bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Єднання заради майбутнього: як самодопомога підвищує спроможність жінок Вугледару
14.03.2020

У Вугледарській ОТГ розвитком груп самодопомоги займаються дві ініціативні групи. Одну з них очолює членкиня установи «Агенція розвитку Вугледара» Олена Бойко. Пані Олена тривалий час займається проблемами профілактики та боротьби з домашнім насильством у громаді. Читайте про те, як самодопомога підвищує спроможності жінок Вугледару, в її історії.

***

Проведені дослідження встановили, що багато жінок із Вугледарської ОТГ не мають можливості працювати у зв’язку з відсутністю достатньої кількості робочих місць. Ситуація, що склалася на Донбасі, теж впливає на стосунки в родинах і додає напруги. Тема домашнього насильства є, на жаль, як ніколи актуальною.

Також у Вугледарській ОТГ багато жінок середнього та поважного віку, які перебувають на пенсії. Життя змінюється, прогрес не стоїть на місці, але вони, постійно знаходячись удома, почуваються виключеними з громади. Тож жовтні 2019 року ми створили у Вугледарі дві групи самодопомоги – жіночий клуб «Кокетка» та «Лотос».

Жіночий клуб був сформований ще у 2016 році і більше нагадував гурток за інтересами. Однак після знайомства із технологією самодопомоги ми вирішили переформатувати його на ГСД. Тепер діяльність «кокеток» стала значно системнішою. Зустрічі відбуваються два рази на місяць, а засідання відвідують 12-15 жінок.

Зустріч Жіночого клубу «Кокетка», автор фото: Олена Бойко

Учасниці «Лотосу» – жінки, які постраждали від домашнього насильства. Зараз у цій групі працює п’ять учасниць. Її мета – пошук шляхів та інструментів вирішення складних обставин, напрацювання та втілення в життя алгоритмів, які могли б бути вплетені у комплекс заходів Вугледарської громади із зазначених проблем.

Під час зустрічей на групах інколи виникають питання толерантного ставлення учасниць до висловлювань одна одної. Кожна з них – яскрава особистість зі своїм досвідом. Ми намагаємося мирно, уникаючи конфліктів, з повагою одна до одної спілкуватися та досягати мети.

Зустріч Жіночого клубу «Кокетка», автор фото: Тетяна Сігаєва

Важливо зазначити, що всі учасниці груп самодопомоги долучаються до підготовки та проведення зустрічей. Також вони постійно отримують актуальну інформацію про новини міста, мають змогу разом відвідувати навчальні заходи.

«Добре, що у нас є місце та можливість відпочити душею і отримати актуальні новини про життя громади», – зауважує пенсіонерка, учасниця жіночого клубу «Кокетка» Валентина Задорожна.

Цього року ми плануємо навчити учасниць ГСД основам підприємництва та фінансової грамотності. Крім того, хочемо започаткувати пошив екосумок. Навчання проводитиме одна з «кокеток», пенсіонерка Ольга Дружина: «Завдяки участі в групі самодопомоги ми почуваємося потрібними», – стверджує пані Ольга.

Зустріч Жіночого клубу «Кокетка», автор фото: Олена Бойко

Для пошуку шляхів вирішення проблемних питань будемо проводити фокус-групи за участі представників влади та експертів, аби напрацювати перелік спільних заходів, направлених на допомогу жінкам із зазначених вище категорій.

За результатами запланованих активностей жінки, які вже відвідують ГСД, та жінки, котрі приєднаються до діяльності груп у майбутньому, отримають знання та навички, завдяки яким вони матимуть змогу не лише долати життєві труднощі, а й отримувати додатковий дохід. Також вони зможуть навчати інших та, за бажання, відкрити соціальне підприємство.

Після успішного впровадження проекту з розвитку груп самодопомоги у Вугледарській ОТГ для системнішої роботи плануємо створити жіночу громадську організацію, яка займатиметься питаннями профілактики та боротьби з домашнім насильством і допомогою жінкам, котрі страждають від нього.

Матеріал опублікований в межах проєкту «Групи самодопомоги як каталізатор соціальних змін для згуртування громади», що виконується Ресурсним центром ГУРТ в межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру та фінансової підтримки Європейського Союзу.

Думки, зауваження, висновки або рекомендації, викладені в цьому документі, належать авторам і не обов’язково відображають погляди ООН або Європейського Союзу.

Програму ООН із відновлення та розбудови миру реалізують чотири агентства ООН: Програма розвитку ООН (ПРООН), Структура ООН з питань ґендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок (ООН Жінки), Фонд ООН у галузі народонаселення (UNFPA) і Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО).

Програму підтримують одинадцять міжнародних партнерів: Європейський Союз, Європейський інвестиційний банк, а також уряди Великої Британії, Данії, Канади, Нідерландів, Норвегії, Польщі, Швеції, Швейцарії та Японії.

 

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.