bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Тренінг для правозахисників, які працюють у зоні збройного конфлікту (Чернігів)
31.10.2016

Східноукраїнський центр громадських ініціатив запрошує на тренінг громадських активістів зацікавлених у документуванні порушень прав людини, вчинених під час збройного конфлікту на Донбасі. Дедлайн - 4 листопада 2016 р. 

Військовий конфлікт на сході України триває вже понад два роки. Попри роботу правоохоронних органів та старання правозахисних організацій, більшість злочинців і досі залишається на волі. Натомість далеко не всі постраждалі отримали належну компенсацію, та й самі факти порушень прав людини не завжди є визнаними. Аби відновити справедливість та зібрати достатню кількість свідчень, правозахисники займаються документуванням порушень прав людини.

Навчальна програма тренінгу скрадатиметься з трьох основних модулів:

Під час модуля №1 учасники тренінгу дізнаються:

  • у чому полягає документування порушень прав людини в зоні військового конфлікту;
  • для чого потрібно документування і яка суспільна користь від цього;
  • як правильно кваліфікувати порушення прав людини, що є найтиповішими у війні на Донбасі;
  • приклади впливу зусиль документаторів на вирішення конфліктів у світі (на прикладах країн, що пережили збройні конфлікти);
  • як документування допомагає жертвам та сприяє відновленню миру.

Більшість правозахисників  працює на Донбасі у населених пунктах, розташованих поряд із окупованою територією та в громадах із різними поглядами на конфлікт, тому під час роботи правозахисники можуть наражатися на небезпеку. Модуль № 2 тренінгу присвячений зменшенню таких ризиків у тому числі через співпрацю із місцевим населенням і державними органами у справі документування.

Під час модуля №2 учасники тренінгу дізнаються про таке:

  • як дотримання найкращих стандартів і принципів документування сприяє безпеці правозахисників;
  • як правильно описати свою діяльність із документування та розповісти про неї цільовим групам, аби отримати їх підримку («формування меседжів»);

Під час практичного заняття учасники зможуть навчитися усно пояснювати і відстоювати свою позицію у складних, контроверсійних ситуаціях.

Модуль № 3 тренінгу буде присвяченим практичним аспектам документування, зокрема ознайомленню з сучасними програмами по верифікації фото, відео та аудіо матеріалів, що збираються в ході документування.

Серед тренерів та експертів семінару:

  • Міліца Костіч, директор з юридичних питань Humanitarian Law Center (Бєлград)
  • Антон Кориневич, кандидат юридичних наук, викладач Інституту міжнародних відносин КНУ імені Тараса Шевченка
  • Елеанор Фарроу, координатор проектів «EyeWitness to Atrocities» (Лондон)

Дати проведення тренінгу:

11-14 листопада

Місце проведення тренінгу:

м. Чернігів

Участь у тренінгу безкоштовна. Учасникам передбачена компенсація за проїзд у потязі (крім квитків першого класу та СВ) та міжміських автобусах. Організатори забезпечують харчування та проживання учасників у двомісних номерах.

Учасників відбирають на конкурсній основі. Щоб взяти участь у конкурсі, заповніть, будь ласка, цю форму до 4 листопада 2016 р.

Тренінг проводиться Східноукраїнським центром громадських ініціатив в рамках діяльності Коаліції «Справедливість заради миру на Донбасі» за підтримки Фонду прав людини МЗС Королівства Нідерландів, ПРООН та Державного департаменту США.

Контакти

  • Коаліція правозахисних організацій «Справедливість заради миру на Донбасі»
  • [email protected]

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.