bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Гуртуючись для допомоги: ГСД на варті прав вразливих категорій населення Лисичанська
17.03.2020

Пройшов рік, як завдяки круглому столу координатори руху «Спільно безпеці Луганщини, СбЛ» зрозуміли, що для обговорення проблем вразливих категорій населення громади їм потрібен майданчик для спілкування. Свій вибір вони зупинили на методиці самодопомоги. Що з цього вийшло, читайте далі.

***

Наша діяльність із жовтня 2019 року трансформувалася у дві спільноти, які працюють із батьками дітей із інвалідністю та внутрішньо переміщеними особами і родинами учасників АТО/ООС.

Для нас важливо, щоб ветерани АТО/ООС, внутрішньо переміщені особи, діти з інвалідністю та їхні батьки могли відчувати свою потрібність для громади міста. Сьогодні зустрічі стабільно нараховують 5-7 людей і дозволяють створити своєрідний майданчик підтримки зневірених.

Більше того, завдяки ГСД, у якій беруть участь ВПО, нам вдається налагодити співпрацю між різними зацікавленими сторонами для пошуку сталих рішень задля інклюзивного розвитку громади та вирішувати проблеми, пов'язані із дотриманням прав учасників АТО/ООС, дітей з інвалідністю та їхніх батьків.

«В групі у форматі рівний рівному ми маємо можливість поділитися тим, що турбує, зрозуміти, що ти така не одна, почути корисний досвід інших, можливі шляхи вирішення складних питань, і найголовніше – заручитися підтримкою», – переконана переселенка з окупованого Первомайська, мати і дружина учасників АТО/ООС Ірина Сельницька.

Найважче було пояснити учасникам, для чого ми збираємося, дотримуємося ритуалів, спілкуємося у «колі довіри», ділимося наболілим і тільки потім п’ємо чай зі смаколиками. Адже дехто пропонував одразу переходити до «смачного» завершення зібрання :)

Звісно, частина учасників ще пасивна і здебільшого спостерігає, розкриваючись лише наприкінці – в менш формальній атмосфері. Але важливо, що з’являються люди, які пропонують теми наступних зібрань і готові запрошувати інших до спілкування.

Деколи наші зустрічі відвідують люди з іншою проблематикою, ніж домінуюча в ГСД, але проблеми для безробітних чи людей старшого віку все одно схожі із нашими, а тому потребують інклюзії.

Якщо і є певні труднощі, їх можна долати разом. Зрештою люди толерантно ставляться до перевищення лімітів часу у виступах-одкровеннях, гостроти обговорення питань, часткової недовіри.

Наприклад, одна із наших зустрічей стосувалася підтримки внутрішньо переміщених осіб місцевою владою. В результаті з’явилося декілька рекомендацій до облдержадміністрації Луганської області, які ми донесемо до її очільників. Діалог та гуртова підтримка розпочалися – тепер згуртовано розвиваємося далі.

«Ми стали врівноваженішими, що помітили мої рідні. Я вже знаю, коли відбудеться наступна зустріч групи, де зможу поділитися своїми емоціями та отримати підтримку. Тож із нетерпінням чекаю, коли прийде час для приємного спілкування та хвилі позитиву», – коментує уродженка Лисичанська Наталя Хейдер.

Матеріал опублікований в межах проєкту «Групи самодопомоги як каталізатор соціальних змін для згуртування громади», що виконується Ресурсним центром ГУРТ в межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру та фінансової підтримки Європейського Союзу.

Думки, зауваження, висновки або рекомендації, викладені в цьому документі, належать авторам і не обов’язково відображають погляди ООН або Європейського Союзу.

Програму ООН із відновлення та розбудови миру реалізують чотири агентства ООН: Програма розвитку ООН (ПРООН), Структура ООН з питань ґендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок (ООН Жінки), Фонд ООН у галузі народонаселення (UNFPA) і Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО).

Програму підтримують одинадцять міжнародних партнерів: Європейський Союз, Європейський інвестиційний банк, а також уряди Великої Британії, Данії, Канади, Нідерландів, Норвегії, Польщі, Швеції, Швейцарії та Японії.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.