bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Телефонний дзвінок врятує донеччан від небажаного пасивного куріння
04.05.2011

Уже понад місяць працює гаряча телефонна лінія проекту «Донецьк без тютюнового диму». Зателефонувавши за номером 066-0111-077  донеччани можуть отримати інформаційну допомогу.

Кожен, хто телефонує, спочатку чує привітливий голос оператора «гарячої лінії» Світлани Бурлакової. Саме вона фіксує звернення донеччан та надає відповіді на будь-які питання з приводу куріння в громадських місцях.

І саме у неї ми поцікавилися про перші результати роботи рятівної антитютюнової телефонної лінії.

Чи телефонують Вам? І як часто?

Так, звісно! Просто кількість дзвінків безпосередньо залежить від наших дій в рамках проекту. Наприклад, перші дзвінки почали надходити одразу після значної для проекту події – спільної із керівництвом «Донбас Арени» прес-конференції. Як Ви пам’ятаєте, на ній генеральний директор стадіону Олександр Атаманенко повідомив про запровадження повної заборони паління на стадіоні з нового футбольного сезону. Після того, як представники проекту з’явилися в програмі «Питання владі» в ефірі ТРК «Донбас», кількість дзвінків збільшилася. Ну, а з появою в маршрутках наших наліпок (в який йдеться про те, що водіям заборонено палити), звернення донеччан на «гарячу лінію» стали звичною справою!

Тобто донеччани, в більшості, скаржаться на куріння водіїв громадського транс-порту?

Так, але не тільки… Також мені на «гарячу лінію» неодноразово телефонували і з приводу паління в сусідніх офісах та у підземних переходах. Є навіть такі, що зателефонувавши до нас та довідавшись про проект «Донецьк без тютюнового диму» більше, записалися до психолога, оскільки вони хочуть кинути палити. Хоча, якщо повернутися до теми громадського транспорту, пасажири побачили в нашій лінії справжнього рятівника від багатьох інших транспортних негараздів. У такому випадку я просто «перенаправляю» їх за потрібною адресою – даю номер телефону диспетчерської «Донміськпастранс».

А як Ви вважаєте, звернення на Вашу «гарячу лінію» може дійсно допомогти вирішити актуальну проблему?

Звісно! Тому що мета існування цієї телефонної лінії полягає в тому, щоб інформувати громадян щодо їх прав, роз’яснювати їм деякі спірні ситуації, фіксувати факти порушення прав тих, хто не курить, та анти тютюнового законодавства! Якщо є така необхідність, я допомагаю скласти скаргу к контролюючий певне питання орган. Для цього я надаю зразки скарг та заяв, поясняю, як їх необхідно заповнити, в які органи їх необхідно подавати…. Бо зараз тільки скарга є єдиним дієвим способом відстояти та захистити право донеччан на чистий від тютюнового диму повітря! На жаль, просте усне зауваження водію, який палить у салоні, не завжди призводить до бажаного результату!

До речі, а що вважається порушенням анти тютюнового законодавства?

Куріння в заборонених місцях. Ці місця визначені законами України. Зокрема, повністю забо-ронено паління в ліфтах, таксофонах, під’їздах, на дитячих та спортивних майданчиках, в закладах охорони здоров’я, в навчальних та освітньо-виховних закладах. Також частково заборонено куріння, окрім спеціально обладнаних для цього місць у закладах громадського харчування, а також у приміщеннях органів державної влади та органів місцевого самоврядування, інших державних установ, закладів культури, закритих спортивних споруд, підприємств, установ та організацій всіх форм власності. Місця для паління там повинні бути визначені за допомогою таблички «Місце для куріння. Куріння шкодить вашому здоров’ю». Якщо такої таблички немає, а ви бачите, що там курить людина, то вона в такому разі є порушником закону.

А якщо курять на зупинках громадського транспорту? Судячи зі всього це не є порушенням закону…

Ви праві. На зупинках куріння не заборонено законодавчо, але, як можна здогадатися, це дійсно є проблемою, бо комусь просто не подобається тютюновий дим, а у декого він викликає загострення певних захворювань. Чим же у такому разі може допомогти наша «гаряча лінія»? Все ж таки необхідно телефонувати нам, я зафіксую таке звернення, а потім через деякий час ми надамо узагальнену інформацію щодо таких звернень органам місцевої влади. Ви знаєте, що, наприклад, на території бульвару Пушкіна або парку імені Щербакова заборонено куріння та споживання спиртних напоїв. Як таке стало можливим? Справа в тому, що 10 листопада 2006 року Донецька міська рада прийняла відповідне Рішення «Про визначення місць, вільних від куріння та споживання спиртних напоїв на території м. Донецька», яким заборонила куріння в зазначених місцях в Так само можна домогтися запровадження заборони куріння на зупинках громадського транспорту! Просто для цього донеччанам необхідно бути активними, потрібно активніше телефонувати нам на «гарячу лінію». Лише докладаючи певних зусиль для захисту свого права на чисте повітря, ми зможемо разом звільнити Донецьк від такого шкідливого тютюнового диму! І на останок, ще раз хочу зауважити: ми не боремося з курцями – ми захищаємо права тих, хто не хоче дихати тютюновим димом!

Контакти

  • Анастасія Прокопенко
  • Донецька обласна організація ВГО “Комітет виборців України”
  • http://www.cvu.dn.ua/

Коментарі

Олександр Майборода   4763 дні тому   #  

Кльово! А куди подавати скаргу на того водія, який палить в салоні?

  •   Пiдписатися на новi
Анастасія Прокопенко   4763 дні тому   #  

Скаргу необхідно надіслати в КП Донміськпастранс. Зразок скарги та всі необхідні контакти може надати оператор гарячої лінії за телефоном 066 0111 077 (з 10 до 17)

  •   Пiдписатися на новi
Олександр Майборода   4762 дні тому   #  

А якщо це Львів, у якому немає обєднаного комунального підприємства - перевізника, куди можна подавати скарги? Може, щось порадите?

  •   Пiдписатися на новi
Анастасія Прокопенко   4762 дні тому   #  

Управління транспорту та зв"язку міської ради http://www.city-adm.lviv.ua/adm/management/department-of-transport-and-communications

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.