bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Інструменти для свідомих дій: практики самодопомоги у вирішенні проблем громад
02.12.2016

2 грудня 2016 року в Києві розпочала роботу триденна Національна конференція «Соціальні трансформації в Україні: яка інформація та інструменти потрібні для свідомих дій». Захід, організований Ресурсним центром ГУРТ у партнерстві з Інститутом соціального менеджменту «Схід-Захід» (Німеччина), зібрав представників громадського сектору з різних областей України.

Перший день конференції пройшов у формі тренінгу з розвитку навичок застосування технології самодопомоги для соціальних працівників та лідерів громад. Учасники обговорювали практики самодопомоги як інструменти для вирішення соціальних проблем в українському суспільстві.

«Дуже багато з тих, хто звернувся до Школи самодопомоги, просто на очах змінили своє життя. Це люди, з якими ми разом втілюємо проекти, спрямовані на суспільні перетворення. Кожен знає свою справу, може брати на себе відповідальність і не тікає на півдорозі. Сама технологія самодопомоги унікальна. Нас можна назвати піонерами, бо люди з різних галузей, із різною освітою, мисленням об’єднані однією метою – допомогти собі та іншим, передаючи далі свої знання. Щоб у суспільстві й в особистому житті відбулися перетворення, потрібно стати на шлях чесності, неупередженості та готовності до активних дій», – розповів практичний психолог Бородянського Центру соціально-психологічної реабілітації населення та координатор Всеукраїнських шкіл самодопомоги Олександр Старовойтенко.

Технологія груп самодопомоги ефективно проявила себе і в сприянні поверненню ветеранів АТО до мирного життя. Необхідність соціально-психологічної адаптації вразливих категорій населення, постраждалих внаслідок конфлікту на сході України, загострила актуальність проведення конференції.

«Я – куратор групи для дружин учасників АТО. Сама ідея створення групи виникла у зв’язку з тим, що хлопці, які повернулися, мають психологічні та емоційні проблеми, перебувають у депресивному стані. Ці люди самоізолюються, намагаються якомога менше спілкуватися, не виходять з дому. І важко дізнатися, що людині погано, оскільки вона нікому про це не каже. Від цього страждають їхні родини – дружини, матері, діти, бо вони не знать, як допомогти. Коли наша група самодопомоги почала працювати, жінки відразу заговорили про проблеми», – пояснив ветеран АТО, організатор груп самодопомоги Олександр Алієв.

Впродовж трьох днів учасники обмінюватимуться досвідом та вдосконалюватимуть свої навички з технологій груп самодопомоги. Конференція продовжить свою роботу 3-4 грудня 2016 року в форматі Відкритого простору.

«Технологія «відкритий простір» відома тим, що це своєрідне продовження «перерви на каву» – нічого не планується наперед. Нічого не відбувається, якщо люди цього не ініціюють. Учасники роблять те, що для них важливо, що вони хочуть, і їм цього ніхто не забороняє. Навколо теми ініціюються розмови й зустрічі. У результаті на виході ми отримуємо той матеріал, який люди самі створили і навколо якого вони діють далі. Це форма самоорганізації на високому рівні», – зазначив фасилітатор, експерт із інституційного розвитку та розвитку спроможності організацій Джо Тьопфер.

Національна конференція «Соціальні трансформації в Україні: яка інформація та інструменти потрібні для свідомих дій» організована Ресурсним центром ГУРТ у партнерстві з Інститутом соціального менеджменту «Схід-Захід» (Німеччина). 

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.