bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Групи самодопомоги для згуртування вразливих соціальних груп Мар’їнки
15.03.2020

Очільниця осередку «Голос жінки», мати дитини з інвалідністю та багатодітна мати Ольга Пугач на своєму прикладі вирішила продемонструвати ефективність самодопомоги і заснувала дві ГСД. Завдяки цьому представники вразливих категорій Мар’їнки можуть ділитися життєвим досвідом та разом знаходити шляхи вирішення проблем. Детальніше читайте в історії нижче.

***

Ситуація в громаді Мар’їнки потребує змін, які б згуртовували спільноту. Особливо це стосується сімей, де є діти з інвалідністю, адже батьки часто залишаються сам на сам зі своєю бідою. Тому ці вразливі категорії повинні самоорганізовуватися задля подолання проблем.

Батьки дітей із інвалідністю на зустрічах ГСД обмінюються власним досвідом подолання негараздів і стимулюють інших учасників групи до розвитку та поліпшення життєвих умов. У цьому процесі вони обмінюються інформацією, роздумами, допомагають один одному.

Осередок «Голос жінки» створив у Мар’їнці дві групи самодопомоги: перша з них – «Говори легко» – зорієнтована на родини, які виховують дітей із інвалідністю; друга ж працює з людьми поважного віку із зони конфлікту і має назву «Чудові миті».

 Зустріч ГСД «Чудові мити», автор фото: Ольга Пугач

Я, як очільниця осередку «Голос жінки», мати дитини з інвалідністю та багатодітна мати, можу з упевненістю сказати, що на шляху «особливих родин» багато перешкод, і держава не завжди може підтримати їх у важку хвилину. В такій ситуації потрібно створити умови та підтримувати групи самодопомоги, діяльність яких забезпечить додаткові інструменти для соціальних змін і посилення згуртованості громади.

Шляхом спостереження за жителями Мар’їнки ми виявили ще одну вразливу категорію – самотні люди поважного віку, які залишилися в зоні конфлікту без рідних. Їм конче необхідна підтримка, спілкування та взаємодопомога. Щоб звести до мінімуму руйнівні наслідки травмуючих ситуацій, сприяти збереженню психічного здоров’я, потрібна психологічна допомога за принципом рівний рівному.

ГСД «Говори легко» було створити доволі просто, адже я давно спілкуюся в колі людей, котрі виховують дітей із інвалідністю. Це активні, щирі родини, що намагаються соціалізувати своїх дітей, розширити їхнє коло спілкування, навчити бути сильними на власному прикладі та розвити згуртованість для здійснення соціальних змін.

«Ми на правильному шляху, який допомагає особливим родинам у боротьбі зі страхом самотності в процесі вирішенням проблем», – прокоментувала домогосподарка Ольга Санжаревська.

На першому етапі труднощі виникли із ГСД «Чудові миті». Учасників було набагато важче зібрати, оскільки всі вони мешкають у різних кінцях містечка та мало хто має постійний телефонний зв'язок і тим паче інтернет.

Найважливішим приводом, заради якого ми зустрічаємося, є щирий і відвертий обмін досвідом, думками, почуттями. Організовуємо разом творчі вечори, де панує атмосфера домашнього комфорту та є можливість реалізувати мрії і задуми.

 Зустріч ГСД «Чудові мити», автор фото: Ольга Пугач

Зустрічі обох груп відбуваються в приміщені осередку «Голос жінки» та районному домі культури, де з новоствореними ГСД ми маємо змогу спілкуватися, проводити чайний ритуал, займатися прикладною творчістю, іграми, працювати з метафоричними асоціативними картами.

Серед основних перешкод можемо назвати нестачу інструмента мобільності – електровелосипеда – для транспортування тих людей, які живуть далеко від центру міста. Для вирішення цієї ситуації плануємо в майбутньому подати соціальний проект на отримання грантової підтримки.

Зустріч ГСД «Чудові мити», автор фото: Ольга Пугач

Крім того, у нас відсутній у достатній кількості матеріал для проведення зустрічей – йдеться про ігри та матеріали для прикладної творчості. Для цього ми залучаємо волонтерів і місцеві благодійні організації.

Також бракує коштів на проведення чайної церемонії як інструменту згуртованості вразливих соціальних груп. Тому плануємо проводити благодійні акції і концерти, які частково допоможуть покрити витрати.

Приходячи на групові заняття та заходи, люди змінюються на краще, сприймають дійсність простіше, розвивають свої навички і навчаються новому. Завдяки участі у групах самодопомоги зникає відчуття соціальної ізоляції. Після занять люди підтримують довірливі стосунки між собою, заохочуючи інших до згуртованості навколо проблем, які виникають, щоб їх вирішити разом із громадою.

Матеріал опублікований в межах проєкту «Групи самодопомоги як каталізатор соціальних змін для згуртування громади», що виконується Ресурсним центром ГУРТ в межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру та фінансової підтримки Європейського Союзу.

Думки, зауваження, висновки або рекомендації, викладені в цьому документі, належать авторам і не обов’язково відображають погляди ООН або Європейського Союзу.

Програму ООН із відновлення та розбудови миру реалізують чотири агентства ООН: Програма розвитку ООН (ПРООН), Структура ООН з питань ґендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок (ООН Жінки), Фонд ООН у галузі народонаселення (UNFPA) і Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО).

Програму підтримують одинадцять міжнародних партнерів: Європейський Союз, Європейський інвестиційний банк, а також уряди Великої Британії, Данії, Канади, Нідерландів, Норвегії, Польщі, Швеції, Швейцарії та Японії.

Контакти

  • Ольга Пугач
  •  [email protected]
  •  0660549882
  • Аліна Стоноженко, 0509245858

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.