bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Проактивна позиція громади допомагає медикам в Івано-Франківську
17.04.2020

Як соціально відповідальний бізнес і громадськість допомагають медикам боротися з пандемією, читайте в історії від Івано-Франківського ІТ Кластеру.

***

Івано-Франківський ІТ Кластер – громадська організація, що об’єднує не лише місцеві ІТ компанії, але й багатьох партнерів із інших сфер, які поділяють наші цінності та бачення суспільного розвитку. Завдячуючи проактивній позиції учасників спільноти, ми включаємося у суспільні процеси та реагуємо на виклики, що виникають як у бізнесовій сфері, так і поза нею. Тож однозначно ми не могли залишатися осторонь ситуації зі світовою пандемією, яка вже в березні зачепила Україну.

Із перших днів оголошення карантину робота організації і наших партнерів максимально переведена в дистанційний режим. Паралельно ми відстежували ситуацію в місті та розуміли, що без зовнішньої підтримки медична система навряд впорається з викликом COVID-19. Та й ситуація із рівнем захворюваності на Прикарпатті розвивалася доволі стрімко. Тому одразу виникло питання допомоги медикам і медичним закладам, яке підтримали інші учасники. Одразу після відкриття окремого рахунку для добровільних внесків на підтримку медиків нам почали переказувати кошти.

«Ми добре розуміли, що йдуть складні часи, адже очевидно: пандемія матиме негативний вплив на світову економіку. Наслідком цього стане «просідання» бізнесу майже в усіх галузях, в тому числі ІТ. Разом із тим ми чітко усвідомлювали, що допомогти медиками – наш обов'язок. Особливо це стосується початкового етапу, перших днів/годин, адже держава – це велика система, яка зазвичай не здатна швидко реагувати в таких ситуація. Тільки злагоджені дії нас усіх можуть мінімізувати втрати від COVID-19. Саме тому керівництво компанії не вагалося ні хвилини з ухваленням рішення про допомогу», – розповідає керівник компанії Perfectial Володимир Якубовський.

Паралельно налагодили контакти з місцевими лікувальними закладами, дізналися про їхні потреби, шукали постачальників, купували все, до чого вдавалося дотягнутися, оскільки розуміли: зараз важлива будь-яка підтримка.

«Нам вдалося швидко зібрати гроші і закупити засоби індивідуального захисту, обладнання, засоби дезінфекції та інше. Але список потреб не зменшувався, і на початках це було лячно. Часто ставалися ситуації, коли годинами ми шукали потрібні позиції, але не встигали їх викупити, оскільки попит був надзвичайно високий. Вивчали абсолютно нові для себе сфери засобів індивідуального захисту. Спостерігали, як ціни на такі необхідні товари росли просто на очах – ті ж антисептичні засоби або респіратори – різниця в ціні у різних постачальників могла бути до 200%. Але жодного разу ми не натрапили на недоброчесних продавців і завше отримували замовлене належної якості», – говорить директорка Івано-Франківського ІТ Кластера Мар’яна Озорович.

Для поширення інформації використовували внутрішні канали комунікації та соціальні мережі – так відбувалося залучення нових доброчинців серед компаній і їхніх працівників. Наші учасники передавали меседжі про ініціативу, поширювали на своїх сторінках, залучаючи все більше благодійників.

«Гуртом і коронавірус легше бити. Знаю про ситуацію з готовністю лікарень із середини, оскільки хворіє близька людина. Тому стояти осторонь цієї проблеми не можна нікому. Також брав участь у допомозі лікарям і закликаю всіх інших підтримати: медики насправді ризикують життям і заслуговують на допомогу», – коментує учасник ІТ Кластера керівник компанії Tenant Cloud Іван Колодій.

Прозорість діяльності передусім. На сторінці організації в Facebook регулярно висвітлюємо інформацію про зібрані кошти та витрати. Це вибудовує довіру до нас та нашої роботи. Кожен доброчинець, переглянувши звіти, може зрозуміти, скільки коштів зібрано і на що їх витрачено. Це відповідальність і репутація як персональна, так і організації.

