bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Марія Бабич: «Свій бізнес – це працювати 24/7»
20.12.2021

У місті Охтирка салон краси «ShuShur» відкрився 31 серпня 2021 року завдяки наполегливості Марії Бабич, яка прагне покращити культуру надання послуг перукарнями та салонами краси в місті.

***

Власниця салону краси «ShuShur» Марія Бабич за освітою інженер-проектувальник гідроелектростанцій, багато років пропрацювала в проектному інституті в Харкові. Свій інтерес до перукарського мистецтва виявляла ще в студентські роки: навчалася на курсах перукарів, робила зачіски та фарбувала волосся родичкам та подругам.

Одруження посприяло переїзду Марії з Харкова до Охтирки, Сумської області, де їй вдалося реалізувати свою студентську ідею – відкрити салон краси.

«Мій чоловік – Андрій,- вірив, що в мене, в нас все вдасться. Це дуже підтримало мене морально, - ділиться Марія, - тому я хочу порадити людям, що думають про власний бізнес, заручитися підтримкою близької людини. Дуже важливо, щоб у вас хтось повірив! Це навіть не порада, а аксіома. Самотужки значно складніше плисти в океані бізнесу, і коли ви почуєте фразу «Тобі все вдасться», ваш мозок магічним чином починає працювати по-іншому і генерувати інші ідеї, які приводять до прийняття правильних рішень».

***

Марія звільнилася із основної роботи в Харкові і стала на біржу праці вже в Охтирці. Там, в Охтирській міськрайонній філії Сумського обласного центру зайнятості їй і порадили відвідати тренінг «Розпочни свій бізнес», який організував Ресурсний центр ГУРТ у рамках спільної пілотної ініціативи Міжнародної організації праці (МОП) та Програми розвитку ООН (ПРООН).

Разом із іншими учасницями три дні Марія вивчала кроки до започаткування власної справи: маркетинг, кадрове забезпечення, організацію та управління підприємством, калькуляцію собівартості, фінансове планування. І паралельно працювала над власним бізнес-планом під керівництвом бізнес-тренерки Світлани Луценко.

«У бізнес-план я вже ставила конкретні ціни, бо вже була на стадії закупки обладнання для свого салону краси, вивчила ринок», - пригадує Марія.

В Охтирці є багато перукарень і невеликих кабінетів краси, але ні конкуренція, ні карантинні обмеження у зв’язку із пандемією Сovid-19, не зупинили Марію. Вона відкрила салон краси, де надає професійні послуги з манікюру, педикюру й оформлення брів.

«У нас в салоні є особлива атмосфера – ми піклуємося про наших клієнток, пропонуємо каву, даємо поради по догляду, нагадуємо про необхідність повторити візит, заощаджуємо їхній час – три наші послуги можна отримати одночасно. І ми працюємо офіційно – це теж важливо і для нас, і для наших клієнток», - наголошує Марія.

Після тренінгу «Розпочни свій бізнес» учасницям було запропоновано менторський супровід від досвідчених підприємців. Марія пройшла відбір та додатково скористалася такою можливістю. Її наставницею була сертифікована тренерка МОП та підприємниця Алла Журавель. «Від Алли я отримала дуже корисні поради про те, як вести сторінку в Інстаграмі, як працювати зі своєю аудиторією, як оформити «куточок споживача». Ми обговорювали методи залучення нових клієнтів, адже я в місті ще нова людина і мало з ким знайома. Про ліцензійне обладнання і навіть про гранти для підприємців та де їх шукати я теж дізналася від Алли», - розповідає Марія.

***

Марія переконана, що навчатися веденню бізнесу потрібно постійно. Вчитися в колег, в професіоналів у вибраній сфері. Вона також радить початківцям не прислухатися до порад людей, які не досягли власних результатів. На її переконання, успішні люди ніколи не скажуть «навіщо тобі це потрібно», а запропонують свою допомогу і підкажуть, в якому напрямку краще рухатися до успіху. Якщо саме такими людьми оточити себе, то і ви поступово почнете мислити як успішні люди.

«Власний бізнес- це постійна робота 24/7. На самому початку без вихідних, свят та лікарняних. І до цього треба підготуватися ще до відкриття. Тільки якщо постійно розвиватися та бути наполегливими у своїй справі - можна досягти бажаних результатів», - це ще одна порада від Марії Бабич.

Зараз разом з шістьма майстринями Марія вивела салон краси «ShuShur» на самоокупність за три місяці у рік продовження карантинних обмежень, пов’язаних із пандемією СOVID-19. Її бізнес розвивається та набирає обертів.

***

Рецепти успіху підприємців-учасників тренінгів «Розпочни свій бізнес», що проводяться Ресурсним центром ГУРТ, опубліковано у межах пілотного проєкту «Розширення економічних можливостей для жінок як відповідь на кризу COVID-19 в Україні», який здійснено за спільної ініціативи Міжнародної організації праці та Програми розвитку ООН.

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.