bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

ГСД у Нижній Дуванці: вирішуємо соціальні проблеми у дружньому колі
19.03.2020

Як групи самодопомоги сприяють соціальній згуртованості громади Нижньої Дуванки, дізнавайтеся з історії ініціаторок ГСД Віти Давиденко та Наталії Лукащук. До речі, цим матеріалом ми завершуємо цикл публікацій про групи самодопомоги, створені в цільових громадах Донецької та Луганської областей.

 

***

У смт. Нижня Дуванка ми створили дві ГСД: «Освітянська єдність», що складається з педагогічних працівників школи, та «Ми разом» для внутрішньо переміщених осіб.

Перша група самодопомоги спрямована на профілактику професійного та емоційного вигорання педагогів; друга ж має на меті надання учасникам допомоги в подоланні кризових ситуацій і підтримку їхніх моральних сил для боротьби за своє здоров’я і благополуччя, а також встановлення гідного рівня життя у нових умовах.

 

Оскільки в громаді ще немає спеціально обладнаної кімнати, де можна було б систематично збиратися для проведення груп, та в зв’язку з тим, що до одного кластеру входять дві групи, зустрічі учасників відбуваються у різних місцях: у школі (кімната творчості, бібліотека) та в селищній раді (приміщення для конференцій).

Середня кількість учасників кожної зустрічі складає 6-8 осіб (в залежності від їхніх потреб та можливостей). Під час засідань вони не тільки діляться набутим досвідом, обговорюють проблеми та почуття, а ще й проходять тести для самопізнання, виконують вправи на покращення емоційного стану, застосовують елементи арт-терапевтичних занять.

«Вправи на зняття емоційного напруження досить дієві. Вони допомагають скинути тягар емоцій, що накопичився за період між засіданнями групи», прокоментувала педагог-організатор Неля Соболь.

 

Однак основний формат зустрічі – вільна бесіда. Зустрічі проходять у дружній, невимушеній атмосфері. Фасилітатор прагне створити комфортні умови для кожного учасника. Для залучення нових членів ми використовуємо інтернет-ресурси та засоби мобільного зв’язку. Групи відкриті, тож будь-яка особа, котра належить до цільової групи, може вільно долучитися до роботи ГСД.

 

Труднощі, з якими довелося зіштовхнутися під час проведення ГСД, – делегування повноважень у проведенні зустрічей від ініціатора до учасників, організаційні питання, брак фахівців відповідного напрямку, недотримання правил членами групи (особливо пункту «Регламент»), безініціативність, підбір тем для обговорення у групі. Але із більшістю перелічених труднощів нам вдається впоратися.

 

Створені групи самодопомоги сприяють соціальній згуртованості жителів громади завдяки створенню осередка для нормалізації психологічного та емоційного станів; підвищенню рівня соціальної адаптації та пошуку шляхів примирення; розвитку пам’яті, уваги, мислення; зняття напруги, зниження агресії; надання допомоги особам, які опинилися у стресових ситуаціях; запобіганню перевтомі та емоційному вигоранню педагогічних працівників; соціалізації різних категорій населення; вирішенню особистісних проблем і міжособистісних конфліктів; посиленню просвіти за принципом рівний рівному.

 

«Мені подобаються зустрічі нашої групи самодопомоги! На них я відволікаюся від проблем, можу розказати те, що мене хвилює, послухати інших учасників та дізнатися про їхні методи вирішення різних ситуацій», – зауважив соціальний педагог Артем Крикунов.

Автори фото: Наталія Лукащук, Віта Давиденко

Рецепт успіху опублікований в межах проєкту «Групи самодопомоги як каталізатор соціальних змін для згуртування громади», що виконується Ресурсним центром ГУРТ в межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру та фінансової підтримки Європейського Союзу.

Думки, зауваження, висновки або рекомендації, викладені в цьому документі, належать авторам і не обов’язково відображають погляди ООН або Європейського Союзу.

Програму ООН із відновлення та розбудови миру реалізують чотири агентства ООН: Програма розвитку ООН (ПРООН), Структура ООН з питань ґендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок (ООН Жінки), Фонд ООН у галузі народонаселення (UNFPA) і Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО).

Програму підтримують одинадцять міжнародних партнерів: Європейський Союз, Європейський інвестиційний банк, а також уряди Великої Британії, Данії, Канади, Нідерландів, Норвегії, Польщі, Швеції, Швейцарії та Японії.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.