bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Спецоперація «Бурштин»: результати під питанням
06.07.2016

Україна має значні запаси бурштину та за цим показником є одним із європейських лідерів. Однак абсолютна більшість бурштину на території країни видобувається нелегально – кустарними методами, що завдає економічної та насамперед екологічної шкоди територіям українського Полісся. Про справжні обсяги нелегального видобутку бурштину можна говорити лише приблизно.

До останнього часу українська влада демонструвала безпорадність щодо подолання цієї проблеми. Проте в понеділок, 4 липня 2016 року, сили центральних підрозділів Служби безпеки України, прокуратури та поліції провели спецоперацію зі знешкодження злочинного угруповання з нелегального видобутку бурштину на території Рівненської області, до якого входили також високопосадовці з обласних органів влади.  Згідно з офіційною інформацією, правоохоронним органам вдалося вилучити 1,5 тонни бурштину, декілька одиниць вогнепальної зброї, готівку.

Це перша подібна операція українських правоохоронних органів щодо протидії нелегальному видобутку, в результаті якої затримано чиновника, котрий обіймав високе місце в структурі державного управління Рівненської області. Проте питання, наскільки українській владі вдасться переломити ситуацію з нелегальним видобутком, залишається відкритим.

Щодо ефективності спецоперації правоохоронних органів ГУРТ поспілкувався з рівненськими журналістами Інною Білецькою та Дмитром Леонтіюком, які вже займаються розслідуваннями щодо нелегального видобутку бурштину.

«До злочинного угруповання входило 32 особи, але насправді імена ніякі не називають. Відомо, що в Київ відправили чотири особи. Серед них заступник прокурора Андрій Боровик. Хто решта троє – достеменно не відомо. За моєю інформацією, мова йде про працівника СБУ Вадима Сидорука, хоча підтвердити цю інформацію я не можу. Є версії, що серед них колишні керівники райвідділів поліції, але їхні прізвища СБУ не називає», – розповіла ГУРТу рівненська журналістка Інна Білецька.

Також питання викликає географія проведення спецоперації, яка не торкнулася багатьох районів, де бурхливо розвивається незаконний «бізнес».

«Ефективність цієї операції сумнівна. Було гучно названо 32 особи, які входили до злочинного угрупування, але без оголошення всіх прізвищ. Мені вдалося ідентифікувати ще шість представників місцевої влади. Мова йде про двох керівників лісгоспів, один із них депутат обласної ради. І про двох голів і перших заступників райдержадміністрацій. 123 обшуки повинні були мати значну оперативну базу і бути результативнішими. Є очевидні сліди того, що видобуток сонячного каменю не припинився, твердження про зменшення масовості видобутку бурштину також викликає запитання. Адже нелегальний видобуток бурштину – це явище не точкове, а поширене на території українського Полісся. На мою думку, найактивніше операція зачепила Дубровицький район, та, власне, й все. Наскільки мені відомо, навіть знайдено нове родовище в Овруцькому районі, яке починають активно розробляти. В Зарічненський та Володимирецькому районі Рівненської області обшуки взагалі не проводилися, хоча бурштин там видобувають масово», – зазначив рівненський журналіст Дмитро Леонтіюк.

«Дуже мало інформації по тому, що відбулося. В Києві, згідно з інформацією національної поліції, затримали представника злочинного світу, якого представляють як кримінального авторитета. Хоча на Рівненщині він авторитетом не вважався, принаймні за інформацією, якою володію я. Виникає запитання: а хто решта 27 фігурантів цієї справи? Юрій Луценко говорить про те, що це не єдине злочине угруповання, яке займалося нелегальним видобутком бурштину. Тобто говорити про ефективність операції можна тоді, коли буде розкрито всі злочинні угруповання, оскільки викриття одного багато не змінює. Люди виходять із мотопомпами та продовжують працювати», – підсумувала Інна Білецька.

Показовим є і той факт, що спецоперацію проводили зусиллями центральних органів правоохоронної системи, оскільки спроможність та бажання регіональних структур влади боротися з нелегальним видобутком бурштину викликає обґрунтовані сумніви. Проте наміри центральної влади щодо ефективного вирішення нагальної проблеми також залишаються не до кінця зрозумілими. Тому залишається спостерігати за наступними кроками державних органів щодо знищення незаконного «бурштинового бізнесу». 

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.