bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Національні консультації до Міжнародного дня волонтера в Одесі: медіа-звіт
12.12.2015

Із нагоди міжнародного Дня волонтера, 5 грудня 2015 року, в Одесі відбулися національні консультації у форматі світового кафе на тему «Як інститути громадянського суспільства України можуть підтримати впровадження Цілей сталого розвитку?». Загалом у заході взяли участь 20 людей.

Співорганізатором заходу в Одесі виступив коворкінговий простір Impact Hub Odessa. До участі в консультаціях запросили лідерів громадянських об’єднань та ініціатив, соціальних підприємців та волонтерів. Вік учасників становив від вісімнадцяти до сімдесяти років.  

Учасники визначили основні цілі сталого розвитку для України, а саме такі: якісна освіта, гідна праця та економічне зростання, інновації й інфраструктура. Також учасники висловлювалися на підтримку боротьби з бідністю, збереження гарного здоров’я населення та забезпечення миру й справедливості.

Під час обговорення другого питання учасники згадали діяльність інститутів громадського суспільства в Одесі та Україні, що впроваджують пріоритетні для цілі сталого розвитку. На думку учасників, багато громадських ініціатив та проектів вже діють для досягнення кращої освіти та економічного зростання.

Протягом розгляду третього питання учасники обговорювали, що ще необхідно зробити для досягнення визначених цілей сталого розвитку. Всі робочі групи погодилися із думкою, що громадським об’єднанням необхідно більше співпрацювати один із одним для досягнення ефективніших результатів.

Також для впровадження цілей сталого розвитку інститути громадянського суспільства мають підтримувати тісніший зв'язок із державою та отримувати допомогу від населення. Не менш важливим є достатнє фінансування громадянських ініціатив.

Для визначення пріоритетних цілей в Одесі учасники спиралися на власний досвід. Марія Лисаук, член громадської організації Run time, вважає гарне здоров’я пріоритетним для України: «Порівняно з Америкою спортивні заходи в нас не користуються популярністю. Близько шестисот чоловік беруть участь в марафонах, що є недостатнім. Тому я вважаю, що необхідно підтримувати ідею здорового способу життя».

Підприємець Євгеній Орловський акцентував на ідеї економічного зростання та справедливості: «Україні необхідні зміни в фінансовому секторі. Через застарілі механізми важко співпрацювати з європейськими компаніями. Підприємцям не вистачає справедливості як в податковій системі, так і в судочинстві».

Волонтер і художниця Анастасія Самаркіна зазначила: «Саме бідність є основою інших проблем українців. Якщо громадяни не мають достатніх коштів для проживання та харчування, вони не намагаються побудувати нову інфраструктуру чи підняти культурний рівень».

Під час консультації учасники активно знайомилися та ділилися досвідом. Усі думки записували на дошку. Команди аргументували свою позицію, а господарі столів стежили за вчасним виконанням завдання. Загалом учасники згадали багато соціальних проектів, згенерували ідеї, подискутували щодо пріоритетних напрямків розвитку для Одеси. 

Автор: Ірина Доля

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.