bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Вікторія Голубнича: «Займаюся сімейним бізнесом, щоб мої сини виросли працьовитими»
17.02.2022

Вікторія Голубнича, 47 років, працює на посаді психолога у Бахмутському індустріальному коледжі, виховує двох синів і дуже добре пам’ятає як у 1990-х батько з роботи приносив заробітну плату металевими мисками. Сім’я не могла їх навіть продати, щоб натомість придбати борошно і картоплю на вареники. 

***

Тому Вікторія вирішила, що варто крім основної роботи, мати ще й власну справу, щоб економічна криза не застала сім’ю зненацька. 

Розглянувши різні варіанти, зупинилася на вирощуванні курей-бройлерів. Будиночок у селі під Бахмутом, де сім’я проводила літні канікули, дуже підійшов для цього. 

Перші клітки для курчат Вікторія змайструвала разом із старшим сином, бо віддати із сімейного бюджету 10 тисяч гривень за готову клітку – не могла собі дозволити. 

«Мої сини – Андрій та Микола -  мене  підтримують і допомагають доглядати за птахами. Я дуже хочу, щоб вони виросли працьовитими і могли забезпечувати свої сім’ї», - ділиться з нами Вікторія. 

***

І коли вже перші бройлери підростали, Вікторія дізналася про тренінг «Розпочни свій бізнес», який організував Ресурсний центр ГУРТ у рамках проєкту «Інклюзивний ринок праці для створення робочих місць в Україні», що реалізовувався Міжнародною організацією праці (МОП) за фінансування уряду Данії, і отримала від нього навіть більше, ніж сподівалася. 

«На тренінгах «Розпочни свій бізнес» я познайомилася із чудовими людьми, які щиро ділилися власним досвідом у веденні бізнесу. Тренер Петро Тутов дуже детально відповідав на наші запитання, він розумів, що ми початківці і нам потрібно розжовувати інформацію про податки, навчив закладати ризики у бізнес-план, адже ціни на корми та електроенергію постійно зростають»,  - розповідає Вікторія. 

Вона тепер знає, що розумно підійшовши до справи, буде достатньо лише один раз на день приїхати до своїх бройлерів, підсипати зерно і прибрати. 

На тренінгу Вікторія дізналася, що варто у свій бізнес закласти «родзинку», щоб свій продукт був ексклюзивним і знайшов свого клієнта. 

«Птиця дуже швидко росте, за два місяці – курка готова. І бройлер, який вигодований на натуральному зерні – пшениця, кукурудза, ячмінь – завжди буде мати свого покупця. До нас люди записуються у чергу»,  - ділиться Вікторія своїм досвідом. 

***

Вікторія Голубнича, не жаліє, що замість кабінету психолога, відкрила малу птахо-фермеру. Зараз у неї росте 80 бройлерів, але в планах – більше. 

Вона радить жінкам, що думають про власний бізнес, не боятися, а починати, адже зараз є стільки можливостей, що й за кордон не потрібно їхати на заробітки.  

«Якщо б всі казали «це в мене не вийде», то людство досі б жило в печерах. Роби, починай, не бійся помилок. Успішними не народжуються - ними стають!», - переконана фермерка. 

«Очі бояться, а руки роблять, - так жартівливо говорить Вікторія, - не стійте на місці - пізнавайте нове щодня, адже світ навколо дуже швидко змінюється і потрібно йти в ногу з часом». 

Для Вікторії важливо також знати куди підприємці можуть звертатися за консультаціями, допомогою, яку держава надає фермерам. «Я хочу вести свій малий сімейний бізнес правильно, відповідно до закону, навчатися у кращих»,  - таку підтримку від держави очікує фермерка Вікторія Голубнича. 

***

Рецепти успіху підприємців-учасників тренінгів «Розпочни свій бізнес», що проводяться Ресурсним центром ГУРТ, опубліковано у межах проєкту «Інклюзивний ринок праці для створення робочих місць в Україні», який здійснюється Міжнародною організацією праці за фінансування уряду Данії. 

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.