bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Дружба примножує радості і дробить печалі: самодопомога для креативних матусь і людей золотого віку
15.03.2020

Фахівець із соціальної роботи КУ «Центр надання соціальних послуг» Троїцької селищної ради Наталія Борова після участі в тренінгу «Організація груп само/взаємодопомоги» відразу визначила цільові групи, з якими варто працювати в форматі ГСД. Про її успіхи як аніматорки читайте далі.

***

У Розпасіївському старостинському окрузі Троїцької ОТГ ми створили дві ГСД – «Креативні матусі» для мам, що виховують дітей із інвалідністю, та одиноких мам; і ГСД «Квітоньки» для людей золотого віку.

Обидві групи зустрічаються двічі на місяць. Така періодичність зумовлена тим, що учасниці ГСД «Креативні матусі» у зв’язку із вихованням дітей самостійно не мають змоги надовго їх залишати. В свою чергу, учасниці ГСД «Квітоньки» спільно вирішили, що цього часу їм буде достатньо для спілкування, обміну новинами та відпочинку від домашніх клопотів.

На зустрічі груп самодопомоги, в середньому, приходить 6-8 учасниць. Теми для обговорення вони обирають спільно, але завжди зачіпають таємні куточки людської душі, дозволяють відчути спокій та довіру до оточуючих.

Цільова група ГСД «Квітоньки» вибрана не випадково. Людей золотого віку все частіше атакують хвороби, у більшості випадків діти та онуки опиняються далеко від домівки, а навколишня дійсність навіює смуток і відчуття безпорадності.

Зустріч ГСД «Квітоньки», авторка фото: Наталія Борова

У свою чергу, ГСД «Креативні матусі» допомагає одиноким мамам ділитися особливостями виховання дітей самотужки та методами боротьби зі складнощами підліткового віку. Кожна аудиторія по-своєму вразлива й потребує підтримки та особливої уваги.

«На наших зустрічах затишно. Інколи ловлю себе на думці, що такого розуміння я не відчувала за всі роки мого життя», – поділилася Валентина Р.

Завдяки тому, що ми працюємо та живемо в селі, де люди знають один одного особисто, шукати цільові групи та збиратися на зустрічі нам дуже просто: сарафанне радіо ніколи не підводило! Вистачає лише зателефонувати лідерці ГСД, призначити день та час проведення – і всі з’являються на засіданні без запізнень.

Найбільшим досягненням наших груп самодопомоги є згуртованість різних категорій населення, обмін досвідом, підтримка один одного. Ще жодна людина не пішла із зустрічі похмурою чи ображеною. Наприкінці кожного засідання ми спостерігаємо за очима людей, сповненими натхнення та віри в найкраще, бажання змінити щось у своєму житті.

«Для мене дуже важливо бути почутою та щоб мене не засуджували через мої слова і вчинки. Група самодопомоги допомагає цілком і повністю бути відвертою з іншими», – зазначила Ольга Б.

Звісно, без труднощів не буває. Спочатку учасники не розуміли, що таке група самодопомоги, що вони тут роблять, навіщо сюди прийшли і чи це дійсно допоможе. На всі запитання ми знайшли відповіді разом і прийшли до висновку, що групи самодопомоги дійсно працюють.

Зустріч ГСД «Квітоньки», авторка фото: Наталія Борова

Життя в одному селі як допомагає, так і заважає – не всі люди мають змогу переступити через власні переконання, однак ми довели зворотне завдяки принципу конфіденційності.

Неможливо не погодитися з тим, що люди золотого віку пережили всілякі життєві ситуації, проблеми, успіхи та падіння, але сильний дух та віра в себе не дали зламатися й опустити руки. Щоб не трапилося, треба йти вперед, нікого не слухати та вірити. Завдяки їхньому прикладу ми надихаємо одиноких матусь на подальші звершення.

Для засідань ГСД «Креативні матусі» ми підбираємо різні приміщення, в залежності від теми та можливостей учасниць. Найчастіше зустрічаємося в Будинку школярів, де затишно та зручно. Складні життєві обставини наших учасниць забирають у них багато фізичних і моральних сил. Емоційно-психологічне розвантаження – найважливіша їхня потреба, тому обов’язковою складовою наших зустрічей є використання різноманітних вправ та ігор, які сприяють емоційному відновленню.

Зустріч ГСД «Креативні матусі», авторка фото: Ганна Палагно

За час роботи групи учасниці навчилися діяти згуртовано, підтримуючи одна одну, спілкуватися між собою поза засіданнями. Прикладом спільного досягнення стало замовлення взуття для дітей із інвалідністю. Ми запрошували спеціалістку Управління соціального захисту населення, яка відповідала на запитання, що хвилювали мам. Згодом вона на прохання учасниць влаштувала зустріч із майстром взуттєвої фабрики з м. Тернопіль, а учасниці групи допомогли зібрати мам із дітьми для зняття мірок.

Ініціативу взяла на себе Оксана Шаповалова, одна з активних учасниць групи «Креативні матусі». Дівчата об’єдналися між собою та залучили мам своєї та сусідніх громад, що територіально входять до складу Троїцького району, розповідали про групу та запрошували приєднатися.

«Я розумію їхні потреби. В групі ми можемо поділитися своїми переживаннями, отримати підтримку, долати труднощі разом. Ми докладаємо багато зусиль, щоб покращити здоров’я своїх дітей, хочемо бачити їхні посмішки», – додала Оксана Шаповалова.

Рецепт успіху опублікований в межах проєкту «Групи самодопомоги як каталізатор соціальних змін для згуртування громади», що виконується Ресурсним центром ГУРТ в межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру та фінансової підтримки Європейського Союзу.

Думки, зауваження, висновки або рекомендації, викладені в цьому документі, належать авторам і не обов’язково відображають погляди ООН або Європейського Союзу.

Програму ООН із відновлення та розбудови миру реалізують чотири агентства ООН: Програма розвитку ООН (ПРООН), Структура ООН з питань ґендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок (ООН Жінки), Фонд ООН у галузі народонаселення (UNFPA) і Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО).

Програму підтримують одинадцять міжнародних партнерів: Європейський Союз, Європейський інвестиційний банк, а також уряди Великої Британії, Данії, Канади, Нідерландів, Норвегії, Польщі, Швеції, Швейцарії та Японії.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.