bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Самодопомога сприяє створенню інклюзивного простору в Троїцькій ОТГ
16.03.2020

За ініціативи начальниці відділу соціально-побутової та психологічної адаптації КУ «Центр надання соціальних послуг» Троїцької селищної ради Валентини Гуртяк вогники самодопомоги запалилися в багатьох старостинських округах громади. Вона разом із колегами фасилітує діяльність двох груп самодопомоги.

***

Нашою метою було бажання зібрати людей, які мають спільні проблеми та переживання, в інклюзивному просторі, де вони змогли б разом вирішувати життєві негаразди, спілкуватися, бути почутими, отримати підтримку, обмінюватися досвідом та допомогти собі й іншим.

Зустріч ГСД «Сучасні матусі», авторка фото: Анна Чернявська

Перед вибором цільової групи ГСД «Золота осінь» ми думали, який прошарок населення складніше всього залучити до соціального розвитку громади. Одинокі матусі, багатодітні та малозабезпечені сім’ї можуть самостійно організувати своє дозвілля, тим паче для них проводять різні заходи. Саме тому для першої створеної групи самодопомоги вирішили обрати категорію одиноких людей похилого віку з інвалідністю та тих, які опікуються близькими з інвалідністю.

Не всі бабусі є активними, мають підтримку і можуть впоратися самостійно зі своїм життям. Вони починають нудьгувати, думати, що нікому не потрібні, перестають ходити на громадські заходи.

В роботі з ними ми використовуємо різні вправи для згуртованості, відеоролики, руханки для цієї вікової групи, ігри. Ми започаткували традицію – на неофіційну частину наших засідань по черзі приносити домашні смаколики до чаю.

Зустріч ГСД «Золота осінь», авторка фото: Анна Чернявська

«Своїм досягненням вважаю, що не тільки можу висловити власну думку, а й навчилася слухати, чути інших», – розповіла пані Галина.

Труднощі виникають в тому, що в учасників групи часто погане самопочуття, тому не кожен раз є можливість відвідати групу. Однак, не зважаючи на це, вони цікавляться новинами, що відбуваються в ГСД. Ми знаходимо компроміс і можемо трішки поговорити за чашечкою чаю про проблеми села, а над дотриманням регламенту ще працюємо.

«Завдяки нашим зустрічам я можу відверто розповісти про свої відчуття, висловити думки, що мене бентежать. Ми щасливі, адже про нас не забули. А ще ми більше дізналися одна про одну», – прокоментувала пані Неля.

Після першої зустрічі з’ясувалося, що в деяких учасниць однакове хобі. Вони про це навіть не здогадувалися, хоча живуть в одному селі все життя. Тож зараз жінки отримали можливість ділитися знаннями та досвідом.

Зустріч ГСД «Сучасні матусі», авторка фото: Анна Чернявська

В кожного свої проблеми: хтось доглядає за близькими, які мають інвалідність, хтось в холодну пору року відчуває себе самотньою, хтось бореться з хворобою, а всі разом ми підтримуємо одна одну та знаходимо шляхи вирішення негараздів.

Друга ГСД має назву «Сучасні матусі» і зорієнтована на молодих мам, котрі проживають у нашій громаді. Її мета полягає в обміні досвідом із виховання дітей. Під час проведення цієї групи самодопомоги учасниці особливо відзначають важливість і цінність спілкування між однодумцями в форматі рівний рівному.

Зустріч ГСД «Сучасні матусі», авторка фото: Анна Чернявська

Ініціатива «Територія добра» спрямована на підвищення згуртованості в громаді шляхом залучення її членів до ведення суспільного діалогу, створення нових і посилення вже існуючих соціальних зв’язків, реалізації спільних проектів. Ми прагнемо навчатися, спілкуватися, набувати нових умінь і навичок, жити та працювати пліч-о-пліч.

Рецепт успіху опублікований в межах проєкту «Групи самодопомоги як каталізатор соціальних змін для згуртування громади», що виконується Ресурсним центром ГУРТ в межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру та фінансової підтримки Європейського Союзу.

Думки, зауваження, висновки або рекомендації, викладені в цьому документі, належать авторам і не обов’язково відображають погляди ООН або Європейського Союзу.

Програму ООН із відновлення та розбудови миру реалізують чотири агентства ООН: Програма розвитку ООН (ПРООН), Структура ООН з питань ґендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок (ООН Жінки), Фонд ООН у галузі народонаселення (UNFPA) і Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО).

Програму підтримують одинадцять міжнародних партнерів: Європейський Союз, Європейський інвестиційний банк, а також уряди Великої Британії, Данії, Канади, Нідерландів, Норвегії, Польщі, Швеції, Швейцарії та Японії.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.