bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Різдвяний рецепт успіху. Волонтерська програма «Індивідуальний шеф» для дітей
06.01.2014

Напередодні Різдва, ми часто згадуємо про дітлахів. Пропонуємо рецепт успіху волонтерської програми "Проект Індивідуального Шефства", яка була створена на базі Центру соціально-психологічної реабілітації дітей "Мрія Переяславщини" в селі Циблі Переяслав-Хмельницького району Київської області. Саме такі ініціативи дозволяють пам'ятити і піклуватися про дітей не тільки на свята.  Тамара Желобицька, куратор волонтерської групи "Little Elf", розповідає про рецепт успіху ініціативи.

Історія появи: Проект було створено на базі Центру соціально-психологічної реабілітації дітей «Мрія Переяславщини» в селі Циблі Переяслав -Хмельницького району Київської області.

"Центр соціально-психологічної  реабілітації дітей"  - заклад соціального захисту,  що створюється для тривалого (стаціонарного) або  денного  перебування  дітей  віком  від  3 до 18 років, які опинились у складних життєвих обставинах; надання їм комплексної  соціальної,  психологічної,  педагогічної,  медичної, правової та інших видів допомоги», - це визначення завдань закладу за законом дало нам поштовх до пошуку нових ідей втілення різних видів допомоги. Певні діти – певні цілі.

Пріорітетним напрямком допомоги дітям було визначено «Індивідуальне шефство». Ця діяльність базується на особистій причетності дорослого (або цілої родини) до життя окремої дитини певного віку. Суть полягає в тому, що доросла людина бере шефство над дитиною і підтримує її до того часу, поки це буде потрібно.

Інгредієнти: Невід’ємним компонентом є бажання шефа довгостроково підтримувати свого підшефного і приділяти йому достатньо часу. Розуміння того, наскільки важливий саме цей вид спілкування має прийти одразу. Ми не переконуємо шефів брати когось, кожен обирає для себе дитину саме ту, якій може допомогти. Можливе, навіть, особисте перше знайомство.

У проекті було залучено близько 40 волонтерів, які брули участь в житті 30 дітей віком від 2 до 18 років. Для дітей з однієї родини рекомендований один шеф або родина шефів. Витрати на листування організовує шеф через відправку поштових конвертів з марками для підшефного та надсилання посилок через пошту.

Особисті візити було проведено індивідуально з кожною дитиною. Старшим дітям були придбані і подаровані мобільні телефони – таким чином наше листування, в деяких випадках, перейшло в телефонування (хлопці більш замкнені і їм легше спілкуватися телефоном, ніж писати листи).

Подарунки і поява особистих речей залежать від самого шефа (багато шефів відправляли, наприклад, цукерки або солодощі для декількох діток, а не тільки для свого підшефного). У спілкуванні такого характеру дитина розкривається зовсім у новому ракурсі. Діти починали краще писати, швидше читати і мали гарні результати у навчанні в школі. У свою чергу, ми як шефи відкривали таланти своїх нових маленьких друзів. Вчасна підтримка допомагає вирішити велику кількість завдань.

Спосіб приготування: Індивідуальна Шефська Допомога проводиться у двох напрямках. При створенні проекту передбачалося виключно спілкування дитини і шефа у письмовій формі - листування, через яке вони знайомляться і налагоджують дружні стосунки. В нашому випадку, шефи інколи починали регулярно їздити до своїх підшефних і на певний час забирати дітей на прогулянки за межі закладу або проводити час поряд з дітьми на території закладу.

Сьогодні ми практикуємо два види шефства:

Шефство через листування (таке шефство передбачає регулярне листування з дитиною, а також привітання дитини з деякими святами, обов’язковими з яких є Новий рік і День народження. Подарунки дітям пересилаються поштою).

Контактне шефство (таке шефство включає в себе як листування, так і відвідування підшефного). Контактне шефство не є обов’язковим, але ми переконались, що майже всі шефи поступово перейшли на цей вид. Це досягнення вважаємо своїм основним плюсом!

Що може зробити для дитини людина, яку та ніколи не бачила? Можу з великою впевненістю сказати - усе! Уявіть собі самотню дитину. Дитину, у якої нема нічого особистого: ні особистих речей, ні особистого простору, яка опинилась в тяжких життєвих умовах. Дитину оточують дорослі. Часто це хороші люди або вихователі, які люблять дітей. Але саме ця дитина для них - одна серед інших. Нікому не цікаво, чого хоче саме вона. Нікому не цікаві її особисті досягнення та інтереси.

І тут з’являється дорослий. Свій. Особистий. Спочатку для дитини починаються зміни, пов’язані з власними речами. Вони з’являються! Ставлення до себе і до своїх особистих речей змінюється. Ми намагаємось відсилати поштою книги, які є цікавими для тої, чи іншої дитини. А також, в кожному листі є «Інформація +» - певна цікава інформація, яка буде корисною саме для вашого підшефного і стосується його інтересів та розширення світогляду. Наші шефи – старші друзі для своїх підшефних. Саме таким повинен стати для дитини шеф. І якщо це вдасться, то в такої дитини буде набагато більше шансів реалізувати себе в дорослому житті. Тим паче, наші шефи продовжують спілкуватися з дітьми вже поза межами закладу.

Ми виховуємо серце – воно найважливіше у житті!

Контакти шеф-кухаря:

Тамара  Желобицька – куратор волонтерської групи «Little Elf»

e-mail: [email protected]

 

Увага! Копіювання доступне лише для зареєстрованих користувачів порталу ГУРТРеєстрація займає менше однієї хвилини. 

Контакти

  • Тамара Желобицька
  • куратор волонтерської групи «Little Elf»
  • e-mail: [email protected]

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.