Дуже хвилюючим моментом був перший розвіз допомоги медикам, коли нарешті отримали замовлені захисні костюми, респіратори, рукавиці, шапочки, бахіли, бактерицидні лампи тощо. Так за фінансової підтримки компанії SoftJourn (перерахували 265 тис грн) в центральну міську лікарню закуплено сучасний переносний рентген-апарат.

«Було дуже приємно передавати медикам засоби індивідуального захисту та інші придбані речі, необхідні в боротьбі з COVID19. Допомогу медики приймали з великою вдячністю, і це піднімало їхній дух. Вони розуміли, що не залишилися один на один з пандемією. Крім засобів захисту, ми з хлопцями-волонтерами привозили медикам смачну «Каву Героїв», яку спеціально виготовляла місцева компанія, що є учасником Кластера. До пандемії її передавали на схід для військових, а зараз ми вирішили пригостити нею і медиків, які в цей складний час, безсумнівно, теж є героями. Знаєте, часто каві раділи більше, ніж засобам захисту, адже втома накопичувалася, і медикам потрібно було «підзарядити батарейки», – розповідає координатор ІТ Кластера Андрій Коваль, який займався розвезенням допомоги медикам.

Деякі з наших учасників та ІТ компанії збирають кошти самі, закуповують і доставляють необхідні товари, звіряючи у нас перелік потреб і медичних закладів. І це теж чудово, бо так спільнота робить ще більше. До прикладу, місцевий офіс SoftServe вже передав майже 600 експрес-тестів до лікарень. Компанія Z3X Team двічі закуповувала засоби індивідуального захисту для обласної дитячої лікарні на загальну суму понад 70 тис грн. 

«Ми більше місяця працюємо в посиленому карантинному режимі. Але мені дуже страшно згадувати початок цієї епідемії. Ми були зовсім не готові, голі-босі, з мінімальним запасом дезрозчинів і антисептиків. Ідея звернутися до волонтерів виникла спонтанно .Ми, якщо чесно, і не сподівалися на допомогу, бо звідусіль на всіх рівнях звучало, що в нас усе є. Але в мене знову був шок, тому що люди відгукнулися й почали нам допомагати. Завдяки цьому ми забезпечили міську станцію миючими, дезинфікуючими засобами, спиртовими антисептиками, окулярами-щитками, бактерицидними лампами і ще цілим переліком необхідних і дефіцитних речей. Зараз надзвичайно важкий час для кожного, а тому підтримка дуже важлива»,  – ділиться старший фельдшер відділення станції швидкої медичної допомоги в Івано-Франківську Тетяна Туранська.

Зараз працювати стало легше. Декілька схожих ініціатив в Івано-Франківську об’єдналися в один Антикризовий фонд. На старті це були ІТ Кластер, Тепле місто та громадська ініціатива StopCovid19.IF. Ми робили все можливе для підтримки медиків у своїх ініціативах, і таке об’єднання видалося дуже логічним. Як показав час, це дозволило краще зорганізувати процеси. Такий собі ефект синергії.

Згодом до нас долучилися інстаграм-спільнота coronavirus.if та група ActivePeople.IF. З’явився координаційний центр. Ми розподілили напрямки діяльності, потреби, закупівлі, фандрейзинг, спільно зорганізували комунікаційні процеси, логістику, готуємо продуктові кошики для людей із груп ризику та соціально вразливих містян, вибудовуємо взаємодію з міською радою та облдержадміністрацією.

Щовечора маємо в Антикризовому фонді зустрічі, онлайн, звісно, проговорюємо, аналізуємо, що зроблено і на чому варто зосередитися. Це надихає і дає відчуття великої спільної справи, і що все буде добре

Контакти

  • Івано-Франківський ІТ Кластер
  • https://www.facebook.com/IFcluster/
  • [email protected]

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.