bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Хрещений батько сенсорної кімнати Боярки
25.04.2018

Одна з переможниць проекту «Продуктивні громади», що впроваджується Ресурсним центром ГУРТ та Всесвітньою Єврейською допомогою, реалізувала свій бізнес-проект із соціальною складовою – відкрила сенсорну кімнату в місті Боярка Київської області. Кімната стала осередком для адаптації та реабілітації дітей з особливими потребами та релаксаційним простором для широкого кола відвідувачів. Її створення стало можливим завдяки наполегливості авторки проекту та активного сприяння мера Боярки. Урочисте відкриття відбулося 24 квітня 2018 року. 

Поєднання любові до дітей, ентузіазму засновниці, ефективній комунікації з місцевою владою, підтримки закордонних донорів та роботи Ресурсного центру ГУРТ зробило можливим появу реабілітаційного простору для дітей з особливими потребами в місті Боярка, що під Києвом. Цей проект гармонійно сумістив у собі бізнес-ідею та соціальну мету. Жителі маленького містечка були позбавлені можливості отримувати сучасну та професійну допомогу та адаптувати дітей з особливими потребами до соціального життя. Відтепер сенсорна кімната з відповідним обладнанням, що з’явилася завдяки участі її засновниці в проекті «Продуктивні громади», допомагає дітям з особливими потребами. І не тільки. Психологи кажуть, що сенсорна кімната допоможе зняти психічне навантаження і звичайним дітям, що відчувають стрес, і їхнім втомленим батькам.

Урочисте відкриття сенсорної кімнати в Центрі підтримки материнства Family Hub у Боярці відбулося 24 квітня 2018 року. На заході були присутні батьки з дітьми, працівники Центру, авторка проекту Людмила Ященко, заступниця міського голови Боярки Тетяна Кочкова та представники Ресурсного центру ГУРТ – виконавчий директор Богдан Маслич і координаторка проекту Марія Пелипенко

«Продуктивні громади»: допомога на шляху від ідеї до втілення проекту в життя

Людмила Ященко протягом двох років прагнула створити осередок реабілітації для дітей з розладами аутистичного спектру (РАС) у своєму рідному місті - Боярці. Як каже жінка, потреба такого осередку назріла вже давно, в неї багато знайомих матусь з дітьми, що мають РАС, і саме вони надихали її на перших етапах проекту. «Якщо ти можеш це зробити - роби!» - згадувала Людмила слова своїх однодумців.

Відкриття сенсорної кімнати – результат участі Людмили в проекті «Продуктивні громади», що реалізується Ресурсним центром ГУРТ за підтримки Всесвітньої єврейської допомоги (ВЄД). Учасники проекту, підприємці-початківці, пройшли тренінги, отримали фахову допомогу та експертні консультації, розробили бізнес-плани, отримали кошти від донорів та реалізували свої проекти.

Авторка проекту згадує, що спочатку з ідеєю створення сенсорної кімнати звернулася до міської влади, але на той час їй відповіли, що можливості допомогти немає. Проте інформація про важливість такого проекту в Боярці не залишилася поза увагою і знайшла врешті-решт свого адресата. Як тільки у Ресурсного Центру ГУРТ запрацював проект «Продуктивні громади», міський голова міста Боярка Олександр Зарубін запропонував до участі саме проект сенсорної кімнати, розроблений Людмилою Ященко. На важливості комунікації між громадою та місцевою владою наголосила присутня на відкритті заступниця міського голови Тетяна Кочкова: «Якщо є якась ідея, то про неї обов’язково треба говорити. Вартісні ідеї знаходять своє втілення, навіть якщо і не одразу».

Гармонійне поєднання матеріальної допомоги із зацікавленістю засновників зазвичай забезпечує стійкість та подальший розвиток проекту. «Для роботи над подібними проектами недостатньо мати розроблений бізнес-план, - зазначає Людмила Ященко, - ще й варто жити своєю ідеєю, вірити в неї і надихати інших, оскільки в такій сфері спостерігається високий рівень емоційного вигорання. Важливо, що це не виключно соціальний проект, він передбачає можливість заробітку, адже кошти потрібні для оплати праці фахівцям, підтримки у належному стані обладнання тощо. Самого лише власного ентузіазму для існування такого проекту вистачило б ненадовго».

«Розвиток місцевих громад і формування фундаменту громадянського суспільства є стратегічними пріоритетами ГУРТа, - коментує Богдан Маслич, виконавчий директор Ресурсного центру ГУРТ. - На наше переконання, саме малий бізнес є ключовою складовою надійного фундаменту громадянського суспільства та інноваційного розвитку громад. Відкриття сенсорної кімнати у Боярці є прикладом ефективної соціальної інвестиції, яка стала можливою завдяки творчій енергії місцевої підприємниці – Людмили Ященко, наполегливій праці команди ГУРТа та фінансовій підтримці Всесвітньої єврейської допомоги». 

Сенсорна кімната – простір для реабілітації та релаксації

На відкритті кімнати були присутні батьки з дітьми різного віку і різними потребами. Дехто з гостей зізнався, що навіть не знав, що такі кімнати існують і для чого вони потрібні. Але після розповідей спеціалістів Центру батьки одразу зацікавилися: коли вже можна приводити дітей?

Перерізали урочисту стрічку перед входом до самої кімнати особисто юні відвідувачі. Усі присутні могли побачити справжнє диво, а наймолодші одразу освоїли сяючі предмети, що захопили їхню увагу.

«Сенсорна кімната – це інтерактивне середовище, де повністю нейтралізуються всі стресові ситуації зовнішнього світу. Завдяки цьому дитина або дорослий, що знаходиться в ній, може відчути себе в безпеці, - зазначає одна з психологинь Центру Наталія Колесникова. - Це буває корисним не тільки дітям із діагнозом РАС, але й їхнім батькам, які дуже часто відчувають виснаження».

Сенсорна кімната призначена для сенсорної інтеграції, психічної та фізичної реабілітації, нейропсихологічної корекції, ігрової терапії, навчання та релаксації дітей, як звичайних, так і з особливими потребами (аутизм, затримка розвитку, гіперактивність, дітей, які мають складнощі у навчанні, когнітивні розлади, розлади концентрації та уваги, розлади поведінки тощо). Однак кімнатою варто скористуватися і батькам дітей з особливими потребами, і звичайним дітям, коли вони мають складнощі у навчанні чи спілкуванні з однолітками, і вагітним жінкам, і молодим мамам в декреті, які втомлені материнською працею. Потенційна аудиторія відвідувачів доволі широка.

В цій кімнаті, окрім спеціального освітлення і звукового супроводу, ще знаходиться особливе обладнання, що впливає на всі органи чуття. Обладнання вже закуплене і кімната готова приймати відвідувачів. У Центрі працюватимуть три спеціалісти – остеопати та психологи. Також у приміщені, що поряд з самою кімнатою, планується проведення освітніх заходів і тренінгів для дітей і їхніх батьків.

Створення сенсорної кімнати допоможе у соціальній адаптації та інтеграції багатьом маленьким відвідувачам, а також стане гарним прикладом для тих підприємців, хто тільки планує власний бізнес-проект із соціальною складовою. 

«Продуктивні громади» - проект Ресурсного центру ГУРТ, що сприяє розвитку громад Бородянки, Боярки та Василькова у Київській області завдяки зміцненню потенціалу малого бізнесу та включенню у підприємницьку діяльність вразливих верств населення у цих громадах. Донор проекту – Всесвітня єврейська допомога.

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.