bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Краудфандинг як інструмент фінансування громадських організацій
31.07.2023

Хочете втілити свій соціальний проєкт? Шукаєте можливості для фінансування? Тоді вам варто звернути увагу на краудфандинг. Цей метод фінансування стає дедалі популярнішим у світі та в Україні, але яким чином громадські організації можуть зібрати кошти через краудфандинг? Розберемося у цій статті.

 

Що таке краудфандинг

Краудфандинг – це метод фінансування, в якому організації або проєкти залучають кошти від великої кількості людей. Головна ідея полягає в тому, що невеликі суми внесків від багатьох людей утворюють значну загальну суму. Краудфандинг допомагає організаціям не тільки отримати необхідні кошти, а й залучити нових прихильників та взаємодіяти зі своєю аудиторією.

Сучасний краудфандинг зародився у США. Одним із найвідоміших прикладів є платформа Kickstarter. Вона дозволяє стартапам та творчим проєктам залучати фінансування від громадськості, пропонуючи різноманітні нагороди або передплату продукції.

 

Де опублікувати краудфандинговий збір 

Краудфандинг в Україні також набирає популярність, а численні платформи пропонують можливості для зборів на абсолютно різні тематики. Однак для соціальних та культурних проєктів краще обирати спеціалізовані майданчики.

Спільнокошт: Ця платформа є однією з найпопулярніших в Україні. Вона дозволяє залучати фінансування для проєктів у різних галузях, як-от культура, спорт, наука, благодійність та соціальні ініціативи. Організації можуть створити обліковий запис на платформі, детально описати свій проєкт та зазначити необхідну суму для збору. Після успішної модерації проєкт буде розміщено на сайті, і громадськість матиме змогу підтримати його фінансово.

Dobro.ua: Ця платформа спеціалізується на зборі коштів для благодійних проєктів. Громадські організації та благодійні фонди можуть створити свою сторінку на платформі та пропонувати проєкти для підтримки. Для того щоб привернути увагу донатерів, важливо зробити детальний опис своїх ініціатив та чітко зазначити, на що будуть витрачені зібрані кошти.

Моє Місто: Ця платформа надає можливість громадським організаціям та активістам залучати фінансування для реалізації різноманітних проєктів у сферах культури, освіти, спорту, соціальної сфери та екології. За понад 5 років роботи платформи вдалося зібрати 15.4 мільйони гривень на реалізацію 159 проєктів.

 

Як успішно зібрати кошти на краудфандингу

Важливо пам’ятати, що публікація збору на популярній платформі не гарантує вам 100% успіх. Для закриття краудфандингового збору вам необхідно мати чіткий план та бути постійно включеним у процес.

 

  1. В першу чергу, вам необхідно визначити цілі кампанії. Важливо чітко визначити мету та стратегію. Встановіть суму, яку потрібно зібрати та покроковий план дій.

 

Також при підготовці проєкту врахуйте важливість нагород для доброчинців. Вони можуть бути абсолютно різними: від мерчу до членства в закритому клубі.

 

Джерело: Спільнокошт

 

  1. По друге, підготуйте матеріали для промоції проєкту. Створіть привабливу презентацію, яка розповідатиме про вашу організацію та мету проєкту. Використовуйте ілюстрації, відео та зрозумілі тексти.

 

  1. Краудфандинг має на меті залучення якомога більшої кількості людей. Без комунікаційного плану досягти цього майже не можливо.Продумайте де і коли ви будете публікувати новини про збір та будьте готові швидко доопрацьовувати план у випадку повільного збору.



Краудфандинг – це потужний інструмент для громадських організацій, однак, для досягнення результатів, його тонкощі необхідно відчути та опанувати. Сподіваємось, ця стаття допомогла вам вам краще зрозуміти принципи колективного фінансування та надихнула зібрати кошти на омріяний проєкт! 




Для довідки

Платформу «FUNdraiser» створено ГО «Міжнародна агенція змін» у межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру. Зараз її діяльність підтримує Програма розвитку ООН в Україні в межах проєкту «EU4Recovery – Розширення можливостей громад в Україні» за фінансової підтримки Європейського Союзу.






 

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.