bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Розбудова Національної мережі ОГС триває: ініціативна група ознайомилася з досвідом Німеччини
27.09.2019

20-21 вересня 2019 року учасники та учасниці ініціативної групи зі створення Національної мережі організацій громадянського суспільства України зібралися у Львові. Впродовж двох днів вони вивчали досвід експертів Мережі для громадянського суспільства Німеччини (BBE) та продовжили роботу з розбудови Національної мережі ОГС України. Долучитися до процесу можна, підписавши Меморандум ініціативної групи.

«Представлену німецьку модель можна адаптувати до українських реалій. Однак нам ще потрібен час для роботи з громадським сектором, аби лідери ОГС почали частіше ставити запитання: як я можу взаємовигідно співпрацювати з мережею, а не що мені за це буде. Потрібно ще попрацювати над узгодженням структури, щоб створити дієву мережу для посилення голосу громадянського суспільства», – прокоментувала виконавча директорка Волинського інститу права Ірина Гайдучик.

Під час вокршопу ініціативна група презентувала німецьким колегам наявні напрацювання зі створення Національної мережі ОГС в Україні. Вже понад півтисячі неурядових організацій підписали Меморандум ініціативи створення Національної мережі та виявили намір долучитися до її створення.

«Приємно, що наша робота з розбудови мережі високо оцінена спеціалістами BBE. Та ми й самі розуміємо, який шлях вже пройдено не лише ініціативною групою, а й суспільством. Разом із тим німецькі практики є цінними для нас і можуть бути прикладом. Досвід BBE є унікальним навіть для європейских країн, адже залучити в мережу ОГС великий бізнес та уряди федеральних земель, які сплачують обов'язкові внески, – це величезне досягнення», – розповіла голова правління ГО «Фонд «Професійний розвиток Харкова» Ірина Фоменко.

Повернувшись зі Львова, члени ініціативної групи продовжили залучення керівників регіональних ОГС до обговорення німецького досвіду та подальшої розбудови мережі.

«Після повернення зі Львова я вже провела зустріч із представниками НУО, які підписали Меморандум, щоб обговорити їхнє бачення створення мережі та розглянути досвід німецьких колег», – зауважила голова Полтавської філії Суспільної служби України Ганна Кіященко.

У воркшопі взяли участь співзасновник і член правління BBE Франк Хойбергер та заступник директора BBE Мірко Шверцель.

«Ми вже почали застосовувати експертизу наших німецьких колег у розбудові Національної мережі ОГС України. Я впевнений, що приклад німецької мережі з організації органів врядування та залучення нових членів може бути надзвичайно корисним для збільшення ефективності подібного об’єднання в Україні», – поділився голова правління Комітету виборців України Станіслав Жолудєв.

Воркшоп у Львові став лише першою складовою частиною нового етапу створення Національної мережі ОГС України із залученням німецького досвіду та експертизи.

«Співпраця з ВВЕ – німецькою мережею для громадянського суспільства – готувалася три останні роки і стала визнанням зусиль ініціативної групи зі створення Національної мережі ОГС України. Завдяки цій співпраці, Національна мережа ОГС України, зокрема, отримає можливість долучитися до роботи ENNA – Європейської мережі національних асоціацій», – підсумував виконавчий директор Ресурсного центру ГУРТ Богдан Маслич.

Ініціативна група закликає організації громадянського суспільства України приєднатися до Меморандуму, щоб разом працювати над створенням мережі ОГС, яка відповідатиме та слугуватиме потребам громадянського суспільства.

Переглянути перелік організацій, які вже підписали Меморандум, можна за посиланням.

МЕМОРАНДУМ ДЛЯ ЗАВАНТАЖЕННЯ

Проект підтримки створення Національної мережі організацій громадянського суспільства України реалізується Ресурсним центром ГУРТ за фінансування Міністерства закордонних справ Німеччини.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.