bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

У Чермалику Донецької області діють ГСД для матерів-одиначок і працівників бюджетної сфери
13.03.2020

У селі Чермалик Донецької області (майбутня Сартанська ОТГ) членкиня громадської організації «Афіна Паллада» Тетяна Лефтерова заснувала дві групи самодопомоги – «Надія» та «Енерджайзери». Про їх функціонування та перешкоди на шляху до успіху читайте в історії, розказаній із перших вуст.

***

ГСД «Надія» створена для матерів-одиначок, які опинилися в складних життєвих обставинах. Її мета полягає у тому, щоб звернути увагу на самих себе, підняти самооцінку, поліпшити емоційний стан, знайти внутрішній ресурс для саморозвитку та сприяти згуртованості громади.

Матері-одиначки потребують особливої уваги та підтримки. Адже не кожна людина може попросити про допомогу, а молода мама, яка в силу обставин залишилася одна з дитиною, взагалі не має на це сил.

У таких випадках необхідна участь громади, де проживають ці жінки. Провівши декілька зустрічей з матусями, ми зрозуміли, що доцільність створення подібної ГСД стовідсоткова.

Спочатку не всі учасниці могли відкрито ділитися проблемами чи просто інформацією. Однак незабаром бар’єр недовіри зник. Наприклад, під час одного із засідань групи членкині запропонували обговорити страх подорожей.

У процесі спілкування одна з учасниць прокоментувала: «Мене запросили на гостини до Луганської області. А як туди їхати, я не знаю. Мені дуже страшно, адже боюся заблукати».

В колі ми обговорили ситуації, з якими зіштовхувалися учасниці в межах обраної теми, назвали позитивні та негативні фактори, поділилися досвідом. Тож наприкінці зустрічі наша учасниця для себе вирішила, що неодмінно здійснить подорож. Через деякий час на групі вона розповіла про свої враження. Це хоч і маленький, але позитивний результат для нас усіх.

Після зібрання легко домовитися про наступне. Однак у зв’язку із побутовими проблемами і поганими погодними умовами не всі учасниці, які долучилися на початку, продовжили заняття в групі. Ще однією проблемою виявилася відсутність обігріву приміщення, де ми проводили зустрічі. Це тимчасово унеможливило засідання.

На противагу труднощам, найкраще вдається залучати нових учасниць, давати змогу висловитися усім і покращити емоційний стан.

Друга ГСД «Енерджайзери» створена для працівників бюджетних установ, які працюють на лінії зіткнення: працівники освіти, лікарні, дитячого садочку, сільської ради та МЧС. Учасники цієї групи повністю віддають свій внутрішній ресурс для вирішення питань громади, захисту здоров’я і життя різних категорій населення. Ці люди виконують різну роботу, але у них є одне спільне – відчуття постійної відповідальності.

Їм украй необхідна підтримка в колі однодумців, а також можливість відновлювати внутрішній ресурс під час теплих зустрічей через промовляння власних проблем.

Було складно зібрати першу зустріч ГСД «Енерджайзери», оскільки всі учасники працюють і мають дуже мало вільного часу. Однак учасники відразу погодилися з правилами, вподобали формат і в результаті погодилися під час наступного засідання зустрітися з психологом.

Рецепт успіху опублікований в межах проєкту «Групи самодопомоги як каталізатор соціальних змін для згуртування громади», що виконується Ресурсним центром ГУРТ в межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру та фінансової підтримки Європейського Союзу.

Думки, зауваження, висновки або рекомендації, викладені в цьому документі, належать авторам і не обов’язково відображають погляди ООН або Європейського Союзу.

Програму ООН із відновлення та розбудови миру реалізують чотири агентства ООН: Програма розвитку ООН (ПРООН), Структура ООН з питань ґендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок (ООН Жінки), Фонд ООН у галузі народонаселення (UNFPA) і Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО).

Програму підтримують одинадцять міжнародних партнерів: Європейський Союз, Європейський інвестиційний банк, а також уряди Великої Британії, Данії, Канади, Нідерландів, Норвегії, Польщі, Швеції, Швейцарії та Японії.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.