bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Онлайн-курс для ветеранів «Як захистити українців від інфовірусів»
30.12.2020

Це спеціалізований онлайн-курс для ветеранів війни з Росією. На ньому будемо вчитися, як безпечно поводитися в реаліях нової інформаційної ери та в умовах зовнішньої агресії і внутрішньої напруженості.
Навчальний курс проводить волонтерська ініціатива з інформаційної гігієни “Як не стати овочем” в рамках досягнення цілі - навчити 7 млн українців базовій інфогігієні до 2024 року.
Інформаційні співорганізатори: Благодійний фонд Карітас Київ, Спілка ветеранів війни з Росією, Жіночий Ветеранський Рух, Без броні: єдина база ініціатив для ветеранів, Veterans HUB ODESA, Рух ветеранів України, Ветеранське братерство, Координаційна рада ветеранів АТО/ООС при Чернігівській ОДА, Вимкни Російське, Народна самооборона Львівщини, Центр допомоги сім’ям учасників АТО
З початком ери соціальних мереж, маніпулювати стало легко. Кожен хто має декілька тисяч доларів може впливати на рішення значної групи людей.
Більшість з нас виросли та виховувалися в аналоговий час. Нас ніхто не вчив як споживати інформацію у новій цифровій реальності. Цей курс - перший крок для виправлення ситуації. Він навчить вас базовій інформаційній гігієні.
В рамках нього ви дізнаєтеся:
 
  • Як руйнувався інформаційний імунітет українців та які наслідки цього для держави і людей?
  • Про нову роль інформації в цифрову еру та яка концентрація в ній інфовірусів. Хто їх створює і для чого?
  • Як маніпулюють на телебаченні, в онлайн-медіа, Facebook, YouTube, Google, Telegram, Viber, Вікіпедії.
  • Чому інформаційна гігієна важлива для людини, суспільства, держави.
  • Як споживати інформацію безпечно та вчити цьому інших.
  • Все простою мовою та з сучасними прикладами. Інформація буде зрозумілою та корисною для всіх вікових груп.

Дати та час: о 19:00 20.01 (ср), 22.01 (пт), 25.01 (пн), 27.01 (ср), 29.01 (пт). Всі лекції будуть проходити в Zoom.

 
 
 
Важливо: якщо ви не ветеран/ветеранка, проте хочете пройти курс з базової інфогігієни, також заповніть реєстраційну форму (посилання вище). Ми надішлемо вам інформацію про курс, який розпочнеться в лютому 2021.
Про проблему
Тільки 3% українців змогли розпізнати фейки (серпень 2020).
Людям бракує обізнаності, щоб зрозуміти, яка інформація є правдивою. Їм ніхто не розтлумачив, як працює нова реальність — демократична, ринкова, інформаційна. Недобросовісні політики легко пропонують швидкі рішення складних проблем, люди охоче їм вірять.
На побудову демократії в Україні вже витрачені мільярди та роки. Але з таким рівнем інформаційної гігієни всі реформи та спроби відбудувати національну ідентичність приречені на спротив. Вони з легкістю руйнуються олігархами та популістами, які тягнуть до Москви або на свою користь. Красивому фейку вірять швидко, а в правді потрібно довго переконувати.
Саме відсутність інфогігієни у українців - корінь проблеми повільної розбудови демократії та загрози втрати незалежності. В демократіях, які сформувалися до 2010 вже були створенні інституції, що балансують ситуацію в країні. Там маніпуляторам тяжче і їх дії не такі ефективні. На жаль, в Україні до 2010 демократія не сформувалася і інформаційні віруси швидко досягають результату потрібного маніпуляторам.
Курс розробила і проводить Оксана Мороз, засновниця волонтерської ініціативи з інформаційної гігієни “Як не стати овочем”.
Вона майже 20 років працювала на маніпуляторів. Серед її клієнтів були топ-політики та бізнесмени, знайомі кожному з вас. В серпні 2019 вона залишила цю сферу. Зараз вчить українців протистояти інформаційним вірусам - фейкам та маніпуляціям. Конвертує свої знання в розробку ефективних інструментів просвітництва.
Оксана Мороз авторка двох книг “Нація овочів? Як інформація змінює мислення та поведінку українців” та “Боротьба за правду. Як мій дядько переміг брехню”. 
 
 

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.