bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Семінари «Жінки та міжнародна політика»
05.07.2016

Міжнародний центр перспективних досліджень (МЦПД) спільно з німецьким партнером Polis 180, що є аналітичним центром низинного рівня, оголошують прийом заявок для участі в українсько-німецькому проекті «Поза протоколом: участь жінок у міжнародній політиці в Україні та Німеччині», який реалізовуватиметься у Києві (9 – 14 жовтня 2016 р.) та Берліні (20 – 25 листопада 2016 р.).

Чому «Жінки та міжнародна політика»?

Міжнародна політика та дипломатія традиційно є чоловічими сферами. Відносна відсутність жінок та відсутність дискусії щодо гендерних питань у внутрішньо- та зовнішньополітичній сферах, а особливо у міжнародних відносинах та сфері безпеки, є вражаючими:

  • лише 12% чинних членів Парламенту України є жінками;
  • незважаючи на високий показник у 47% жінок, що працюють в Міністерстві закордонних справ Німеччини, на керівних посадах ж лише 25,7% жінок у 2014 році (Kienbaum: Frauen – Macht – Regierung 2014);
  • згідно даних ООН Жінки, серед 31 мирного процесу, які проходили між 1992 та 2011 рр., жінки представляли лише 4% підписантів, 2,4% жінок очолювали переговорні сторони, 3,7% були спостерігачами та 9% були переговорівниками.

В той же час численні дослідження показують, що в тих випадках, коли у врегулюванні конфліктів береться до уваги жіночий погляд, точніше, коли жінки включаються у цей процес так би мовити «поза протоколом», це веде до менш мілітаризованих сталих результатів мирного процесу. Хоча ключова Резолюція ООН 1325, яка закликала усіх акторів збільшити участь жінок та включити гендерні питання у всі ініціативи Об’єднаних Націй у сфері миру та безпеки, була прийнята 16 років тому, її реальна імплементація проходить достатньо повільно.

Що ми робитимемо?

Враховуючи описану ситуацію, ми зберемо студентів старших курсів та молодих професіоналів разом із професіоналами та професіоналками високого рівня, які відповідають за розробку зовнішньої політики, беруть участь у міжнародних переговорних процесах, займаються питаннями гендерного мейнстрімінгу та гендерними дослідженнями. Під час двох семінарів, що відбудуться у Києві 9 – 14 жовтня 2016 р. та у Берліні 20 – 25 листопада 2016 р., ми досліджуватимемо роль жінок у процесах миробудівництва та безпеки, зокрема ми націлені дати відповідь на такі питання:

  • хто в дійсності розробляє та імплементує зовнішню політику?
  • чий та який мир і безпеку ми обговорюємо?
  • чиї життєві досвіди стають частиною процесу, а чиї залишаються поза його межами?
  • як відрізняється ситуація в Україні та Німеччині та чому ми можемо один в одного повчитися?
  • чи маємо ми просувати феміністичну зовнішню політику», засновану на шведські моделі?

Окрім обговорення та опрацювання ідей щодо збільшення залучення жінок у зовнішньополітичну сферу, ми проведемо фотозйомку наших спікерів та партнерів по дискусії та створимо невелику фотовиставку. Метою цієї фотовиставки стане просування ідеї про збільшення залучення жінок у зовнішньополітичну сферу та розширення розуміння фемінних аспектів зовнішньої політики. Спочатку зроблені знімки будуть представлені на публічному заході 23 листопада 2016 р. у Берліні. Після того виставка перемітиться до Києва, де буде представлена на другому публічному заході у грудні 2016 р.

Хто може подати заявку на участь?

