bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

IWPR формує пул менторів/ок та експертів/ок проєкту підтримки центрів журналістських розслідувань
25.01.2022

Міжнародна організація «Інститут висвітлення війни та миру» (Institute for War and Peace Reporting) формує пул менторів, експертів і тренерів різної спеціалізації, яких можна буде оперативно залучати для виконання певних програмних завдань в рамках проєкту, спрямованого на всебічний інституційний розвиток регіональних центрів журналістських розслідувань.

Зацікавлених експертів просимо заповнити гугл-форму за посиланням та прикріпити до неї своє актуальне резюме до понеділка, 7 лютого 2022 року

Про проєкт

За фінансової підтримки Європейського Союзу, IWPR у співпраці із Інститутом розвитку регіональної преси (ІРРП) виконує проєкт «Підтримка журналістських розслідувань в Україні» (BOOSTING INVESTIGATIVE JOURNALISM IN UKRAINE), спрямований на посилення впливу і стійкості незалежних регіональних центрів журналістських розслідувань (ЦЖР) шляхом підтримки їх організаційного розвитку.

В результаті двоетапного відбору всього 12 організацій отримають послуги менторів та фінансову підтримку від 5 000 до 25 000 євро на проєкти, спрямовані на реалізацію цілей їх розвитку – підвищення  редакційної та фінансової стійкості за рахунок покращення внутрішнього управління, редакційного менеджменту, диверсифікації контенту, моделей фінансування та монетизації; збільшення охоплення та залучення аудиторії, виходу на нові географічні зони; розширення можливостей для створення високоякісного контенту та розслідувань; покращення сторітеллінгу та застосування нових форматів; впровадження нових продуктів чи послуг; підвищення рівня довіри громадськості та репутації джерела достовірної інформації; покращення комунікації, просування бренду, соціального маркетингу, маркетингу в соціальних мережах, розбудову партнерств тощо.

Виконавці проєкту планують надавати менторську підтримку ЦЖР-грантоотримувачам з урахуванням їх конкретних потреб, виявлених у ході базового оцінювання, на підтримку планів розвитку та стійкості кожної організації. Рівень та інтенсивність менторської підтримки будуть адаптовані до індивідуальних вимог кожної організації та, залежно від обмежень, пов’язаних з COVID, включатимуть очні та дистанційні консультації, нагляд за або супровід діяльності грантоотримувачів, вебінари та міні-семінари від менторів для одного або кількох грантоотримувачів.

Ментори будуть залучені з-поміж переважно місцевих експертів у галузі журналістських розслідувань, організаційної спроможності, медіа-бізнесу та маркетингу тощо, і за необхідності надаватимуть підтримку у найрізноманітніших областях.

Ментори та експерти з пулу можуть бути залучені до відбіркових комісій, оцінки організаційних потреб, розробки планів розвитку та сталості, в якості тренерів, експертів та доповідачів до навчальних заходів та конференцій.

Серед інших заходів проєкту передбачені: підтримка початківців у сфері журналістських розслідувань переважно з регіональних ЦЖР (навчання, фінансова підтримка їхніх розслідувань на соціально-важливі теми, редакторське менторство та правова допомога), тренінг для медіа-тренерів у сфері журналістських розслідувань і дотичних питань, а також сприяння обміну досвідом в секторі та співпраці між ЦЖР та організаціями громадянського суспільства через спільні нетворкінгові заходи.  

Про IWPRІнститут висвітлення війни та миру (IWPR) – це міжнародна некомерційна організація з головними офісами в Лондоні, Вашингтоні та Амстердамі, що працює зі ЗМІ та громадянським суспільством задля покращення ситуації у майже трьох десятках країн світу, які перебувають в умовах кризи, конфлікту чи трансформації. 

IWPR працює в Україні з 2014 року. У 2016-2017 роках, за підтримки МЗС Королівства Нідерландів, IWPR підтримав вісім коаліційних проєктів громадських активістів та медіа у чотирьох регіонах України – Києві, Харкові, Львові та Одесі, які  досягли конкретних результатів в різних сферах громадського контролю, як-от: державні закупівлі, електронні декларації, розподіл землі, моніторинг місцевих рад та розбудова спроможності місцевих журналістів-розслідувачів та активістів.

У 2018-2020 роках за підтримки МЗС Королівства Норвегії IWPR підтримав 18 проєктів регіональних коаліцій різноманітної тематики в 9 регіонах України (Київ, Харків, Львів, Івано-Франківськ, Донецька область, Кривий Ріг, Запоріжжя, Тернопіль, Кропивницький) з партнерами у ще 5 областях. Ініціативи були присвячені моніторингу публічних закупівель органами влади та комунальними підприємствами, прозорості комунальних підприємств, ефективності цільових бюджетних програм, оборонних витрат в обласних бюджетах, конфлікту інтересів, впровадження конкурсного призначення керівників медичних закладів та інших реформ у сфері охорони здоров’я, реформи екологічного менеджменту тощо, адвокації бюджету участі, ефективності та прозорості використання бюджетних коштів, створення місцевих реєстрів комунального майна, фінансової автономії шкіл, інших рекомендацій за результатами вищезгаданих моніторингів. Грантоотримувачі забезпечили понад 1500 публікацій у медіа та соціальних мережах.

Наприкінці 2021 року в рамках трирічного проєкту AVE (Amplify, Verify, Engage: Media and Civil Society for Democratisation and Good Governance in Eurasia 2021-23), який IWPR виконує в Україні, інших країнах Східного партнерства та Центральній Азії за підтримки Міністерства закордонних справ Королівства Норвегії IWPR ухвалив підтримку п’яти регіональних коаліційних проєктів. Більше інформації ви знайдете на нашій сторінці у Facebook: https://www.facebook.com/IWPR.Ukraine.

Запитання можна надсилати на адресу [email protected]

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.