bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Там, де живе довіра: у Нижньодуванській ОТГ активно розвиваються групи самодопомоги
18.03.2020

Староста Нижньодуванської селищної ради Олена Сучок вирішила створити кімнату для розвитку й повноцінного існування груп самодопомоги, а також психологічного розвантаження жителів смт. Нижня Дуванка. Цікавлять деталі? Її історія далі.

 

***

На території Новочервоненського старостинського округу Нижньодуванської ОТГ я ініціювала створення двох груп самодопомоги – «Довір’я» та «Горицвіт».

Ідея створення першої групи виникла ще в момент проходження тренінгу. До мене часто звертаються батьки за допомогою в питаннях виховання дітей і вирішенні конфліктних ситуацій між ними. Батьки не знаходили спільної мови між собою. На цьому підґрунті виникало напруження в стосунках між родинами. Тому ГСД «Довір’я» для батьків, які мають проблеми у вихованні дітей, але прагнуть вирішення конфліктних ситуацій.

Зустріч ГСД «Довір’я», автор фото: Олена Сучок

Учасниці ГСД «Горицвіт» – це самотні люди поважного віку. Більшість із них – вдови, чиї діти живуть далеко. Вони почуваюся непотрібними та ізольованими. Для таких людей великою проблемою є спосіб проведення вільного часу. Створення ГСД розпочалося із бесіди з групою пенсіонерів, які відвідують бібліотеку. Ідея їм відразу сподобалася.

На початку зустрічі ГСД «Довір’я» проходили в напруженій атмосфері. Учасники намагалися відсторонитися, одягаючи на себе маску байдужості. Коли починали говорити, їм було важко дотримуватися правил проведення.

На наступних зустрічах, члени почувалися комфортніше, вільно висловлювалися, легше дотримувалися регламенту. Зараз же відчувається причетність кожного до проблеми, яку обговорюємо.

«В групі самодопомоги, серед собі подібних, я не лише знайшла шляхи вирішення негараздів, а й відшукала нових друзів. Я стала впевненішою в своїх силах, сама можу провести зустріч, легко спілкуюся з учителями моїх дітей», – зазначила учасниця ГСД «Довір’я», багатодітна мама, домогосподарка Інна Лахтунова.

На відміну від першої групи, члени ГСД «Горицвіт» з самого початку налаштовані один до одного з повагою. Учасники отримали можливість виговоритися і по максимуму намагалися її реалізувати. Тому дотримуватися регламенту теж було важко.

Зустріч ГСД «Горицвіт», автор фото: Олена Сучок

«Не зважаючи на те, що в нашому селі проживає моя донька з родиною, я раніше почувалася самотньою. Після створення групи самодопомоги ми біжимо на зустрічі, ділимося зібраною інформацією, показуємо одна одній фотографії. А ще нас об’єднує любов до народної творчості: хто вишиває, хто в’яже, хто плете та шиє. Наша група уже більше схожа на клуб творчості, де ми можемо додатково проговорити свої почуття», – зауважила учасниця ГСД «Горицвіт» Світлана Рибальченко.

Теми перших зустрічей обирала ініціаторка групи. На наступних засіданнях самі учасники пропонували теми для обговорення і поступово перевели ініціаторку на права гостя.

«Я дуже вдячна за можливість долучитися до групи самодопомоги! Хоча нас об’єднали діти, виявляється повноцінне, цікаве життя існує поза межами сім’ї і побуту. Я хочу бути успішною, дієвою і буду такою», – поділилася враженнями учасниця ГСД «Довір’я», багатодітна мама, домогосподарка Ольга Тюпа.

Найбільшим досягненням за час роботи створених ГСД є те, що спільне проведення часу та обговорення життєвих проблем допомогли учасникам груп вийти із власної ізоляції, почати говорити про проблеми і не критикувати оточуючих. Члени ГСД активно планують наступні зустрічі та будують спільні плани на майбутнє: проводити зустрічі з фахівцями, разом із родинами влаштовувати дозвілля для себе та громади.

Зустріч ГСД «Горицвіт», автор фото: Олена Сучок

«У мене була велика родина, п’ятеро дітей, багато внуків. Але всі вони роз’їхалися. Залишилася пустота і тривога. Серед друзів у групі ми ділимося своїми спогадами і переживаннями, підтримуємо одна одну. Зараз я не самотня, я потрібна людям, а вони мені», – підкреслила учасниця ГСД «Горицвіт» Лідія Клименко.

Спільне обговорення проблем та пошуки їх вирішення призводять до зміцнення довіри поміж членами громади та підвищення рівня соціальної згуртованості. Учасники ГСД не зупинилися лише на проведенні зустрічей, а й узяли участь у Новорічному концерті, провели «Різдвяні посиденьки», разом із дітьми щедрували на території села.

Учасниці ГСД «Горицвіт», автор фото: Олена Сучок

Матеріал опублікований в межах проєкту «Групи самодопомоги як каталізатор соціальних змін для згуртування громади», що виконується Ресурсним центром ГУРТ в межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру та фінансової підтримки Європейського Союзу.

Думки, зауваження, висновки або рекомендації, викладені в цьому документі, належать авторам і не обов’язково відображають погляди ООН або Європейського Союзу.

Програму ООН із відновлення та розбудови миру реалізують чотири агентства ООН: Програма розвитку ООН (ПРООН), Структура ООН з питань ґендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок (ООН Жінки), Фонд ООН у галузі народонаселення (UNFPA) і Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО).

Програму підтримують одинадцять міжнародних партнерів: Європейський Союз, Європейський інвестиційний банк, а також уряди Великої Британії, Данії, Канади, Нідерландів, Норвегії, Польщі, Швеції, Швейцарії та Японії.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.