Для участі у двох семінарах ми запрошуємо високомотивованих студентів старших курсів та молодих професіоналів з України та Німеччини. Зацікавлені апліканти повинні:

  • бути громадянином України або Німеччини;
  • бути від 20 до 29 років;
  • цікавитися гендерними та безпековими питаннями, а також питаннями формування зовнішньої політики із врахуванням гендерного фактору;
  • мати досвід вивчення чи роботи у сфері у сфері міжнародної політики чи міжнародних відносин або гендерної рівності;
  • мати просунутий рівень знання англійської мови (бажано підтверджений сертифікатом);
  • мати можливість відвідати обидва семінари. Будь-ласка, зверніть увагу, що апліканти, які не можуть взяти зобов’язання щодо участі у обидвох семінарах у Києві та Берліні не відповідають критеріям для участі у проекті.

Ми активно заохочуємо молодих чоловіків подавати аплікації для участі у проекті. 

Як подати заявку?

Просимо Вас не надсилати нам стандартного мотиваційного листа, натомість дати відповіді на запитання, представлені нижче, та надіслати їх у форматі pdf разом з Вашим CV на електрону адресу [email protected].

У разі виникнення додаткових питань щодо подачі заявок прохання звертатися до нас письмово заздалегідь.

Ми повідомимо попередньо відібраних кандидатів належним чином, а також, по можливості, проведемо з ними інтерв’ю по Скайпу. Ми поінформуємо остаточно відібраних кандидатів для участі у проекті до кінця липня.

Перелік питань, на які ми просимо надати відповіді (максимально по 150 слів на запитання, англійською мовою):

  • чи раніше Ви займалися у процесі навчання чи роботи гендерними та безпековими питаннями або обізнаності щодо гендерних аспектів у зовнішній політиці? Яким чином?
  • на Ваш думку, яка найголовніша причина того, що жінки та жіночі питання є майже виключеними із міжнародної політики високого рівня?
  • надайте будь-ласка три конкретні ідеї щодо того, як збільшити участь жінок у міжнародній політиці та визнання значення участі жінок у процесах миротворчості та безпеки;
  • якою є Ваша головна мотивація участі у семінарах? Який саме внесок Ви можете зробити і що Ви особисто можете взяти для себе з участі у семінарах?
  • з якими б 3 – 5 політиками чи професіоналами з України або Німеччини, що надихають Вас, Ви хотіли зустрітися під час семінарів?
  • Яким є Ваш рівень знання англійської мови? Якщо у Вас немає жодного сертифікату, який би підтверджував Ваш рівень, уточніть, де і як довго Ви вивчали чи практикували англійську мову.

Кінцевий термін подачі заявок – 20 липня 2016 року.

У разі виникнення будь-яких питань щодо процесу подачі заявок просимо звертатися до нас електронною поштою: [email protected].

Додаткова інформація

Грантодавець покриває вартість семінарів, перельоту (до 280 євро на особу) та проживання (у 2 чи 4-місних кімнатах із сніданками, а також дві вечері протягом одного семінару). Для учасників проекту є символічних внесок на участь у сумі 20 євро для української сторони та 50 євро для німецької сторони.

Партнер проекту

Polis180 – це берлінський аналітичний центр низинного рівня, створений молодими ентузіастами, які цікавляться політикою та міжнародними відносинами. Діяльність організація націлена на вивчення та формування зовнішньої та європейської політики згідно поглядами, інтересами та цінностями молодого покоління. Робота центру спрямована на обмін ідеями лідерами думок та офіційними особами, які здійснюють формування політик, представниками медіа та тими, хто поширює інформацію, щоб таким чином забезпечити майданчик для діалогу між поколіннями, інституціями та політичними партіями, а також щоб сприяти більшій транспарентності та інклюзивності німецької зовнішньої та європейської політики та залучення до її формування представників усіх суспільних груп. Ви можете дізнатися більше про Polis 180 з його веб-сайту або сторінки в мережі Фейсбук.

Хто нас підтримує?

Проект фінансується Міністерством закордонних справ Німеччини та Фундацією Роберта Боша у рамках програми «Meet up! Українсько-німецькі зустрічі» Фонду «Пам’ять, відповідальність, майбутнє» за підтримки Товариства Альфреда Герргаузена та Українсько-Німецького форуму.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.