день так само, а були дні, що приходила лише на кілька годин. Але в середньому волонтерство на Євромайдані займало у мене щонайменше 5 годин.
 
Також я намагаюсь долучатись до різних суспільно - корисних акцій на волонтерських засадах. Але це, на жаль, виходить у мене це не так часто, адже я ще вчусь і вільного часу для волонтерства залишається дуже мало. 

Ольга Гапченко, перекладач:


- Волонтерство дає мені можливість відчути, що я роблю щось дійсно важливе, не лише для себе, а й для інших. Саме коли робиш щось безкорисливо - отримуєш значно більше, ніж матеріальна винагорода і, як на мене, це прекрасно.
 
Можна виконувати якусь, здавалося б, незначну роботу, а насправді без неї проект не відбудеться. Волонтер - як незамінний гвинтик у механізмі. Також волонтерство - це можливість віддячити людям, з якими я працюю, оскільки вони дають мені дуже багато - на емоційному, духовному рівні і я отримую велике задоволення від співпраці з ними. Часто це можливість активного вираження своєї громадянської позиції.
 
Загалом, я не можу сказати точно, скільки часу приділяю волонтерству. Все залежить від проекту чи заходу. Іноді це кілька годин на день, іноді з ранку до пізнього вечора кілька тижнів поспіль.

Юлія Савун, журналістка:

- Волонтерство на Майдані - це те, що для мене запам'ятається надовго. Назавжди!

Я була волонтеркою на кухні. Залишила всі свої справи, роботу і поїхала волонтерувати. Тепер маю багато роботи, але не шкодую зовсім!

Спочатку я прийшла, побачила інформацію про те, що потрібні дівчата на кухню, щоб готувати їсти. Так я почала волонтерувати - прийшла 2-го грудня і з того часу працювала два тижні. Перший тиждень повністю присвятила кухні. Працювала щодня з 10 ранку до 12-ої ночі. Робила каву та чай, а також канапки нашим майданівцям. Атмосфера на кухні була неймовірна. Щогодини співали гімн та українські пісні.

Волонтерів було доволі багато. За цей час встигли знайти нових друзів та просто поспілкуватися з цікавими людьми.

Навіщо я волонтерую? Бо не можу дивитися на все це спокійно. Я захотіла стати частиною великого Майдану і, за допомогою волонтерства, стала. Тому, я рада, що хоча б чимось була корисна.

Назарій Поліщук, інформаційний аналітик:
 
 
- Я волонтерую  у сфері інформаційних технологій, у сфері поширення та створення суспільно значимої  інформації. Крім того, я часто долучаюся до громадських акцій.

Якщо рахувати, то за тиждень в середньому виходить 3-5 годин.

Що мене спонукає? Інтерес, цінності, відчуття реального ефекту від волонтерства.

Волонтерство дає розвиток та знання, а час - це лише пріорітет, якщо його не ставити, часу ніколи не вистачатиме.

Олексій Ключник у коментарі, як відповідь на опитування в соціальній мережі написав: 


- Я не волонтерую кожного тижня, але варіант "не волонтерую взагалі" теж не підходить, хоча я вибрав його. Я допомагаю час від  часу в різних благодійних проектах чи акціях, тому мого варіанту немає як такого. 

Надія Лях,  у коментарі в соціальній мережі відзначила:

- Ваші опитування та портал допомогли мені розставити все по місцях. Виявляється, сайт нашої суспільної просвітянської організації, який я створила та веду - це насправді волонтерська діяльність. Досі я так про це не думала.  І це усвідомлення мене зараз надихає!
 
 Віра Моторко, студентка:
 
 
- У Вікіпедії зараз майже нічого не пишу, але постійно цікавлюсь, що там нового, перекладаю новини від розробників: що буде впроваджено, коли, які баґи виправити тощо. Трохи на Майдані волонтерувала, допомагала сортувати одяг, який надходив від киян у Будинку профспілок.

Навіщо це?  Хочеться бути корисною. Писати Вікіпедію — це реальна користь; це ж перше місце, куди молодь і діти заглядають за новим. Люди, які дописують у Вікіпедію, для інших розкривають нові горизонти. Інколи через день сиділа годинами над статтями, зараз щодня заходжу переглянути нові редагування, на це треба півгодини, щонайменше. На Майдані пробула вечорами лише тиждень (а тоді захворіла), у Вікіпедії активна вже майже два роки.
 

 А скільки часу на тиждень ви присвячуєте волонтерській роботі? Що мотивує вас до цього? Чи волонтеруєте ви взагалі? Висловлюйте свої думки, коментуючи цей матеріал!

Підготували: Віталій Ніщименко та Ярина Почтаренко

Слідкуйте за оновлення із теми: Місяць волонтерства на порталі ГУРТ: долучайтеся!

Увага! Копіювання доступне лише для зареєстрованих користувачів порталу ГУРТРеєстрація займає менше однієї хвилини. 

 

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.