bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Відбулась звітна прес-конференція проекту «ВНЗ – для студентів, а не студенти для ВНЗ”
14.05.2014

У понеділок, 12 травня в Сумському прес-клубі відбулась звітна прес-конференція проекту «ВНЗ – для студентів, а не студенти – для ВНЗ», який виконувався СОМГО «Студентське братство Сумщини», Полтавською міською МГО «Студентська республіка», Конотопською міською МГО «Конотопський студентський парламент» протягом червня 2013 - травня 2014 року.

Проект є переможцем конкурсу грантів Higher Education Support Program, а також логічним продовженням минулорічної практики «Підвищення рівня обізнаності студентської молоді про можливості захисту права на якісну освіту».

Його метою є підвищення рівня впливу органів студентського самоврядування (ОСС) на прийняття рішень у ВНЗ, шляхом інформування лідерів ОСС про кампанії громадянського представництва та вдосконалення нормативної бази на рівні окремого університету протягом 2013-2014 навчального року.

Під час прес-конференції керівник проекту Дмитро Тіщенко розповів про результати проекту, проблеми, з якими в першу чергу боровся проект. «За плечима» проекту – Літня школа для активних студентів (для активістів Сумської та Полтавської областей), низка тренінгів, Всеукраїнський форум студентського самоврядування, який зібрав 60 однодумців з усієї України, спостереження на виборах органів студентського самоврядування у місцевих ВНЗ та навчальних закладах регіону. Як зазначає голова СБС, «майже в кожному ВНЗ регіону звітно-виборча конференція проходила з порушеннями та недотриманням Положенням про студентське самоврядування даного ВНЗ». До того ж самі положення вимагають детальних корегувань.

Окрім цього Дмитро прокоментував результати соціологічного опитування, проведеного в рамках проекту. Він переконаний, що «головною проблемою діючих органів студентського самоврядування обраних ВНЗ є залежність від керівництва навчальних закладів, які в результаті зводять до мінімуму повноваження активістів ОСС, навіть ті, що забезпечені Законом України «Про вищу освіту». Соціологічне опитування показало: переважна більшість студентів сприймає ОСС як структуру по організації розважальних програм (46,93% опитаних) і не усвідомлюють їх дійсних повноважень, а лише частка (16,74% респондентів) – ланку між адміністрацією та студентами у вирішенні проблем ВНЗ. Масове незнання свої прав та повноважень як студентами так і лідерами ОСС призводить до багатьох порушень, таких як корупція у вищій освіті і її низька якість загалом. Також студенти відзначають, що найбільший вплив представники студентського самоврядування мають на культмасовий сектор, а водночас найменшу – на переведення студентів на бюджет та на відрахування студентів. Хоча варто зазначити, що це одні з небагатьох повноважень, що забезпечені органам студентського самоврядування Законом України «Про вищу освіту» ст. 38.

Але є й приємні висновки, як те, що студенти знають своїх лідерів «у обличчя». Аналіз показав, що 68,20% загальної кількості респондентів вважають, що знають голову студентської ради свого факультету/інституту.

На останок Валерія Біленко, PR-менеджер проекту презентувала результати роботи фокус груп по створенню соціальної реклами та продемонструвала зразки креативної рекламної продукції для поширення серед студентської молоді Сумської та Полтавської областей: наліпки, листівки, і своєрідний «ексклюзив» – комікси від СОМГО «Студентське братство Сумщини». У центрі концепції рекламної продукції – середньостатистичний студент, його проблеми та запропоновані шляхи їх вирішення.

Дмитро стверджує, що в ході реалізації проекту сформована потужна команда однодумців, яка зможе змінювати на краще життя у своїх ВНЗ та реалізовувати нові проекти, пов’язані із захистом прав студентів, діяльністю ОСС тощо.

Приєднуйтесь, друзі!

Для детальної інформації:

Керівник проекту Дмитро Тіщенко +38(066)273-23-83

PR-менеджер проекту Валерія Біленко +38(066)888-77-10

http://vk.com/student_space

******************************************************************

Проект реалізовується за підтримки «Foundation Open society institute»

Контакти

  • Керівник проекту
  • Дмитро Тіщенко +38(066)273-23-83
  • PR-менеджер проекту
  • Валерія Біленко +38(066)888-77-10

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.