bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Програма DARE для молоді об’єднаних територіальних громад
04.11.2019

Партнерство «Кожній дитині» запрошує ОТГ долучитися до програми DARE та дати поштовх змінам в інтересах дітей та молоді. Дедлайн - 10 листопада 2019 року.

Що таке DARE?
 
DARE (“наважуйся”) = Dream (“мрій”) + Achieve (“досягай”) + Realize (“усвідомлюй”) + Express (“виражай”)
Це регіональна програма, яка впроваджується в Україні за підтримки міжнародного благодійного фонду “Caritas Austria”.
Мета програми – сформувати життєву стійкість дітей та допомогти дорослим створювати умови для підтримки дітей. 
Протягом 2017-2019 років програма була апробована в Україні, Молдові та Румунії та засвідчила позитивні результати. 
Програма включає запровадження у громаді двох освітніх методик.
 
Самоорганізований освітній простір (СООП):
Спосіб організації освітнього процесу, коли вчителі заохочують учнів до спільної групової роботі для пошуку відповіді на велике запитання за допомогою інтернету та інших джерел інформації. На початку заняття вчитель задає дітям велике питання та надає можливість самостійно провести дослідження і презентувати результати. Такими питаннями можуть бути “Як людина навчається?”, “Що робить уряд?”, “Чи можуть роботи колись замінити людей?” та інші. У процесі пошуку можливих відповідей учні розвивають мотивацію пізнавати і досліджувати щось нове, навчаються працювати у команді, здобувають навички критичного мислення. Методика широко відома у цілому світі та схвалена для використання в закладах освіти Науково-методичною комісією з проблем виховання дітей та учнівської молоді Міністерства освіти і науки Украні (протокол № 3 від 21.06.2019).
 
Дитячі парламенти в дії:
Методика, яка дозволяє залучити молодь до активної участі у житті громади, здобути досвід колективного вирішення проблем через дискусію та пошук спільного рішення, а також впровадження відповідних проектів. Парламенти дозволяють молоді відчути себе агентами змін та відпрацювати відповідні навички. Дитячий парламент може об’єднувати дітей та молодь з усієї громади, його зустрічі проводяться у позакласний час на базі визначеної організації.

Можливості DARE:

• Впровадження у школах громади методики самоорганізованих освітніх просторів: навчання для двох вчителів обраної школи за методикою СООП, менторська підтримка у впровадженні методики під час реалізації програми, можливість отримати грант для оновлення навчально-технічної бази школи.

• Впровадження у громаді дитячого парламенту: навчання двох координаторів дитячих парламентів, менторська підтримка у впровадженні моделі та можливість отримання міні-грантів для реалізації проектів парламенту.

• Обмін досвідом: можливість для фахівців, які працюють у рамках програми брати участь у навчальних візитах до інших громад-учасниць програми з України, а також - можливість для учасників парламентів взяти участь у молодіжному таборі DARE, який відбудеться влітку 2020 року.

Як це працюватиме?

З числа громад, які заповнять цю заявку ми відберемо до 10. Представники цих громад - вчителі та потенційні координатори дитячих парламентів пройдуть на початку грудня 2019 року тренінгову підготовку для впровадження описаних вище методик. Громади, які успішно пройдуть весь цикл навчання та засвідчать свою мотивованість отримають подальшу менторську підтримку у впровадженні ініціатив та можливість користуватися усіма можливостями програми, описаними нижче.

До участі у програмі запрошуються ОТГ, які…

• Готові до змін
• Готові до співпраці
• Мають щонайменше двох вчителів, зацікавлених у інтеграції у свою роботу методики СООП, проведенні СООП щонайменше 3 рази на місяць для однієї групи учнів, та звітуванні щодо отриманих результатів
• Мають двох спеціалістів освітньої, соціальної чи культурної сфер, зацікавлених підтримувати діяльність дитячого парламенту
• Готові підписати меморандум про співпрацю (між Партнерством “Кожній дитині” та головою ОТГ)
• Готові залучати додаткові ресурси для розвитку потенціалу дітей, батьків та вчителів
• Візьмуть на себе відповідальність активно долучитися до програми та максимально використати цю можливість для розвитку потенціалу дітей, батьків та вчителів
 
Подати заявку до участі можна за посиланням до 10 листопада 2019 (включно)

Контакти

  • Катерина Снісаренко
  • менеджерка проектів молоді та громад Партнерства “Кожній дитині”
  •  [email protected]

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.