bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

«Scratch вивчай, про мінну безпеку пам’ятай!» Як у Львові проходили події для дітей Meet and Code
23.01.2023

Більше 3000 юних українців по всій Європі взяли участь у цифрових подіях Meet and Code минулого року. Близько 50% з цієї кількості долучились до заходів в тих країнах, куди їх сім’ї переїхали для тимчасового захисту від війни: в Польщі, Германії, Словаччині, Франції, Іспанії, Італії та інші європейських країнах. 

Приємно і важливо відзначити, що Україна – одна з країн із найбільшою кількістю учасників заходів Meet and Code, зокрема і в цьому році. Наші діти та молодь вже другий рік поспіль є найактивнішими респондентами, що діляться враженнями від участі у подіях. Це говорить про неабияку зацікавленість цифровою тематикою і бажання розвиватись у напрямку інформаційних технологій. Оцінка заходів показує, що більшість учасників хочуть отримати нові навички у кодуванні, аби краще розуміти сучасний світ технологій та програмування, учасники без остраху та із задоволенням використовують нові технології на воркшопах і вебінарах. У деяких країнах, таких як Україна, Німеччина та Італія, вплив заходів на самооцінку учасників є особливо відчутним, а з огляду на можливий вибір сфери IT для подальшого навчання найбільший ефект спостерігається в Україні, Словаччині та Італії. 
 

***

Львівська обласна громадська організація «Спілка багатодітних сімей Львівщини «Щаслива родина»» - одна з організацій-переможниць, що отримала фінансування на реалізацію ідей і проведення цифрових подій для дітей та підлітків і організувала ряд важливих і захоплюючих заходів Meet and Code у Львові. Кожна з подій складалась з кількох занять - ознайомчої теоретичної частини та практичної, де учасники спробували реалізувати набуті знання й закріпити навички. 

На воркшопі «Progrobots»» організатори познайомили учасників 9-13 років з історією виникнення та можливостями сучасної робототехніки. А на практичній частині юні інженери-конструктори створили та запрограмували за допомогою LEGO SPIKE робота-сортувальника, який відрізняв товар за кольором упакування. І це ще не все. В рамках воркшопу учасники змайстрували машину і запрограмували її на швидку їзду з оминанням перешкод за допомогою ультразвукового датчика. 

Ще одна подія, дуже важлива в сьогоденні, стосувалась мінної безпеки - «Scratch вивчай, про мінну безпеку пам'ятай!». Діти дізнались про різновиди мін, їх особливості детонації та правила безпечної поведінки в лісі, у полі, на березі водоймища. Розгадуючи загадки, учасники створили роботизовану руку-мінозбирача й за допомогою Scratch написали програму для керування рукою. Одним із завдань було розмінувати імпровізоване мінне поле, вкрите осіннім листям, керуючи сконструйованим та запрограмованим роботом. 

 

На третій події «Кодуємо і історію шануємо» учасники згадували важливі історичні події нашої країни  і, працюючи з основними блоками програми Scratch, написали код для створення зображення українського тризуба. Знайомлячись з цією динамічною візуальною мовою програмування, вивчили терміни та режими Scratch, а також базові можливості графічного редактору. Нові знання дали змогу створити гру за мотивами мультфільму «Як козаки у футбол грали».  Як зауважують організатори, навіть повітряна тривога не стала на заваді проведенню події, бо кодувати можна й в укритті. 

***

Заходи проходили у Школі-гімназії Шептицьких та у міському молодіжному центрі й просторі популяризації науки Lviv Open Lab. 

Враженнями від участі у цифрових подіях діляться учасники та їх батьки. 

Іван, учень 6 класу:

«Я хочу створювати роботів в майбутньому. Це може бути домашній робот-помічник, але я більше схиляюсь до думки, що це буде робот, який буде працювати в якійсь компанії. Не виключено, що я створю військового робота, який допомагатиме ЗСУ. На цій події я створив робота, який працює як металошукач і може знаходити бомби»

 

Андрій, учень 7 класу: 

«Я вже трохи займався робототехнікою, але з початком війни заняття припинилися. Події Meet and Code мені дуже сподобалися. Я зміг поглибити знання і створити роботів розміновувачів і шукачів мін. Це дуже важлива тема для нас, і може зберегти життя багатьох людей». 

 

Надія, мама двох дітей: 

«За освітою я математик, інформатик і розумію, що навчання програмуванню є важливим у майбутньому для моїх дітей. Донька любить, щось цікаве, захоплюється шахами та моделюванням. На жаль, робототехніка це велика рідкість у наших школах, то ж з великою радістю скористалися такою можливістю. Велика подяка організаторам, особливо за такий вклад у дітей у непростий час». 

 

Голова Львівської обласної громадської організації «Спілки багатодітних сімей Львівщини «Щаслива родина», пані Ольга Ярмолюк так розповідає про задум подій та їх реалізацію. 

«Я багато спілкуюся з дітьми ВПО, а також дітьми з багатодітних сімей. І кожен батько або мати хочуть дати дітям найкращі можливості для розвитку. Багато дітей цікавляться програмуванням, втім не уявляють усіх можливостей. У Львові є комерційні курси, але батьки не завжди мають достатньо фінансів. Я рада, що завдяки ініціативі Meet and Code нам вдалося реалізувати ці події – заняття з програмування, Scratch, робототехніки. Серед наших учасників - діти ВПО, діти з малозабезпечених і багатодітних родин, більшість не мають свого планшета чи комп’ютера, постійного доступу до мережі Інтернет, не кажучи вже про вартісні набори з робототехніки». 

Вона додає, що крім цифрових знань, діти здобували базові навички проєктного менеджменту, командної роботи та спільного вирішення питань. Для дітей, які переїхали з місць бойових дій та окупованих територій, це можливість артикулювати та разом з однолітками шукати вирішення проблем, зокрема, забруднення вибухонебезпечними предметами, яка наразі є гострою в багатьох регіонах України. 

 

***

Ініціатива Meet and Code реалізовується організаціями SAP, Haus des Stiftens gGmbH, TechSoup Europe спільно з  мережевими партнерами в різних країнах. Ресурсний центр ГУРТ є мережевим партнером в Україні, TechSoup Україна.  

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.