bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Самодопомога в умовах війни
28.11.2022

25-27 листопада у Львові ГУРТ провів Конференцію практиків груп самодопомоги «Самодопомога в умовах війни» для представників українських громадських організацій, що надають послуги соціально-психологічної реабілітації населенню, яке постраждало від війни.

Ми зібрали найактивніших практиків ГСД з різних куточків України і залучили досвідчених професіоналів у роботі з групами самодопомоги, щоб максимально охопити не тільки постраждале від війни населення, а й усіх, на кого впливають події в Україні, спричинені російським вторгненням. 

Під час Конференції учасники поділилися своїм досвідом та кращими практиками груп самодопомоги, які вони впроваджують у своїх містах. Представили історії позитивних змін серед учасників ГСД у місцевих громадах.  

«На Конференції була створена максимальна можливість сконцентруватися і пропрацювати ті речі, які в ритмі робочого життя не вдається реалізувати. Зібралися люди, які не просто щось чули про групи самодопомоги, а працюють, і це була справжня синергія. Синергія, коли фахівці народжують нові ідеї та план їх втілення. Я задоволений, що на заході ми прописали наступні кроки своїх ідей, проєктів, ініціатив. Ми навіть об’єдналися з однією громадою м. Хмельницького і вже запланували спільну конкретну зустріч, щоб пропрацювати план дій. Конференція пройшла натхненно, радісно, сфокусовано і наповнено» - ділиться учасник заходу Анатолій Козуля, ГО «Вінницький клуб успішних підприємців». 

 

Другий день Конференції учасники працювали у форматі відкритого простору в пошуку рішення «Як зробити групи самодопомоги найдоступнішим інструментом психосоціальної реабілітації в Україні?» та сформували книгу, яка стане помічником для реалізації конкретних проєктів у громадах. 

 

«Я дуже натхненна цією Конференцією! Мені дуже сподобалися учасники, модератори. Особливо сподобалася програма, яка була не насильницька і при цьому передбачала включення кожного. Я вперше побачила, як це працює у форматі великого заходу. Що найбільше мене вразило - це напрацювання спільних результатів під час відкритого простору, які вже можна втілювати! Відбувся обмін досвідом з однієї сторони, а з іншої - дуже багато ідей, які надалі можуть слугувати хорошим фундаментом, щоб зробити нашу роботу ще кращою. Ми між собою обмінялися хорошими практиками і напрацювали цілу книжку того, що планується втілити. Це великий командний результат, тому що кожен і кожна з нас зробили свій внесок» - розповідає Ольга Ігнатьєва, фасилітаторка ГСД, ГО «Спілка жінок Рівненщини».  

 

Окрім цього, учасники підвищили свою кваліфікацію та отримали додаткові інструменти, які допоможуть проводити групи само/взаємодопомоги більш ефективно та інклюзивно. Досвідчені та фахові практики ГСД провели для учасників Світове кафе та продемонстрували техніки роботи "непсихологів" з наслідками ПТСР. 

 

«Це було круто!» - ділиться Олена Хомич, майстер-тренерка з проведення та організації груп самодопомоги, психологиня. 

«Це було по-справжньому і справді взаємодопомога і самодопомога в тому сенсі, в якому закладено методику. Ці дні пройшли насичено та інформативно. Можливості випадати з контексту просто не було, тому що пропустивши хвилину, пропустив півжиття. Чудово побудована програма в плані навантаження. Мені імпонує коли все чітко та по суті. ГСД є на часі в тому сенсі, що немає можливості проводити класичні психотерапевтичні групи чи психологічну підтримку.  І фасилітатори, які проходять саме зараз навчання, відчувають особливу відповідальність. Я дуже рада, що нам вдалося зібратися офлайн – це надважливо для фасилітаторів ГСД, я впевнена, що далі буде легше працювати, зібратися і долучитися до роботи. У моїх планах далі підвищувати кваліфікацію у цих же фасилітаторів, яких ми навчили, і розробляти поглиблення програми враховуючи викликів часу». 

 

* * *
 
Ініціатива впроваджується Ресурсним центром ГУРТ за фінансової підтримки Національного Фонду підтримки демократії (NED) 

 

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.